České tajné služby preverujú ďalšiu firmu napojenú na Rusko

Spoločnosť Gunvor, jeden z najväčších svetových obchodníkov s plynom a ropou, má i dva mesiace po tom, ako Rusko začalo vojenskú inváziu na Ukrajine, stále svoju pobočku v Česku. Firmu vybudoval ruský oligarcha Gennadij Timčenko, na ktorého boli uvalené sankcie.

14.05.2022 17:28
debata (6)

Podľa viacerých ľudí blízkych Kremľu bol faktickým vlastníkom spoločnosti ruský prezident Vladimir Putin. Firmu teraz vyšetrujú české tajné služby, oznámila v piatok stanica ČT24.

Gunvor je globálna spoločnosť s obratom 50 miliárd eur, jej česká pobočka sídli v Prahe v jednej z advokátskych kancelárií v mestskej štvrti Vinohrady. Miestni obyvatelia však o tom veľa nevedia. „Majú len doručovaciu adresu, ale nikto z ľudí tu nie je,“ uviedol jeden z obyvateľov.

Spoločnosť bola založená v roku 2010 a ako predmet podnikania má uvedený obchod s elektrickou energiou a plynom. Hlavným predstaviteľom firmy bol oligarcha a šéf predstavenstva Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Timčenko. Je považovaný za jedného z najbohatších Rusov a Putinovho blízkeho priateľa.

„Všetci svorne tvrdili, že tieto akcie držal pre Vladimira Putina. Aj preto sa Timčenko dostal na sankčný zoznam USA,“ tvrdí novinárka webového portálu Investigace.cz Pavla Holcová.

Timčenko iba deň predtým, ako ho USA po ruskej anexii Krymu zaradili na sankčný zoznam, predal svoj podiel v spoločnosti Gunvor švédskemu spoločníkovi. „Objem ropy obchodovanej z Ruska sa zrazu prudko znížil, ale Gunvor zostáva veľkým a dôležitým obchodníkom,“ vysvetľuje ďalej Holcová.

Česko pripravuje dva zákony, ktoré by mohli uľahčiť zhabávanie majetku ľudí spojených s Putinovým režimom.

Česko chce tiež riešiť spôsob konfiškácie zaisteného majetku. Komisár EÚ pre vnútorné záležitosti vyzval členské štáty, aby zhabávali majetok na základe trestného stíhania. Konečné slovo by však v takýchto prípadoch museli mať súdy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ropa #Rusko #plyn #Gennadij Timčenko #vojna na Ukrajine