Guterres odsúdil smrť novinárky al-Džazíry. Palestínčania sa chcú obrátiť na Medzinárodný trestný súd

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril zdesenie nad smrťou novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej a žiada nezávislé vyšetrovanie. Palestínska samospráva sa plánuje obrátiť na Medzinárodný trestný súd.

12.05.2022 15:58
Širín abú Aklaová Foto: ,
Libanonskí novinári držia plagáty s podobizňou zavraždenej novinárky Širín abú Aklaovej počas protestu pred budovou OSN 11. mája 2022
debata (6)

Táto palestínska novinárka prišla o život v stredu počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky.

Guterres v noci na štvrtok „príslušné úrady požiadal, aby uskutočnili nezávislé a transparentné vyšetrovanie tohto incidentu a zaistili, že voči zodpovedným osobám bude vyvedená zodpovednosť“.

„Generálny tajomník odsudzuje všetky útoky a zabitia novinárov a zdôrazňuje, že novinári sa nikdy nesmú stať terčmi násilia,“ uviedol Guterres vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom svojho hovorcu.

O nezávislé a transparentné vyšetrovanie požiadali aj USA a Európska únia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, zabitie novinárky abú Aklaovej okamžite posunie Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu. Abbás vo štvrtok na „štátnom“ spomienkovom akte na pamiatku novinárky vyhlásil, že za jej smrť je „plne zodpovedný“ Izrael.

Al-Džazíra / Širín abú Aklaová / Čítajte viac Izraelská armáda mala zastreliť známu reportérku Al-Džazíry

Palestínska samospráva už predtým odmietla návrhy Izraela na spoločné vyšetrovanie, pretože podľa svojich vyjadrení Izraelčanom „nedôveruje“. Medzinárodný trestný súd a ani izraelská vláda sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.

Izrael neuznáva právomoci tohto súdu a odmieta spolupracovať na vyšetrovaní možných vojnových zločinov na okupovaných územiach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Al-Džazíra #Širín abú Aklaová