Afgánky protestovali proti nariadeniu Talibanu nosiť burku na verejnosti

V afganskom hlavnom meste Kábul v utorok protestovala približne desiatka žien proti novému nariadeniu Talibanu, podľa ktorého musia ženy na verejnosti nosiť burku.

10.05.2022 15:23
Afganistan / Práva žien / Foto: ,
Protest za podporu práv žien v afganskom hlavnom meste Kábul v čase návratu radikálneho hnutia Taliban k moci, september 2021
debata (1)

Nariadenie najvyššieho vodcu Talibanu mullu Hajbatulláha Áchúndzádu zahaľovať si celé telo a tvár na verejnosti je najnovším článkom prísnych pravidiel, v rámci ktorých sa afganským ženám postupne obmedzujú ich práva a slobody.

Skupina protestujúcich žien, z ktorých mnohé nemali zahalené tváre, skandovala heslá ako: „Spravodlivosť, spravodlivosť“ a „Burka nie je náš hidžáb“. Po krátkom pochode protestujúce ženy zastavili vojaci Talibanu, ktorí tiež zabránili prítomným novinárom v spravodajskom pokrývaní udalosti.

Pobúrenie vyvolalo aj ďalšie Áchúndzádove nariadenie, aby ženy ostali radšej doma, pokiaľ nemajú nejakú dôležitú prácu, ktorú musia vykonať mimo svojho domova. Mulla takisto povolil afganským orgánom prepustiť zamestnankyne, ktoré nedodržujú predpísané pravidlá obliekania. O prácu môžu dočasne prísť aj muži, ktorých ženy alebo dcéry sa nepodriadia novým nariadeniam.

Taliban po prevzatí moci vlani v auguste tvrdil, že sa zmenil od čias, keď bol v rokoch 1996 – 2001 pri moci. Vtedy platili pre ženy prísne pravidlá – dievčatá sa napríklad nemohli vzdelávať a ženy nemohli vyjsť z domu bez sprievodu mužského príbuzného, pričom sa od nich vyžadovalo, aby si zakrývali tvár.

Napriek tomu však v posledných mesiacoch začala vláda vedená Talibanom zavádzať prísne opatrenia pre ženy, ktoré okrem iného nesmú napríklad navštevovať parky v rovnakom čase ako muži. Hnutie z tohto dôvodu čelí kritike zo strany západných krajín, ale i niektorých islamských krajín a moslimských teológov pre obmedzovanie práv žien.

Afganistan, ženy, práva, protest, Taliban Čítajte viac Ženy v Afganistane musia na verejnosti opäť povinne nosiť burku
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #nosenie burky