Výbor fínskeho parlamentu pre obranu odporučil, aby krajina požiadala o prijatie do NATO

Výbor fínskeho parlamentu pre obranu v utorok odporučil, aby Fínsko požiadalo o prijatie do Severoatlantickej aliancie (NATO).

10.05.2022 14:14
NATO / Pekka Haavisto / Jens Stoltenberg / Ann... Foto: ,
Na snímke z 24. januára 2022 zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová počas tlačovej konferencie v sídle NATO v Bruseli
debata (1)

Výbor svoje odporúčanie zdôvodnil slovami, že vstup do NATO je tou najlepšou možnosťou ako zaistiť bezpečnosť štátu, ktorý zdieľa s Ruskom 1300-kilometrovú hranicu. Členstvo Fínska v NATO by podľa výboru totiž výrazne prispelo k tomu, aby sa krajina nestala cieľom agresie zo strany Ruska.

Vo štvrtok má svoj osobný názor ohľadom prípadného členstva v NATO zverejniť fínsky prezident Sauli Niinistö a očakáva sa, že následne svoju pozíciu ohlási aj premiérka Sanna Marinová.

Fínsko rovnako ako susedné Švédsko nie jej členskou krajinou NATO, avšak v oboch krajinách prebiehajú v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine intenzívne diskusie o vstupe Aliancie. Podpora verejnosti v oboch krajinách pre takýto krok v poslednej dobe výrazne vzrástla. Ďalšie severské štáty – Dánsko, Nórsko a Island sú členmi NATO.

Romania NATO Chief Čítajte viac Podpora členstva v NATO stúpla medzi Fínmi trojnásobne
1 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko