Po streľbe v supermarkete v meste Buffalo zostalo desať obetí

Najmenej desať ľudí zomrelo pri sobotňajšej streľbe v supermarkete v americkom meste Buffalo v štáte New York.

14.05.2022 23:18 , aktualizované: 15.05.2022 07:02
Buffalo, streľba, USA Foto: ,
Dav na mieste činu, kde polícia vyšetruje streľbu v supermarkete v sobotu 14. mája 2022 v Buffale v štáte New York.
debata (23)

Agentúre AP to povedali dvaja pracovníci polície pod podmienkou zachovania anonymity. Podozrivý bol podľa skoršieho oznámenia polície zadržaný a je vo väzbe.

Muž ozbrojený puškou v sobotu popoludní miestneho času strieľal v predajni reťazca Tops Friendly Market. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že muž svoj čin vysielal naživo na internete a teraz pátrajú po tom, či zverejnil manifest vysvetľujúci svoje pohnútky, povedal jeden zo zdrojov AP.

Podľa FBI sa streľba vyšetruje ako zločin z nenávisti a rasovo motivovaný násilný extrémizmus. Guvernérka štátu New York Kathy Hochulová streľbu označila za teroristický čin.

Supermarket sa nachádza v štvrti, kde prevažne žijú ľudia s tmavou farbou pleti. Štvrť leží asi päť kilometrov severne od centra mesta.

„Pre našu komunitu je to deň veľkej bolesti,“ uviedol starosta mesta Bryon Brown. „Mnohí z nás tento supermarket mnohokrát navštívili,“ upozornil. „Nesmieme dopustiť, aby tento nenávistný človek rozdelil našu komunitu, alebo našu krajinu,“ dodal.

Dvaja miestni svedkovia, ktorí prišli na parkovisko vo chvíli, keď strelec vychádzal von zo supermarketu, ho popísali ako belocha, ktorému mohlo byť asi okolo 20 rokov. Na sebe mal oblečenie s maskáčovým vzorom, nepriestreľnú vestu a čiernu prilbu.

„Stál tam s puškou pri brade. Nechápali sme, čo sa deje, a prečo má ten chlapec pri tvári zbraň,“ povedal AP Braedyn Kephart. „Potom si strhol prilbu, pustil zbraň a polícia proti nemu zasiahla,“ dodal Kephart.

„Je to ako ísť do hororového filmu, ale všetko je skutočné. Je to ako Armaggedon,“ povedal podľa Buffalo News policajný predstaviteľ na mieste činu. Jednou z obetí bol policajt, ktorý len nedávno išiel do penzie a pracoval ako ochranka v obchode.

„Mal taktické vybavenie,“ uviedol policajný komisár Joseph Gramaglia na tlačovej konferencii. „Mal kameru, cez ktorú naživo vysielal, čo robí,“ dodal.

Útočník podľa neho najprv zasiahol štyroch ľudí pred obchodom. Vnútri obchodu na útočníka niekoľkokrát vystrelil pracovník ostrahy, strely však zachytila ​​nepriestrelná vesta. Útočník potom pracovníka ostrahy zabil. Okrem pracovníka ostrahy neprežilo streľbu deväť zákazníkov supermarketu. Traja zamestnanci obchodu utrpeli zranenia.

Gramaglia tiež uviedol, že polícia sa po vstupe do obchodu s útočníkom stretla vo vestibule. „Podozrivý v tej chvíli priložil zbraň k svojmu krku,“ dodal. Policajti potom podľa neho útočníka prinútili, aby zbraň odložil a vzdal sa.

Americký prezident Joe Biden bol podľa Bieleho domu o streľbe informovaný. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že prezident a prvá dáma sa modlia za obete.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Buffalo