Skupina G7 nikdy neuzná hranice, ktoré Rusko zmení vojnou

Priemyselne najrozvinutejšie krajiny skupiny G7 prisľúbili v sobotu rozšírenie sankcií na sektory, od ktorých je Rusko závislé. Zároveň varovali Čínu v súvislosti s marením sankčných opatrení voči Moskve za ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

14.05.2022 14:40
G7 ministri summit Foto: ,
Summit skupiny G7 na zámku Weissenhaus v Nemecku
debata (52)

Ministri zahraničných vecí G7 vo vyhlásení zverejnenom na záver dvojdňového rokovania v Nemecku ďalej uviedli, že nikdy neuznajú hranice, ktoré sa Rusko snaží vojnou na Ukrajine zmeniť.

„Nikdy neuznáme hranice, ktoré sa Rusko pokúša posunúť vojenskou agresiou a budeme pokračovať podpore suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny vrátane Krymu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina G7 vyzvala Bielorusko, aby prestalo „umožňovať“ Rusku viesť vojnu na Ukrajine. „Vyzývame Bielorusko, aby prestalo umožňovať ruskú agresiu a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky,“ uviedli šéfovia diplomacií G7.

Zároveň zdôraznili rastúci dosah vojny na Ukrajine na chudobnejšie krajiny najmä v oblasti potravinovej bezpečnosti a avizovali, že budú pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine.

Globálna potravinová a energetická kríza

Organizácia G7 upozornila, že vojna na Ukrajine vyvoláva globálnu potravinovú a energetickú krízu, ktorá ohrozuje chudobné krajiny. Podľa organizácie sú potrebné naliehavé opatrenia na odblokovanie zásob obilia, ktoré pre ruskú inváziu nemôže Ukrajina exportovať.

„Sme odhodlaní zrýchliť koordinovanú multilaterálnu reakciu zameranú na zachovanie globálnej potravinovej bezpečnosti," dodala G7 vo vyhlásení. Organizácia zároveň vyzvala Čínu, aby Rusku nepomáhala, napríklad podkopávaním medzinárodných sankcií a ospravedlňovaním konania Moskvy na Ukrajine.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #summit G7 #vojna na Ukrajine