Zomrel ukrajinský exprezident Leonid Kravčuk

Vo veku 88 rokov zomrel v utorok po dlhej chorobe Leonid Kravčuk, ktorý bol od decembra 1991 prvým prezidentom nezávislej Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské médiá.

10.05.2022 20:47
Juščenko, Janukovič, Kravčuk, Kučma Foto: ,
Stretnutie za okrúhlym stolom. Zľava: Viktor Juščenko, Viktor Janukovyč, Leonid Kravčuk a Leonid Kučma.
debata (4)

Exprezidentovu smrť na Twitteri potvrdil aj predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. „Bol historickou osobnosťou a zohral významnú úlohu pri tom, ako sa Ukrajina nenásilne stala nezávislou,“ napísal.

Leonid Makarovič Kravčuk sa narodil 10. januára 1934 v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny v obci, ktorá bola v tom čase súčasťou Poľska.

Kravčuk 8. decembra 1991 v Minsku spolu s vtedajším ruským prezidentom Borisom Jeľcinom a najvyšším predstaviteľom Bieloruska Stanislavom Šuškevičom podpísal vyhlásenie o rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), medzinárodnej organizácie združujúcej postsovietske republiky.

Súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Kravčuka v júli 2020 vymenoval za vedúceho ukrajinskej vládnej delegácie na rokovaniach kontaktnej skupiny pre riešenie situácie na východnej Ukrajine.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Leonid Kravčuk