Orbánovo more podráždilo Záhreb

Maďarský premiér si pohneval Chorvátsko v tej najnevhodnejšej chvíli. V čase, keď sa pre Budapešť ako najperspektívnejšia trasa pre náhradu za ruskú ropu ponúka tá jadranská, Viktor Orbán necitlivou poznámkou pobúril južných susedov.

10.05.2022 19:53
debata (18)

Orbán, ktorý blokuje prijatie pripravovaného embarga EÚ na dovoz ruskej ropy, tento postoj obhajoval tým, že Maďarsko je vnútrozemskou krajinou. „Prirodzene, ten, kto má more a má morské prístavy, dokáže loďami dopraviť ropu z ktoréhokoľvek bodu zeme. Sú ale krajiny, ktoré more nemajú. Aj my by sme mali, keby nám ho nevzali. Momentálne ale nemáme, preto do Maďarska môže prísť ruská alebo akákoľvek iná ropa výlučne cez potrubie. A jeden koniec potrubia je v Rusku a druhý zase v Maďarsku,“ povedal v rozhovore pre Rádio Kossuth.

Aké more mal Orbán na mysli, ktoré Maďarom „vzali“ a ktoré „momentálne nemajú“, to v Záhrebe ihneď pochopili. Protesty v Chorvátsku maďarský premiér vyvolal už predvlani, keď na Facebooku v deň maturít z dejepisu povzbudil študentov obrázkom glóbusu, na ktorom sa vynímajú hranice Uhorska aj s výbežkom ťahajúcim sa až k jadranskému prístavu Rijeka. Toto niekdajšie slobodné mesto bolo pol storočia, až do konca prvej svetovej vojny, pod nadvládou Budapešti. Vo Fiume, ako ho jeho talianskym názvom volajú Maďari, študoval posledný veliteľ rakúsko-uhorského vojnového námorníctva admirál Miklós Horthy, neskorší maďarský regent a spojenec Hitlera. A pred sto desiatimi rokmi sa tam narodil János Csermanek, nemanželský syn chudobnej slúžky, ktorý pod menom János Kádár tri desaťročia šéfoval komunistickému režimu v Maďarsku.

Nech už Orbána pri jeho poznámke viedli akékoľvek nostalgické reminiscencie, v chorvátskej vláde pre ne nenašiel pochopenie. Maďarského veľvyslanca si v Záhrebe predvolali na koberec. Na ministerstve zahraničných vecí ho v utorok „požiadali o vysvetlenie vyjadrení, ktoré zbytočne poškodzujú naše dobré susedské vzťahy“. „Odsudzujeme akékoľvek územné nároky voči iným suverénnym štátom,“ citoval portál Jutarnji.hr z protestnej nóty.

K diplomatickému škandálu sa v stredu vyjadril aj chorvátsky prezident Zoran Milanovič. Orbána označil za „pestrú postavu“. „Súčasťou jeho repertoáru je provinčná posadnutosť pobrežím a Veľkým Maďarskom. Tak sa predvádza,“ citoval portál HRT.hr prezidenta, ktorý pripomenul, že Rakúsko kedysi na rozdiel od rijeckého fliačika pobrežia ovládalo Jadranské more od Terstu až po Boku Kotorskú. „Počuli ste niekedy Rakúšanov plakať, že zostali bez mora? Ja nie. Orbán má z toho zjavne nejaký komplex,“ dodal s tým, že v chorvátskej Rijeke žiadni Maďari nežijú.

Viacerí chorvátski komentátori obvinili maďarského premiéra nielen z rozdúchavania iredentizmu, ale aj z narúšania jednotného postoja Európskej únie k ruskej agresii na Ukrajine. „Orbánovo vyhlásenie o odňatom mori je nezmysel, je to politicky nebezpečné vyhlásenie, vymyslené výlučne na zvýšenie napätia medzi oboma krajinami. Siahol po ňom s cieľom podkopať jednotu Európskej únie v čase, keď je táto jednota zúfalo potrebná,“ napísal na portáli Index.hr analytik Goran Vojkovič a pripomenul, že Maďarsku nič nebráni, aby využívalo prístavy v Chorvátsku, s ktorým ho spájajú spojenecké zväzky v rámci EÚ a NATO. „Z toho, čo povedal Orbán, môže mať osoh len jedna osoba, a to je Putin. Takže buď je Orbán populistický hlupák, alebo Putinov pudlík, ktorý sa snaží zničiť jednotu Európy,“ dodal Vojkovič.

Budapešť sa lapsus predsedu vlády pokúša bagatelizovať. „Pán premiér spomenul jeden historický fakt,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu diplomacie Tamás Menczer. „Dúfame, že naši chorvátski priatelia nepodľahnú hystérii vyvolávanej médiami a v záujme rozvoja spolupráce budeme môcť pokračovať v našej spoločnej práci,“ citovala Menczera agentúra MTI.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Chorvátsko #vojna na Ukrajine #sankcie EÚ