Poslanec ruskej Dumy: Poľsko môže byť po Ukrajine prvé v rade na denacifikáciu

Ostré slová poľských politikov proti Rusku podnietili poslanca ruskej Štátnej dumy Olega Morozova pohroziť Poľsku, že môže byť prvým ďalším cieľom Moskvy.

14.05.2022 06:45
Mateusz Morawiecki, Petr Fiala Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a český predseda vlády Petr Fiala počas privítania v rámci návštevy vo Varšave 29. apríla 2022.
debata (303)

„Svojimi vyhláseniami o Rusku ako o ‚rakovinovom nádore‘ a o ‚odškodňovaní‘, ktoré musíme zaplatiť Ukrajine, nás Poľsko nabáda k tomu, aby sme ho zaradili na prvé miesto v poradí na denacifikáciu po Ukrajine,“ napísal Morozov, ktorý je aj predseda kontrolného výboru dumy, na svojom kanáli na sieti Telegram.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki už skôr v stĺpčeku pre britský denník Telegraph uviedol, že ideológiu „ruského sveta“ považuje za „rakovinu, ktorá predstavuje smrteľnú hrozbu pre celú Európu“, a podľa jeho názoru ju treba „vykoreniť“. Poľský prezident Andrzej Duda zase povedal, že Rusko bude nútené zaplatiť Ukrajine odškodné, uviedla ruská agentúra Ria Novosti.

Morawiecki vysvetlil, že Putin má oproti Hitlerovi a Stalinovi k dispozícii ničivejšie zbrane a tiež sociálne siete, prostredníctvom ktorých „nakazil internet miliónmi dezinformácií“. Podľa šéfa poľského kabinetu je preto „jedinou šancou pre Rusko a civilizovaný svet deputinizácia – podobne ako kedysi v Nemecku denacifikácia“.

„Putinova ideológia ‚ruského sveta‘ je dnešným ekvivalentom komunizmu a nacizmu v 20. storočí,“ napísal Morawiecki. Táto ideológia podľa poľského premiéra vedie k tomu, že Rusko si pre seba vymýšľa osobitné práva, a tým predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celú Európu. Morawiecki je preto presvedčený, že túto ideológiu je potrebné „úplne vykoreniť“.

„Ak Európa Putina nezastaví, pošle svoje vojská ďalej do Európy,“ varoval Morawiecki.

Putin Čítajte viac Rusko si vyskúšalo simulovaný jadrový útok v blízkosti EÚ

Šéf Komunistickej strany Ruskej federácie Gennadij Zjuganov podľa Ria Novosti na Morawieckeho slová uviedol, že pripomínajú Hitlerove výroky.

„Morawieckého prejav je podobný vyhláseniam Hitlera, ktorý vyzýval na upálenie Rusov, Židov a Poliakov v koncentračných táboroch,“ napísal politik na svojom kanáli Telegram.

Morawieckeho rétorika podľa neho naznačuje, že „neonacizmus, živený Amerikou, prekvital nielen na Ukrajine, ale aj v Európe“.

Pod heslom „demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny“ odštartoval ruský prezident Vladimir Putin vo februári inváziu na Ukrajinu.

303 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vojna na Ukrajine