Pre Kremeľ je vstup Fínska do NATO hrozbou, zareaguje naň

Prípadný vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie bude pre Rusko "rozhodne" predstavovať hrozbu, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Konkrétne kroky Moskvy v reakcii na rozšírenie NATO budú podľa neho závisieť od toho, nakoľko sa vojenská infraštruktúra aliancie posunie k ruským hraniciam.

12.05.2022 17:51 , aktualizované: 23:15
debata (182)

Hovorca Kremľa podľa ruských agentúr tiež uviedol, že žiadna strana si neželá priamy stret medzi Ruskom a NATO, súčasne ale varoval, že Rusko odpovie na prípadný zásah do „špeciálnej vojenskej operácie“, teda do vojny, ktorú Moskva od konca februára vedie proti Ukrajine.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a ministerská predsedníčka Sanna Marinová vo štvrtok oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie. Pokiaľ krajina skutočne o členstvo v aliancii v nasledujúcich dňoch požiada, bude prijímací proces zrejme hladký a rýchly. O vstupe do NATO uvažuje aj Švédsko. Postoj doteraz neutrálnych krajín mení vojna proti Ukrajine, ktorú ruská armáda na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina rozpútala pred 78 dňami.

„Ďalšie rozšírenie NATO neurobí náš kontinent stabilnejším a bezpečnejším,“ vyhlásil Putinov hovorca podľa agentúry Interfax. „Vždy sa posudzujú a analyzujú najrôznejšie varianty,“ odvetil na otázku, či v Kremli počítali s takou reakciou na „špeciálnu operáciu“.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev: NATO riskuje vypuknutie priameho vojenského konfliktu s Ruskom

„NATO sa posúva naším smerom. Preto sa samozrejme toto všetko stane súčasťou špeciálnej analýzy a vypracovania nevyhnutných opatrení na to, aby sme nastolili rovnováhu v situácii a zaistili našu bezpečnosť,“ povedal Peskov.

„Priamemu stretu Ruska a NATO sa chcú všetci vyhnúť, aj Rusko,“ zdôraznil Peskov podľa agentúry TASS. Pripomenul, že vyhlásenia v tomto zmysle opakovane zazneli z Moskvy, Bruselu a Washingtonu, a to aj na najvyššej úrovni, z úst amerického prezidenta Joea Bidena. Avšak varoval, že Rusko „rozhodne odpovie“ akejkoľvek strane, ktorá sa akokoľvek pokúsi „vliezť na Ukrajinu“ a zasiahnuť do operácie ruských síl.

Sauli Niinistö Čítajte viac Fínsky prezident a premiérka podporujú členstvo krajiny v NATO

Rusko bude nútené reagovať na rozhodnutie Fínska, pohrozilo aj ruské ministerstvo zahraničia. Ohlásené pristúpenie k NATO bude radikálnou zmenou fínskej politiky aj porušením fínskych záväzkov, tvrdí Moskva.

„V Helsinkách by si mali uvedomiť svoju zodpovednosť a následky takéhoto kroku. Pripojenie Fínska k NATO vážne poškodí rusko-fínske vzťahy aj zachovanie stability a bezpečnosti na severe Európy. Rusko bude nútené podniknúť odvetné kroky, a to tak vojensko-technické, ako aj ďalšie iného charakteru, aby zastavilo vznikajúce ohrozenie svojej národnej bezpečnosti,“ uviedla ruská diplomacia.

USA podporujú akékoľvek kroky Fínska a Švédska ohľadom snahy vstúpiť do NATO

Spojené štáty vo štvrtok vyhlásili, že podporia akékoľvek kroky Fínska a Švédska čo sa týka ich úsilia stať sa súčasťou Severoatlantickej aliancie. TASR informuje na základe správy prevzatej zo stanice Sky News.

„Podporili by sme prihlášku Fínska či Švédska do NATO, ak by ju podali,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. „Budeme rešpektovať akékoľvek ich rozhodnutie,“ dodala.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a tamojšia premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej vlasti do NATO. Agentúra Reuters upozorňuje, že ide o historickú zmenu v politike Fínska vyvolanú ruskou inváziou na Ukrajinu.

Úsilie Fínska stať sa členskou krajinou NATO podporili viaceré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka či Slovenska, ako aj generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine