V dome zničenom ruskými vojakmi našli telá 44 civilistov

V troskách domu v ukrajinskom meste Izjum boli nájdené telá 44 civilistov, uviedol dnes gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Päťposchodovú budovu podľa neho zničili ruskí vojaci v marci, napísala agentúra Unian.

10.05.2022 10:20
debata

Izjum na severovýchode Ukrajiny je dôležitý železničný uzol, o ktorý obe strany zvádzajú ťažké boje.

"V dočasne okupovanom Izjume sa pod sutinami päťposchodového domu, ktorý okupanti zničili v prvých desiatich dňoch marca, našli telá 44 civilistov. Ide o ďalší príšerný vojnový zločin ruských okupantov proti civilistom, "napísal Synehubov na sociálnej sieti telegram.

Rusko začalo útok na Ukrajinu 24. februára. Aj napriek svedectvám Ukrajincov a informácii ukrajinských aj západných činiteľov Moskva opakovane tvrdí, že v napadnutej krajine mieri len na vojenské objekty a infraštruktúru a nie na civilistov.

Izjum je pod kontrolou ruských vojakov najmenej od konca marca. O toto mesto juhovýchodne od Charkova, kde pred vojnou žilo okolo 50 000 obyvateľov, sa predtým mesiac tvrdo bojovalo. Ruskojazyčná verzia serveru BBC Izjum označila za „kľúč k Donbasu“, vedie cez neho významná cesta aj železničné trate.

putin Čítajte aj Putin oslávil Deň víťazstva. Bez nových víťazstiev
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine