Nemci majú kryty pre menej ako stotinu svojej populácie

Nemecko sa po páde Sovietskeho zväzu a konci studenej vojny rozhodlo zrušiť verejné kryty, teraz ale kvôli ruskej invázii na Ukrajinu postoj prehodnocuje. Formálne má 83-miliónové Nemecko v bunkroch miesto pre necelých 500 000 ľudí, krajina sa preto v ochrane civilistov spolieha predovšetkým na stanice metra, podzemné parkoviská či pivnice.

11.05.2022 13:16
debata (9)

„V dôsledku mierovej dividendy z 90. rokov po konci studenej vojny sa nepokračovalo v koncepcii výstavby verejných krytov,“ povedala ČTK hovorkyňa nemeckého ministerstva vnútra. Zlomom v civilnej ochrane nastal v roku 2007. „Po spoločnom rozhodnutí spolkovej vlády a spolkových krajín bola v roku 2007 funkčná údržba krytov zastavená,“ dodala. Civilné kryty v Nemecku, ktoré boli v súkromnom vlastníctve či majetku obcí, tak rýchlo našli novú funkciu a zo systémov ochrany obyvateľov boli vyradené. Ďalšie rušenie krytov ministerka vnútra Nancy Faeserová kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zastavila.

Nepripravení a šokovaní

Súčasný vpád ruskej armády na Ukrajinu, ktorý nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin, Nemcov šokoval a zastihol ich nepripravených. Berlín, ktorý dlhé desaťročia vsádzal na úzku spoluprácu s Moskvou, musel zásadne prehodnotiť svoju východnú a bezpečnostnú politiku. Vláda kancelára Olafa Scholza sa rozhodla dodávať zbrane napadnutej Ukrajine, výrazne navýšiť výdavky na obranu a tiež sa venovať otázke ochrany civilistov počas vojny. Táto téma sa stala aktuálnou aj kvôli tomu, že z Ruska sa ozývajú vyhrážky jadrovými zbraňami.

Pod tlakom vojnových hrozieb vláda spoločne s regiónmi spustila revíziu doteraz existujúcich krytov. „Z pôvodných 2 000 verejných krytov zostalo 599 zariadení, ktoré sú formálne určené na civilnú ochranu,“ vysvetlil ČTK Thorsten Grützner zo Spolkovej agentúry pre nehnuteľnosti (BIMA). Doplnil, že u ďalších bývalých krytov už nemožno predpokladať ich ochranné využitie, pretože ich údržba bola pred rokmi ukončená.

Bunker Čítajte viac Prespali sme v atómovom kryte v centre Brna

Téma krytov sa dostala aj na pôdu Spolkového snemu, ktorému ministerstvo vnútra oznámilo, že 599 verejných krytov ponúka ochranu iba pre 487 598 ľudí. Funkčné kryty sa navyše nachádzajú len v južnej časti Nemecka, predovšetkým v Bádensku-Württembersku a Bavorsku, kde je 220, respektíve 156 takýchto objektov. V Brandenbursku, Meklenbursku-Prednom Pomoransku, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durínsku, teda na území niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), nie je kryt civilnej ochrany ani jeden.

Objekty, o ktoré sa dá oprieť

Kvôli nedostupnosti či neexistencii verejných krytov sa tak Nemecko spolieha na podzemné stavby, kam by sa obyvateľstvo v prípade útoku mohlo uchýliť. Podľa Grütznera má Nemecko po celom území množstvo objektov s pevnou stavebnou konštrukciou, o ktoré sa môže civilná ochrana oprieť. „Tieto objekty môžu za určitých podmienok ponúknuť významnú ochranu pred vojnovými zbraňami,“ povedal. „Jedná sa predovšetkým o stanice metra, podzemné garáže a tiež o pivnice,“ uviedol.

Vďaka tomu, že tieto stavby sú pod povrchom zeme, sú k možnej civilnej ochrane predurčené. „Poskytujú dobrú základnú ochranu pred tlakovou vlnou, proti vyvrhnutým a padajúcim troskám a úlomkom a za určitých podmienok aj proti rádioaktívnemu žiareniu,“ povedal Grützner. Poznamenal, že účinok takejto ochrany sa zvyšuje tým, čím pevnejší stavebný materiál bol použitý a čím hrubšia vrstva zeminy je nad podzemnými objektmi.

Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac 77. deň: Putin sa chystá na dlhú vojnu, tvrdia USA a posielajú Ukrajine 40 miliárd dolárov

„Významnú ochranu proti vojnovým útokom môžu ale v prípade núdze poskytnúť aj nadzemné schodiská či nadzemné miestnosti bez okien a presklenia,“ dodal.

To, ako presne bude Nemecko v ochrane civilistov postupovať, rozhodne vláda s regiónmi až po revízii krytov, ktorá ešte neskončila. Vládni Zelení ale už teraz hovoria o potrebe reformy celého systému civilnej ochrany, ktorého pevnou súčasťou by popri oficiálnych krytoch boli aj stanice metra, garáže, pivnice a ďalšie podzemné objekty.

Zelení tiež chcú, aby Nemecko malo dostatočné kapacity pre núdzové ubytovanie obyvateľov a ich zásobovanie nielen potravinami, ale aj zdravotníckym materiálom či technikou. Medzi návrhmi je aj vybudovanie ďalších núdzových studní, aby ľudia mali prístup k pitnej vode. „Putinova útočná vojna na Ukrajine nám desivým spôsobom ukázala, že doterajšie mierové usporiadanie Európy už neplatí,“ zdôvodnil potrebu reformy civilnej ochrany spolupredseda Zelených Omid Nouripour.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #vojna na Ukrajine #verejné kryty