Izraelská armáda mala zastreliť známu reportérku Al-Džazíry

Známa reportérka televíznej stanice Al-Džazíra Širín abú Aklaová dnes zomrela na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

11.05.2022 18:33
Al-Džazíra / Širín abú Aklaová / Foto:
Na nedatovanej snímke palestínska novinárka al-Džazíry Šírín abú Aklahová
debata (35)

Katarská stanica a palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedli, že ju zasiahli guľky vypálené izraelskými vojakmi. Izraelská armáda oznámila, že incident vyšetruje. Kto je zodpovedný za smrť novinárky, podľa nej zatiaľ nie je možné povedať. Transparentné, respektíve nezávislé vyšetrenie tragickej udalosti požadujú Washington aj Brusel.

Palestínska novinárka Širín abú Aklaová nakrúcala reportáž o razii izraelských vojakov v meste Džanín. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva a ďalších novinárov Al-Džazíry ju strela zasiahla do hlavy a následne bola prevezená v kritickom stave do nemocnice, kde ju neskôr vyhlásili za mŕtvu. Na videách z miesta je vidieť, že novinárka na sebe mala vestu s nápisom Press.

Pri streľbe bol zranený aj jej kolega z palestínskeho denníka Al-Kuds, Alí Samudí. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva utrpel strelné poranenia chrbta, no jeho stav je stabilizovaný.

Zranený novinár sa objíma s jedným z kolegov... Foto: SITA/AP, Majdi Mohammed
Izrael Palestínčania novinárka zranenie smrteľné Zranený novinár sa objíma s jedným z kolegov zavraždenej novinárky Šírín abú Aklaovej 11. mája 2022 v Džaníne

Televízia Al-Džazíra prerušila vysielanie, aby oznámila novinárkinu smrť. Zároveň zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby „odsúdilo a pohnalo izraelské okupačné sily na zodpovednosť“ za to, že podľa nej „úmyselne mierili a zabili našu kolegyňu“. „Zaväzujeme sa, že páchateľa poženieme pred spravodlivosť bez ohľadu na to, ako veľmi sa budú snažiť zakryť svoj zločin,“ uviedla stanica.

Izraelská armáda uviedla, že vojaci vstúpili do utečeneckého tábora v Džaníne a do neďalekého mesta Burkín, aby zatkli osoby podozrivé z terorizmu. "Pri operácii v džanínskom utečeneckom tábore podozriví vypálili na vojakov obrovské množstvo striel a hádzali výbušniny. (Izraelské) sily opätovali paľbu,“ uviedla armáda vo vyhlásení.

Novinári a zdravotníci vezú telo novinárky... Foto: SITA/AP, Majdi Mohammed
Šírín abú Aklaová Novinári a zdravotníci vezú telo novinárky Šírín abú Aklaovej do márnice v Džaníne, 11. mája 2022

Dodala, že „udalosť vyšetruje a zaoberá sa možnosťou, že novinárov zasiahli palestínski strelci“. Neskôr ale podľa agentúry AP vedenie armády toto tvrdenie vzalo späť a uviedlo, že zatiaľ nie je možné povedať, čia guľka novinárku zabila.

„Na základe informácií, ktoré sme zhromaždili, sa zdá pravdepodobné, že za nešťastnú smrť novinárky boli zodpovední ozbrojení Palestínčania, ktorí v tej chvíli bezhlavo pálili,“ uviedol ešte pred zmenou armádneho postoja izraelský premiér Naftali Bennett. Riaditeľ redakcie Al-Džazíry v Ramalláhu Valíd Umary túto možnosť odmietol a uviedol, že Palestínčania nestrieľali.

Izraelský minister zahraničia Jair Lapid navrhol palestínskej samospráve spoločné pitevné vyšetrenie smrti reportérky. „Novinári musia byť chránení v oblastiach konfliktov a my všetci máme zodpovednosť dozvedieť sa pravdu,“ napísal na twitteri. Palestínčania však podľa Izraela ponuku spoločného vyšetrovania a pitvy odmietli.

Palestínska autonómia, ktorá spravuje časti okupovaného Západného brehu Jordánu, zabitie novinárky označila za „ohavný zločin“.

V úplnej väčšine prípadov úmrtia Palestínčanov, ktorých zavinia izraelskí vojaci, vyšetruje izraelská armáda. Ľudskoprávne skupiny izraelský vojenský súdny systém, ktorý zriedkavo za smrť Palestínčanov obviní izraelských vojakov, ostro kritizujú.

Plagáty s podobizňou zavraždenej novinárky... Foto: SITA/AP, Nasser Nasser
Al-Džazíra / Širín abú Aklaová / Plagáty s podobizňou zavraždenej novinárky Širín abú Aklaovej v centrále televíznej stanice Al-Džazíra

Päťdesiatjeden-ročná Abú Aklaová sa narodila v Jeruzaleme a pre Al-Džazíru začala pracovať v roku 1997. Pravidelne prinášala reportáže z Izraela, Západného brehu Jordánu a Pásma Gazy a pre milióny arabských televíznych divákov bola známou tvárou.

Izraelské bezpečnostné zložky v poslednom čase vykonávajú prakticky denne razie v Džaníne, ktorý je považovaný za jednu z bášt palestínskych radikálov. Izrael zintenzívnil vojenské akcie na palestínskych územiach v súvislosti so sériou protiizraelských útokov, pri ktorých bolo od konca marca zabitých 19 ľudí. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva izraelské sily od konca marca zabili 30 Palestínčanov. Sú medzi nimi útočníci, ale tiež účastníci stretov aj okoloidúci.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Al-Džazíra #Širín abú Aklaová