Kyberútok odstavil ruskú platformu na zdieľanie videí, výpadok trvá už druhý deň

Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je už druhý deň offline po tom, čo ju v pondelok vyradil masívny počítačový útok. Došlo k nemu len niekoľko hodín pred plánovaným vysielaním slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa v Deň víťazstva konala na Červenom námestí v centre Moskvy.

10.05.2022 14:45
Rutube Foto:
debata (4)

Rutube je ruská online služba na streaming, hosting a sledovanie videí. Poskytuje rôznorodú sadu nástrojov na vytváranie a spracovanie videí. Podporuje aj rôzne formáty streamovania.

Server RuTube v poste zverejnenom v aplikácii Telegram priznal, že ide o najväčší kybernetický útok počas jeho existencie a že „obnova (prístupu) zaberie viac času, ako si technici pôvodne mysleli“.

Po útoku nateraz nie je možné službu obnoviť z dôvodu úniku prístupových kódov. Svoje „hacknutie“ RuTube už v pondelok komentoval vyhlásením, že „niekto“ chcel zabrániť odvysielaniu vojenskej prehliadky a sviatočného ohňostroja.

Okrem RuTube boli v Deň víťazstva terčom počítačového útoku aj zabudované prehrávače Smart TV. Majitelia takýchto zariadení mohli v popisoch kanálov a v programovom sprievodcovi vidieť nápis: „Na vašich rukách je krv tisícov Ukrajincov a stoviek ich zavraždených detí. Televízia a úrady klamú. Nie vojne“.

Počas vysielania vojenskej prehliadky na Červenom námestí bolo na území Ukrajiny, ktoré je momentálne okupované ruskými jednotkami, prerušené vysielanie družice s ruskými TV kanálmi. Dôvod výpadku príslušné ukrajinské či ruské úrady nevysvetlili.

Okrem toho sa v Deň víťazstva na stránkach prokremeľského servera Lenta.ru objavilo viac než desať článkov, ktoré kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina a vojnu proti Ukrajine.

Vedenie redakcie spočiatku tvrdilo, že ide o počítačový útok. Krátko na to zodpovednosť za túto „performance“ vzali na seba dvaja z členov redakcie, informovala ruská sekcia britskej stanice BBC. Daní novinári – Jegor Poľakov a Alexandra Mirošnikovová – oznámili: „Teraz si hľadáme prácu, právnikov a možno aj politický azyl“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetický útok #Rutube