Obava z Ruska. Fínom a Švédom v prípade útoku pomôže Británia

Britský premiér Boris Johnson a predsedníčka švédskej vlády Magdalena Anderssonová podpísali dohodu o vzájomných bezpečnostných zárukách svojich krajín. Podobnú dohodu plánuje Johnson podpísať ešte v stredu aj vo Fínsku, informuje britská stanica Sky News.

11.05.2022 14:42 , aktualizované: 16:39
johnson, Anderssonová Foto:
Britský premiér Boris Johnson a švédska premiérka Magdalena Anderssonová prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu v Harpsunde, vidieckom sídle švédskych premiérov, v stredu 11. mája 2022.
debata (38)

Tieto dohody majú umožniť intenzívnejšiu obrannú a bezpečnostnú spoluprácu severských krajín s Britániou, zdieľanie spravodajských informácií či spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. „Pevne a jednoznačne podporujeme Švédsko a Fínsko a podpis týchto bezpečnostných vyhlásení je symbolom trvalých záruk medzi našimi národmi,“ uviedol Johnson v komuniké.

Podľa neho si krajiny v prípade útoku prídu navzájom na pomoc, ak o to napadnutá krajina požiada.

„To, čo teraz hovoríme a robíme, je v podstate iba vyjadrením toho, čo je beztak zjavné – že dve liberálne demokracie by si v prípade útoku navzájom pomohli,“ povedal Johnson na tlačovej konferencii v Štokholme. Vysvetlil, že záruky vzájomnej pomoci sa týkajú aj živelných pohrôm.

Romania NATO Chief Čítajte viac Podpora členstva v NATO stúpla medzi Fínmi trojnásobne

„Množstvo vrakov ruských tankov lemujúcich cesty na Ukrajine vďaka (protitankovým strelám) NLAW, ktoré vyvinuli vo Švédsku a vyrobili sme v Británii, ukazuje na potenciál tejto spolupráce,“ dodal Johnson. „Premiér vyjadrí zámer Británie podporiť ozbrojené zložky oboch krajín, ak by čelili kríze alebo sa stali terčom útoku,“ dodala vo vyhlásení britská vláda.

Švédsko a Fínsko po ruskej invázii na Ukrajinu prehodnocujú svoju doterajšiu neutralitu a mali by v blízkej dobe rozhodnúť, či požiadajú o vstup do Severoatlantickej aliancie. Podpora tohto členstva v oboch krajinách od začiatku konfliktu na Ukrajine výrazne vzrástla. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg koncom apríla vyhlásil, že pokiaľ Fínsko a Švédsko o vstup do aliancie požiadajú, budú vítané a ich prijatie bude rýchle.

Ak vstúpime, tak pre bezpečnosť občanov

Fínska premiérka Sanna Marinová uviedla, že ak jej krajina urobí historický krok a požiada o vstup do NATO, bude to pre bezpečnosť vlastných občanov a pre posilnenie medzinárodného spoločenstva. Marinová to povedala po stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom v Tokiu. Jej slová zazneli deň predtým, ako fínsky prezident Sauli Niinistö oznámi, či jeho krajina požiada o vstup do NATO.

„Povedala som premiérovi Kišidovi o našich plánoch požiadať o členstvo v NATO,“ povedala Marinová na tlačovej konferencii po stretnutí oboch lídrov v Tokiu.

„Ak Fínsko urobí tento historický krok, bude to pre bezpečnosť našich vlastných občanov. Vstup do NATO by posilnil celé medzinárodné spoločenstvo, ktoré vyznáva spoločné hodnoty,“ dodala fínska premiérka. Marinová tiež zdôraznila, že Moskva pokračujúcou inváziou na Ukrajine otvorene porušuje medzinárodné právo a Chartu OSN.

„Zverstvá páchané na civilistoch pokračujú. To nemôže akceptovať žiadna krajina a už vôbec nie stály člen Bezpečnostnej rady OSN,“ povedala fínska premiérka s tým, že právo veta v BR OSN sa zneužíva a je potrebné to zmeniť.

Japonský premiér Kišida povedal, že „meniť status quo silou“ je neprijateľné v ktorejkoľvek časti sveta. Podľa Reuters tým narážal nielen na Rusko, ale aj Čínu, ktorá sa vyhráža ostrovnému Taiwanu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Fínsko #Švédsko #vojna na Ukrajine