Putin oslávil Deň víťazstva. Bez nových víťazstiev

Nevyhlásil formálne vojnu a nespomenul ani výraz "špeciálna vojenská operácia", ako ju prikázal nazývať; slovo Ukrajina vo svojom štvrťhodinovom slávnostnom prejave ani raz nevyslovil. V 75. deň vojny, ktorú rozpútal, šéf Kremľa oslavoval 77. výročie porážky nacistickej Tretej ríše. Na vojenskej prehliadke na Červenom námestí, skromnejšej, než bývala po minulé roky, sa Vladimir Putin v súvislosti so svojím novým vojnovým dobrodružstvom nemal veľmi čím pochváliť.

09.05.2022 18:50
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin sleduje vojenskú prehliadku ku Dňu víťazstva pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
debata (17)

„Žiadne vyhlásenie vojny ani mobilizácie. Žiadne vyhrážky, že kohokoľvek možno zničiť jadrovými zbraňami. A po Valerijovi Gerasimovovi ani stopy,“ zhrnul na Twitteri dojmy s ústredných osláv Dňa víťazstva Max Seddon, dlhoročný moskovský spravodajca Financial Times, ktorého pozornosti neunikla neprítomnosť náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl. O armádnom generálovi Gerasimovovi sa pred desiatimi dňami šírili nepotvrdené správy, že utrpel zranenie pri inšpekcii frontu pri ukrajinskom meste Izjum.

Skúsenému britskému novinárovi v Putinovom prejave „najviac chýbalo akékoľvek skutočné víťazstvo“. „Povedal, že ruské jednotky hrdinsky bojujú na Donbase, ale nespomenul Mariupoľ ani iné územia, ktoré Rusko dobylo. A absentoval aj čo i len náznak toho, kedy by sa invázia mohla reálne skončiť,“ dodal Seddon.

VIDEO: Vojenská paráda na Deň víťazstva v Moskve.

Video

Bol trochu zmätený

Po prvých týždňoch Putinovej vojny, keď Rusi utrpeli pod Kyjevom veľké straty a museli sa od ukrajinskej metropoly stiahnuť, šéf Kremľa vytýčil ako hlavnú úlohu dobyť kompletnú Doneckú a Luhanskú oblasť. Veľkú časť územia Donbasu, na ktoré si separatistické „republiky“ s požehnaním Moskvy robia nárok, však stále bránia ukrajinské jednotky. Dokonca aj v Mariupoli, strategickom azovskom prístave na juhu Doneckej oblasti, ešte nevzdali svoju poslednú baštu v areáli oceliarne Azovstaľ.

Nesmrteľný pluk. V strede Vladimir Putin....
Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...
+7Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...

Práve Mariupoľ mohol byť náhradnou trofejou za nenaplnené ambície ruskej agresie. Aspoň tak sa o ňom ešte v minulých dňoch špekulovalo. Obrancovia Mariupoľa ale svojou nedeľňajšou videotlačovkou, na ktorej potvrdili, že sa nechystajú vzdať, tieto plány prekazili. „Putin nič neoznámil,“ konštatoval včera Michael Kofman, riaditeľ ruského programu amerického Námorného analytického centra. „Bol trochu zmätený očakávaniami spájanými s týmto dátumom,“ dodal na Twitteri.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Putin skutočne nepôsobil dojmom, že by bol vo forme. Pri čítaní prejavu mu raz vypadol text, počas vojenskej prehliadky mal kolená prikryté dekou, kým vedľa neho sediaci veteráni aj bez nej statočne znášali čerstvých sedem stupňov Celzia. Šéf Kremľa, o podlomenom zdraví ktorého západné médiá už dlhšie špekulujú, mal pravú ruku väčšinu čase nehybne spustenú pri tele a po prehliadke pri pešom presune k večnému ohňu očividne kríval.

Reč mučeníka

Kremľológov ale viac než zdravotný stav Putina zaujímalo jeho posolstvo. „Bola to skôr reč mučeníka ako víťaza,“ poznamenal na Twitteri Kevork Oskanian, politológ z Birminghamskej univerzity. Kľúčovým bodom bolo zopakovanie casus belli, ktorým bolo uchytenie sa NATO na Ukrajine. Imperiálne témy boli zrejmé v používaní výrazov ako ‚náš zjednotený sovietsky ľud' a v zmienke o mestách ako Kyjev, Charkov a Minsk ako o súčastiach ‚vlasti',“ dodal.

Putin v prejave tvrdil, že Moskva sa vždy usilovala o vytvorenie systému rovnoprávnej bezpečnosti. Západ však podľa neho nevypočul ruské návrhy, a to svedčí o tom, že v skutočnosti mal iné plány, vyhlásil Putin. Vyhlásil tiež, že Kyjev chystal ďalšiu trestnú operáciu proti proruským separatistom na východe Ukrajiny, nezávislosť ktorých jednostranne vyhlásených „republík“ Moskva uznala tesne pred začiatkom svojho vpádu na Ukrajinu.

„Otvorene prebiehala príprava na ďalšiu trestnú operáciu na Donbase, na vpád na naše historické územia vrátane Krymu. V Kyjeve zneli vyhlásenie o možnom získaní jadrových zbraní. Blok NATO začal aktívne vojenské prípravy na území v našom susedstve,“ vyložil Putin svoj pohľad na situáciu. „Nebezpečenstvo rástlo každým dňom. Rusko zasadilo agresii preventívny úder. Bolo to vynútené, včasné a jediné správne rozhodnutie. Rozhodnutie zvrchovanej, silnej a samostatnej krajiny,“ zdôraznil.

Kyjev Putinove argumenty, ktorými zo slávnostnej tribúny zdôvodnil rozpútanie vojny, kategoricky odmietol. „Znovu si to povedzme: Krajiny NATO nemali v úmysle na Rusko zaútočiť. Ukrajina neplánovala napadnúť Krym. Ruskí vojaci umierajú nie pri obrane svojej krajiny, ale pri pokuse o okupáciu inej krajiny. Pre túto vojnu neexistujú rozumné dôvody, len zvrátené ruské imperiálne ambície,“ reagoval poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ďalší z poradcov Kyjeva Oleksij Arestovyč zase Putina nazval „starým, chorým a na smrť vydeseným mužíčkom“.

Jedinou novinkou, ktorú Putin zo slávnostnej tribúny oznámil, bolo, že podpísal dekrét o podpore sirôt po padlých vojakoch. „Smrť každého nášho vojaka a dôstojníka znamená žiaľ pre nás všetkých a nenahraditeľnú stratu pre príbuzných a blízkych. Štát, regióny, podniky, spoločenské organizácie urobia všetko preto, aby tieto rodiny obklopili starostlivosťou a pomohli im. Osobitnú podporu poskytneme deťom zabitých a ranených bojových druhov. Prezidentský výnos o tom som dnes podpísal," vyhlásil šéf Kremľa.

Nie je pritom jasné, aké vysoké straty ruská armáda od 24. februára vlastne utrpela. Ruské ministerstvo obrany naposledy oficiálne informovalo o stratách po prvom mesiaci vojny, keď potvrdilo smrť 1 351 vojakov. Ukrajinský generálny štáb v pondelok odhadol celkové ruské straty na 25 650 vojakov, 1 145 tankov a 2 764 obrnených transportérov.

Bez leteckej prehliadky

Samotná vojenská prehliadka nebola taká pompézna, ako bývala v minulosti. Červeným námestím defilovalo 11-tisíc príslušníkov ozbrojených síl, o tisíc menej ako vlani, a 131 vojenských vozidiel, o šesťdesiat menej než minulý rok. Chýbal aj tradičný zlatý klinec programu: letecká prehliadka. Tej sa v Moskve malo zúčastniť 15 helikoptér a 62 bojových lietadiel. Premiéru mal mať napríklad Iľjušin Il-80 známy ako Lietadlo súdneho dňa, z ktorého paluby by v prípade jadrovej vojny prezident vydával rozkazy. Letka stíhačiek mala podľa pôvodného plánu preletieť nad Moskvou v tvare písmena Z, ktoré Rusi používajú ako symbol invázie na Ukrajine.

Ruské samohybné delostrelecké vozidlá, tanky a...
Nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva...
+14Ruský raketový protiletecký systém S-400....

Ministerstvo obrany zrušenie leteckej prehliadky zdôvodnilo zlými poveternostnými podmienkami. „Je to čudné,“ poznamenal na platforme Telegram moskovský opozičný politik Iľja Jašin. „Takéto rozhodnutie súbežne prijali v Moskve, Petrohrade, Novosibirsku, Jekaterinburgu i Samare. Chcú, aby sme uverili, že naraz v piatich najväčších mestách Ruska od západnej časti až po Sibír sa počasie tak zhoršilo, že bojové lietadlá nemohli vzlietnuť,“ napísal Jašin s tým, že v Moskve bolo počas prehliadky pomerne čisté nebo, navyše v minulých rokoch v prípade hroziacich prehánok počas osláv oblaky rozháňali lietadlá pomocou špeciálne vyvinutej technológie.

Tieň na oslavy vrhlo aj zopár incidentov. Vo Varšave ukrajinská aktivistka poliala červenou farbou ruského veľvyslanca, keď chcel položiť veniec k pamätníku sovietskych vojakov. V Rusku sa po hekerskom útoku objavili na televíznych obrazovkách protivojnové heslá a dvaja redaktori prokremeľského portálu Lenta.ru dokázali na niekoľko minút prepašovať na spravodajskú stránku viacero článkov odsudzujúcich Putinovu agresiu. Napriek tomu aj napriek relatívne skromnejším oslavám však Putin podľa vojenského experta Nicholasa Drummonda môže byť v zásade spokojný. „Videli sme disciplínu a presnosť, ktorá naposledy chýbala,“ zhodnotil vojenskú prehliadku pre stanicu CNN. „V mnohých tvárach sa zračilo oceľové odhodlanie. Naznačuje to, že Putin konsolidoval svoju mocenskú základňu, skôr než že by ju terajšie udalosti oslabili,“ dodal expert.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská prehliadka #vojna na Ukrajine #Deň víťazstva #Putinova vojna