Veliteľ brigády námornej pechoty v Azovstali žiada o pomoc Elona Muska

Veliteľ 36. brigády námornej pechoty ukrajinských ozbrojených síl Serhij Volyna v stredu požiadal najbohatšieho muža na svete Elona Muska, aby pomohol s evakuáciou ľudí z komplexu oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol. Vo štvrtok o tom informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

12.05.2022 10:46
Ukrajina Azovstaľ Azov bojovníci mariupol Foto: ,
Na snímke príslušníci ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, zranení počas bojov proti ruským jednotkám. 10. máj 2022 Mariupol
debata

Volyna uviedol, že si vytvoril účet na sociálnej sieti Twitter iba preto, aby sa skontaktoval s Muskom. „Ľudia hovoria, že si prišiel z inej planéty, aby si naučil ľudí veriť v nemožné,“ napísal Volyna v príspevku na Twitteri smerom k Muskovi. „Naše planéty sú vedľa seba, keďže ja žijem tam, kde je takmer nemožné prežiť. Pomôž nám dostať sa z Azovstaľu do sprostredkova­teľskej krajiny. Ak nie ty, kto potom?“ pokračoval ukrajinský veliteľ.

Volyna zároveň vyzval „každého človeka na planéte Zem“, aby pomohol tejto správe dostať sa k Muskovi.

Kyjev tento týždeň oznámil, že v komplexe oceliarní Azovstaľ je stále uväznených viac ako tisíc ukrajinských vojakov, pričom je viacero z nich zranených.

Ženy, deti a starí ľudia boli z tohto metalurgického komplexu evakuovaní v rámci humanitárnych misií, ktoré sprostredkovala Organizácia Spojených národov a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Musk podporil Ukrajinu svojou satelitnou internetovou službou Starlink, ktorá krajine pomáha získať prístup na internet v prípade zlyhania alebo zničenia telekomunikač­ných sietí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #vojna na Ukrajine