Bojovníkom v Azovstale ukrajinská armáda nemá ako pomôcť

Ukrajinské vojenské vedenie v stredu utlmilo nádeje na spustenie ofenzívy s cieľom zachrániť bojovníkov, ktorí sa skrývajú v obliehanom komplexe oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Uviedla to agentúra DPA, ktorá sa odvolala na vyhlásenie zástupcu náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

11.05.2022 19:43 , aktualizované: 20:21
Ukrajina, Azovstaľ Foto: ,
Na snímke, ktorú poskytol pluk Azov Národnej gardy Ukrajiny, príslušníci ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, zranení počas bojov protu ruským jednotkám, pózujú fotografovi v oceliarni Azovstaľ 10. mája 2022 v Mariupole.
debata (222)

„Takáto operácia by si vyžadovala značný počet vojakov, pretože ukrajinské sily sú 150 až 200 kilometrov od Mariupola,“ uviedol Olexij Hromov. Podľa neho už ruské jednotky opevnili svoje pozície a takáto operácia by si vyžiadala mnoho obetí. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová tiež zopakovala skoršie tvrdenia Kyjeva, že prelomenie blokády Mariupolu vojenskými prostriedkami nie je v súčasnej dobe možné.

„Ak by existovala aspoň jedna príležitosť na odblokovanie mesta vojenskou cestou, vedenie krajiny by ju využilo,“ uviedlau Suspilne Maljarová. Aj prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že oslobodenie Mariupolu nie je možné kvôli nedostatku ťažkých zbraní.

S tým ale nesúhlasí spravodajský dôstojník pluku Azov Samojlenko. „Väčšina ľudí z vedenia krajiny z veľkej časti zle rozumie situácii. Je to (prelomenie blokády) možné vojenskou cestou aj politickou cestou,“ citoval Samojlenka ukrajinský web Ukrajinska pravda.

Samojlenko pritom nechcel popísať, ako by mala vojenská operácia vyzerať, pretože by tak mohol údajne vyzradiť tajnú informáciu. Dôstojník je od začiatku blokády Mariupolu spoločne s ďalšími obrancami priamo v Azovstale. Hovorí plynule anglicky a pravidelne informuje o tamojšej situácii. Podľa serveru Obozrevatel v bojoch prišiel o ľavú ruku a pravé oko.

Okrem vojakov prežíva v oceliarňach Azovstaľ podľa utorkového vyjadrenia poradcu starostu Mariupolu aj približne 100 civilistov, hoci ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu oznámila, že sa z oceliarní podarilo evakuovať všetkých starších ľudí, ženy aj deti. Hutnícky komplex je naďalej pod ťažkou paľbou ruských jednotiek.

Bývalý veliteľ pluku Azov Maksym Žorin ukrajinskej televízii 24 kanal povedal, že ukrajinská armáda rozpracováva plány na oslobodenie Mariupolu. Predstavitelia pluku Azov opakovane upozorňovali, že mnoho bojovníkov v oceliarňach je zranených a že nemajú zodpovedajúcu zdravotnícka pomoc.

Prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny už viac ako dva mesiace obliehajú ruskí vojaci. V tamojších oceliarňach Azovstaľ sa skrývajú poslední ukrajinskí bojovníci vrátane členov námornej pechoty a jednotiek nacionalistického pluku Azov. Obrancovia z Azovstaľu vyzývajú Kyjev a medzinárodné spoločenstvo, aby na ich záchranu použili diplomatické alebo vojenské prostriedky, pripomenula DPA.

Za uplynulé týždne bolo cez humanitárne koridory zachránených približne 500 civilistov, ktorí sa spolu s bojovníkmi skrývali v oceliarňach. Rusko odmieta voľný odchod vojakov. Podľa Moskvy by mali zložiť zbrane a ísť do zajatia.

Podľa podpredsedníčky ukrajinskej vlády Iryny Vereščukovovej je v komplexe stále okolo 1000 ozbrojených mužov, z ktorých polovica je však zranená. Podľa Ruska sa má v oceliarňach skrývať 2500 ukrajinských bojovníkov ale aj zahraničných žoldnierov.

222 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine #Azovstal