Spojené arabské emiráty majú nového prezidenta

Najvyššia rada vládcov Spojených arabských emirátov v sobotu zvolila nového prezidenta tejto krajiny korunného princa Abú Zabí Muhammada bin Zájida Nahjána. Ten je bratom zosnulého prezidenta Chalífy bin Zájida Ál Nahjána a v posledných rokoch bol faktickým vládcom v krajine, napísala agentúra AFP.

14.05.2022 15:51
Muhammad bin Zájid bin Sultán Ál Nahján SAE... Foto: ,
Nový prezident Spojených arabských emirátov korunný princ Abú Zabí šejk Muhammad bin Zájid Ál Nahján.
debata

Podľa štátnej agentúry Wam rada vládcov, ktorá združuje zástupcov siedmich emirátov, ktoré tvoria SAE, schválila vymenovanie nového prezidenta jednomyseľne. „Odprisahali sme mu vernosť a náš ľud mu tiež sľúbil vernosť,“ uviedol vládca dubajského emirátu a premiér Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Šajch Chalífa bin Zajd Nahaján stál na čele SAE od roku 2004, keď zomrel jeho otec. V roku 2014 však utrpel mŕtvicu a musel sa podrobiť vážnej operácii. Odvtedy sa prakticky neukazoval na verejnosti a v posledných rokoch sa faktickým vládcom v krajine stal jeho brat.

V rokoch, keď bol faktickým vládcom v arabskej krajine, Muhammad bin Zajd Nahaján posilnil medzinárodný vplyv SAE a z jej armády vytvoril vojenskú silu na vysokej technologickej úrovni, napísala agentúra Reuters. Spoločne so Saudskou Arábiou sa SAE zapojili do ťaženia v Jemene a Zajd Nahaján sa cez diplomaciu aj za použitia zbraní snažil čo najviac obmedziť vplyv Iránu v oblasti. Známy je tiež svojím odmietavým postojom k Moslimskému bratstvu a všeobecne k spolitizovanému islamu. Patril ale tiež k odporcom prodemokratických protestov v roku 2011.

Ál Nahján Čítajte viac Zomrel prezident SAE šejk Chalífa bin Zájid bin Sultán Ál Nahján

Diplomati a analytici považujú nového prezidenta SAE za modernizátora a charizmatického muža. Bývalý americký prezident Barack Obama ho vo svojich pamätiach označil za „najšikovnejšieho“ vládcu v Perzskom zálive, pripomenula agentúra Reuters. Americkí diplomati na ňom oceňujú, že vedia uvažovať v širších historických súvislostiach. Pod jeho tieňovou vládou sa snažil ukázať SAE ako otvorenú krajinu, hoci polícia a úrady stále prenasledujú politických odporcov a kritické hlasy.

Vláda SAE vyhlásila kvôli úmrtiu prezidenta 40-dňový smútok a nariadila spustiť vlajky na pol žrde. Na ministerstvách aj v súkromnom sektore nariadila trojdňové pozastavenie práce. V nedeľu SAE navštívi, aby prejavil smútok z úmrtia hlavy štátu, francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pre francúzsky zbrojársky priemysel sa SAE stali v posledných rokoch veľmi významným klientom.

Od vyhlásenia nezávislosti v roku 1971 ide až o tretieho prezidenta na čele krajiny. Vyše 30 rokov SAE vládol zakladateľ štátu šajch Zajd bin Sultán Nahaján, ktorý v roku 2004 rovnako zomrel v úrade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené arabské emiráty #SAE