Šéf ruskej rozviedky prirovnal americkú propagandu k nacistickej

Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin prirovnal v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí k propagandistickej mašinérii, ktorú v časoch druhej svetovej vojny skonštruoval nacistický minister propagandy Joseph Goebbels, informovala agentúra Reuters.

11.05.2022 21:57
debata (10)

Šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Naryškin uviedol, že Spojené štáty šíria na sociálnej sieti Telegram nepravdivé informácie v snahe „diskreditovať“ a „dehumanizovať ruských politikov a vedenie ruskej armády v očiach ruských občanov“.

„Ich konanie má veľa spoločného s tradíciami ministerstva pre ľudovú osvetu a propagandu tretej ríše a s jeho šéfom Josephom Goebbelsom,“ uviedol Naryškin vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke SVR.

Naryškin svoje vyhlásenia týkajúce sa informačnej kampane podporovanej Spojenými štátmi nepodložil dôkazmi. Rusko navyše podľa Reuters pravidelne obviňuje Západ z financovania a podporovania protikremeľského hnutia, pričom ruské orgány označili za „zahraničných agentov“ desiatky ľudskoprávnych organizácii a tlačových médií. Toto označenie udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia.

Po začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu Rusko ešte viac posilnilo svoju kampaň zameranú na potlačenie opozičných hlasov v krajine. Novinárov i iné osoby môžu totiž stíhať a v prípade uznania viny uväzniť až na 15 rokov pre zverejňovanie informácii o ruskej armáde a vojenskom ťažení na Ukrajine, ktoré ruské orgány vyhodnotia ako falošné.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine