Putin nariadil hasiť lesné požiare - a nezatajovať problémy

Najmenej 16 ľudí, vrátane jedného dieťaťa, prišlo o život a ďalších 18 utrpelo zranenia pri súčasných lesných požiaroch na Urale a na Sibíri, oznámil v utorok počas porady u ruského prezidenta Vladimíra Putina Alexander Čuprijan, ktorý plní povinnosti ministra pre mimoriadne situácie.

10.05.2022 14:07
Požiar Foto:
Požiarnik hasí oheň v Kurganskej oblasti, máj 2022
debata (3)

"V dôsledku požiarov utrpelo zranenia 34 ľudí, z ktorých 16 zahynulo, vrátane jedného dieťaťa, 16 bolo hospitalizovaných. Je medzi nimi šesť hasičov, "povedal Čuprijan. Od začiatku roka podľa neho vypukli asi štyri tisícky lesných požiarov na ploche približne 270-tisíc hektárov, čo je plocha väčšia ako Luxembursko.

Putin na porade povedal gubernátorom a ďalším regionálnym predstaviteľom, že sa nesmie zopakovať minuloročná sezóna lesných požiarov a že nesmú zahmlievať, ak nad situáciou stratia kontrolu. Gubernátorom nariadil, aby si vzali hasenie požiarov osobne na starosť.

"Opakujem, že hlavy regiónov sú povinné zabezpečiť hasenie požiarov. Ak sa situácia začne vymykať kontrole, v žiadnom prípade nemožno problémy zamlčať, "zdôraznil Putin. Regionálne úrady podľa hlavy štátu majú všetky nevyhnutné právomoci, techniku a finančné zdroje, aby lesným požiarom zabránili.

Sezóna lesných požiarov v Rusku prepuká každoročne v suchých letných mesiacoch, v niektorých rokoch má však obzvlášť katastrofálny priebeh. Kremeľ zhoršenie situácie pripisuje klimatickým zmenám.

Ochrancovia prírody pripisujú situáciu aj postoju úradov, ktoré podľa nich opomínajú požiare vo vzdialených a ťažko dostupných oblastiach, ak by odhadované náklady na ich hasenie prevýšili možné škody spôsobené ohňom. Vlani podľa dostupných údajov zhorelo 17 miliónov hektárov ruských lesov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #lesné požiare