Kuleba: Ukrajina zmenila svoje vojnové ciele, chce oslobodiť celú krajinu

Ukrajina počas vojny s Ruskom zmenila svoje vojnové ciele: Zatiaľ čo predtým by za víťazstvo pokladala zatlačenie ruských vojsk späť do pozícií pred útokom z 24. februára, teraz - ak zvíťazí v bitke o Donbas - bude dosť silná, aby si kládla za cieľ oslobodenie celej krajiny. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore s britským denníkom Financial Times.

10.05.2022 13:41
Dmytro Kuleba Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
debata (173)

„V prvých mesiacoch vojny pre nás ako víťazstvo vyzeralo stiahnutie ruských síl na pozície, ktoré obsadili pred 24. februárom, a zaplatenie spôsobených škôd,“ povedal Kuleba. „Teraz, ak budeme dostatočne silní na vojenskom fronte a vyhráme bitku o Donbas, ktorá bude kľúčová pre ďalší vývoj, tak samozrejme víťazstvo v tejto vojne bude pre nás znamenať oslobodenie ostatných našich území,“ dodal.

Iba porážka Ruska podľa Kulebu umožní Ukrajine znovu otvoriť svoje čiernomorské prístavy a oživiť svoju exportnú ekonomiku. Ak Kyjev dostane „ešte väčšiu vojenskú podporu, budeme ich (Rusov) môcť vytlačiť späť z Chersonskej oblasti (na juhu Ukrajiny), aby sme porazili Čiernomorskú flotilu a odblokovali plavbu“, uviedol.

Minister ale pripustil, že takéto víťazstvo by si mohlo vyžiadalo príliš veľké krviprelievanie a že Ukrajina možno nakoniec bude musieť pristúpiť na kompromisné urovnanie. V takom prípade by chcel Kyjev vyjednávať „s čo možno najsilnejšími kartami“.

Kuleba poskytol rozhovor len niekoľko hodín po každoročnej prehliadke ku Dňu víťazstva na moskovskom Červenom námestí, počas ktorej v pondelok ruský prezident Vladimir Putin dal jasne najavo svoje odhodlanie poraziť Ukrajinu, aj keď neoznámil plnú mobilizáciu ani formálne Ukrajine nevyhlásil vojnu.

putin Čítajte viac Putin oslávil Deň víťazstva. Bez nových víťazstiev

To, že Putin slovne nevyostril situáciu, podľa Kulebu nijako nemení situáciu na bojisku, kde sa „to najhoršie už stalo“. Minister zdôraznil, že porážka Ruska vyžaduje, aby ukrajinskí spojenci zastavili ruskú vojnovú mašinériu tým, že ju zbavia príjmov z ropy a plynu. Zároveň je tiež podľa neho potrebné zlepšiť načasovanie a udržateľnosť dodávok vojenskej pomoci: „Ak bitka zúri dnes, ale húfnice a drony dorazia zajtra, tak to nebude fungovať,“ poznamenal.

To, že Ukrajina odolala na začiatku invázie, keď odrazila ruský pokus o dobytie Kyjeva, a že preukázala, že si zaslúži dôveru západných dodávateľov protitankových a protileteckých zbraní, zmenilo z pohľadu Západu situáciu.

Ukrajina v bitke o Donbas podľa Kulebu potrebuje húfnice, ktoré už boli dodané, a tiež raketomety, na ktoré doteraz čaká. Dala by prednosť novým americkým raketometom pred sovietskymi zbraňami, pochádzajúcimi zo skladov vyradenej výzbroje.

Minister verí, že spojenci budú Ukrajinu podporovať po celý čas, a to aj pri vytlačení Ruska z Donbasu a z Krymu, pretože to bola agresia Moskvy, ktorá dala Západu nový zmysel. Ešte pred štvrť rokom „demokracia bola v úpadku a autoritárske režimy na vzostupe“, kým ukrajinský odpor „vrátil Spojené štáty a Európsku úniu späť k sebe“, upozornil.

Za najdôležitejšie Kuleba považuje, aby Ukrajina získala postavenie kandidáta členstva v EÚ. Ak sa tak nestane, Ukrajinci sa budú cítiť oklamaní, a to len tak neprehltnú. „Ukrajina je jediným miestom v Európe, kde ľudia zomierajú za hodnoty, na ktorých je EÚ založená. Myslím, že by sa to malo rešpektovať,“ povedal.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Dmytro Kuleba