81. deň: Do Záporožia dorazili civilisti z Mariupola. Rusi vystrelili na Ukrajinu už vyše dvetisíc rakiet

Veľký konvoj osobných áut a dodávkových vozidiel s utečencami z mesta Mariupol v sobotu v noci dorazil do Záporožia, ktoré je na území pod kontrolou ukrajinskej vlády. Konvoj niekoľko dní čakal, aby mu ruská armáda odchod povolila. Od začiatku invázie Rusko zasypalo Ukrajinu raketami. Podľa monitorovacej skupiny len z Bieloruska ich bolo odpálených 633, celkovo zrejme až 2 100. Najnovšie Rusi zaútočili na Azovstaľ zakázanými fosforovými bombami.

15.05.2022 06:15 , aktualizované: 21:16
Rusko, vojna na Ukrajine, Mykolajiv Foto: ,
Trosky budovy, ktorá bola ťažko poškodená pri ruskom útoku v Mykolajive na Ukrajine, sobota 14. mája 2022.
debata (534)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 81. deň
  • Do Záporožia dorazili civilisti evakuovaní z Mariupola
  • Rusko po víťazstve Ukrajiny na Eurovízii zhodilo fosforové bomby na Azovstaľ
  • Fínsko oficiálne podá žiadosť o členstvo v NATO
  • Zelenskyj podpísal zákon o zákaze proruských strán na Ukrajine
mier-ukrajine-2

VIDEO: Tank zošrotoval auto. ‚Zábava‘ vojakov v obsadenom Mariupole.

Video

21:16 Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom tohtoročného ročníka medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízie, v nedeľu vydala nový videoklip víťaznej piesne Stefania. Víťazi sa však museli rozlúčiť s rodinami, muži musia späť na Ukrajinu.

Kalush Orchestra Čítajte viac Srdcervúce zábery: Víťazi Eurovízie sa lúčili s rodinami, muži musia späť na Ukrajinu!

20:39 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová vyhlásila, že zámer jej krajiny vstúpiť do NATO nie je namierený voči Rusku. Podľa jej slov ide o najlepší spôsob, ako zaistiť bezpečnosť Švédska v zásadne zmenenej situácii, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Premiérka vyjadrila presvedčenie, že by Švédsko malo podať žiadosť o členstvo spoločne s Fínskom, uvádza agentúra AFP.

„V Európe sa zásadne zmenilo bezpečnostné prostredie. Musíme riešiť hlavne to, ako najlepšie ochrániť Švédsko, keďže Kremeľ demonštroval, že je pripravený použiť silu na dosiahnutie politických cieľov,“ povedala Anderssonová na tlačovej konferencii v Štokholme po tom, ako jej vládna sociálnodemokra­tická strana, ktorá sa celé desaťročia zasadzovala za zachovanie tradičnej švédskej neutrality, oficiálne podporila podanie žiadosti o vstup do NATO. (TASR)

20:00 Talianska polícia v nedeľu oznámila, že sa jej počas semifinále aj sobotného finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 podarilo zmariť kybernetické útoky proruských hackerov. Víťazom aktuálneho ročníka Eurovízie, ktorý sa konal v Turíne, sa stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra so skladbou „Stefania“. Jej úspech ocenil aj ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý sa hudobníkom poďakoval za reprezentáciu krajiny.

Oddelenie talianskej polície zaoberajúce sa kybernetickou bezpečnosťou informovalo, že počas predstavení a diváckeho hlasovania vo finále a semifinále tejto súťaže zmarilo viacero útokov hackerskej skupiny Killnet a s ňou spriazneného zoskupenia Legion.

Polícia okrem toho získala informácie z účtov tejto proruskej hackerskej skupiny na platforme Telegram, aby tak zabránila prípadným ďalším útokom a zistila tiež, z akých lokalít hackeri útoky na Euróviziu podnikli. (TASR/Reuters)

19:15 Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Dodané boli v rámci najnovšieho balíka pomoci ukrajinským ozbrojeným silám v hodnote 800 miliónov dolárov.

Americké húfnice M-777 Howitzer pre Ukrajinu Čítajte viac Ukrajinci už majú zbrane, ktoré môžu zvrátiť vojnu. Americké M-777

18:00 Švédski vládnuci sociálni demokrati premiérky Magdaleny Anderssonovej oznámili, že podporujú podanie žiadosti o vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Sociálni demokrati však vo svojom vyhlásení zároveň zdôraznili, že sú proti tomu, aby sa na území Švédska umiestňovali jadrové zbrane alebo zriaďovali stále vojenské základne.

NATO Čítajte viac Švédska vládnuca strana podporila podanie žiadosti o vstup do NATO

17:36 Slovensko jednoznačne podporí vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v prípade, že sa pre takýto krok rozhodnú obe tieto krajiny. Na dvojdňovom neformálnom stretnutí šéfov diplomacií NATO v Berlíne, ktoré sa skončilo v nedeľu, to uviedol minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

„Už teraz chcem zdôrazniť, že ak sa Fínsko a Švédsko rozhodnú vstúpiť do NATO, budú v tom mať úplnú podporu Slovenskej republiky. Spravíme všetko preto, aby sa tak stalo čo najrýchlejšie. Je to v našom vlastnom záujme,“ uviedol Korčok.

Zdôraznil, že vstupom Fínska a Švédska, ktoré sú dlhodobo blízkymi partnermi NATO, by sa celá Aliancia politicky aj vojensky posilnila. Obidve krajiny majú podľa neho veľké a vyspelé armády, ktoré by boli významným prínosom pre kolektívnu obranu. "Ruská agresia doslova zjednotila celé demokratické spoločenstvo,“ domnieva sa minister Korčok. (TASR/MZVaEZ)

17:24 Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne s Ruskom, povedal v nedeľu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyzval NATO, aby pokračovalo v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu. „Ukrajina môže túto vojnu vyhrať. Ukrajinci statočne bránia svoju vlasť. Musíme vystupňovať a udržať našu… podporu Ukrajine,“ povedal Stoltenberg po skončení neformálneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak Fínsko a Švédsko podľa očakávania vstúpia do NATO, prispeje to k posilneniu bezpečnosti v Európe. „Demonštruje to skutočnosť, že dvere NATO sú otvorené a že sa agresia nevypláca,“ povedal Stoltenberg počas virtuálneho vystúpenia pred novinármi po berlínskej schôdzke. Vyjadril tiež presvedčenie, že sa podarí nájsť riešenie v súvislosti s obavami Turecka, týkajúcimi sa vstupu Fínska a Švédska do Aliancie. (TASR/AFP)

16:37 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba informoval, že sa v Nemecku stretol so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. „Ďalšie zbrane a iná pomoc sú na ceste na Ukrajinu," uviedol ukrajinský minister v nedeľu na mikroblogovacej sieti Twitter. Kuleba a Blinken sa stretli v Berlíne, kde sa cez víkend na neformálnej schôdzke zišli šéfovia diplomacií členských štátov NATO.

„Dohodli sme sa na úzkej spolupráci pri zabezpečení, že ukrajinský export potravín sa dostane k spotrebiteľom v Afrike a Ázii. Veľká vďaka ministrovi Blinkenovi a USA pre ich líderstvo a neochvejnú podporu," napísal Kuleba na Twitteri. (SITA/CNN)

15:13 Jeden civilista utrpel zranenia po ukrajinskom ostreľovaní dediny v juhoruskej Belgorodskej oblasti, napísal v nedeľu na platforme Telegram tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Belgorodská oblasť na susedí s Ukrajinou. Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy opakovane dochádzalo v pohraničnej oblasti k incidentom.

Gladkov minulý týždeň uviedol, že jeden človek prišiel o živor a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní ďalšej dediny v Belgorodskej oblasti, pripomína DPA. Ukrajina zvyčajne popiera tvrdenia, že na ruskom území ostreľovala terče ako munícia alebo sklady paliva. Moskva pohrozila útokmi na veliteľstvá v ukrajinskej metropole Kyjev v prípade, ak sa ostreľovanie neskončí. (TASR)

14:29 Portál Nexta zdieľal unikátne zábery z frontovej línie, na ktorých vidno výbuchy aj streľbu zblízka.

13:57 Mnoho zahraničných politikov dnes gratulovalo Ukrajine k víťazstvu v sobotňajšom finále medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia. Často pritom zdôrazňovali, že tretí ukrajinský úspech v tejto súťaži je výsledkom veľkej podpory, ktorá sa krajine napadnutej Ruskom dostala od divákov. Ukrajinský zástupca, skupina Kalush Orchestra, dostal vôbec najvyšší počet bodov v diváckom hlasovaní v histórii Eurovízie, uviedla agentúra AP. Vďaka víťazstvu by krajina mala hostiť budúci ročník súťaže, ktorú ukrajinský prezident Zelenskyj chce zorganizovať v oslobodenom Mariupole.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je úspech ukrajinských zástupcov výsledkom nielen ich hudobného talentu, ale aj „neochvejnej podpory vášmu (ukrajinskému) boju za slobodu“.

Námestník generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Geoana víťazstvo Ukrajiny označil za výsledok „ohromnej podpory publika v celej Európe“.

Ukrajine pogratulovali na sociálnych sieťach aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel. (ČTK)

13:30 Až 73 percent Poliakov podporuje sankcie na dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia v reakcii na vojenskú agresiu voči Ukrajine, vyplýva z výsledkov prieskumu zrealizovaného pre poľský denník Rzeczpospolita. Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa prieskumu sa proti sankciám vyslovilo len 11,7 percenta respondentov, kým 15,3 percenta nevyjadrilo v tejto otázke svoj názor. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 800 dospelých respondentov v čase od 10. do 11. mája. Európska únia (EÚ) debatuje o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý zahŕňa aj embargo na ruskú ropu. (TASR)

13:02 Ropný a plynárenský priemysel je lákavým cieľom pre kyberzločincov. Finančne je pre nich veľmi lukratívny, navyše je na ňom závislých niekoľko miliárd ľudí po celom svete a tým, že používa zastarané systémy kybernetickej ochrany, je sektor zraniteľný. Uviedla to globálna sieť KPMG poskytujúca služby v oblasti auditu, daní a poradenstva v publikácii Drilling down. Incidenty útokov ransomvéru na systémy prevádzkových technológií podľa nej od roku 2018 do roku 2020 vzrástli päťnásobne.

rusko plyn Gas LNG Čítajte viac Rastie počet kybernetických útokov na ropné a plynárenské firmy

12:36 Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO. Urobili tak na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách.

fínsko NATO Sauli Niinistö Sanna Marinová Čítajte viac Fínsko podá žiadosť o členstvo v NATO

12:00 Rusko zhodilo fosforov bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko zverejnil aj fotografie znázorňujúce nápisy na bombách, ktoré naznačujú, že boli zhodené v reakcii na víťazstvo Ukrajiny na Eurovízii.

Oceliarne / Azovstaľ / Čítajte viac Rusko po víťazstve Ukrajiny na Eurovízii zhodilo fosforové bomby na Azovstaľ

11:50 Objekt vojenskej infraštruktúry v Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny bol v nedeľu ráno terčom raketového útoku ruskej armády. Podľa agentúry Reuters to na svojom konte v aplikácii Telegram uviedol jej gubernátor Maksym Kozyckyj.

„Štyri nepriateľské rakety zasiahli objekt vojenskej infraštruktúry v okrese Javoriv neďaleko hraníc s Poľskom. Objekt je úplne zničený. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete. Lekársku pomoc nikto nevyhľadal,“ napísal Kozyckyj.

Velenie ukrajinských vzdušných síl Západ v príspevku na sociálnej sieti uviedlo, že z Čierneho mora bolo na Ľvovskú oblasť vypálených niekoľko rakiet. Dve rakety boli zničené skôr, ako zasiahli svoje ciele. Agentúra Reuters konštatovala, že nie je schopná nezávisle overiť tieto správy. (TASR)

11:07 Rusko svojou agresivitou ohrozuje slobodu krajín Severoatlantickej aliancie, preto je potrebné NATO posilniť politicky aj vojensky. Dnes to na úvod neformálneho zasadnutia ministrov zahraničia štátov NATO vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

„Naša bezpečnosť, sloboda a demokracia sú ohrozené, spoločne sa ale ubránime,“ povedala Baerbocková. Ministerka odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú označila za agresívne porušenie medzinárodného práva. „NATO je nevyhnutné posilniť nielen politicky, ale aj vojensky,“ dodala. (ČTK)

10:35 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v sobotu prešlo 3583 osôb. Z toho bolo 826 mužov, 2096 žien a 661 detí. O dočasné útočisko požiadalo 97 utečencov. Opačným smerom zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3530 osôb, uviedlo Ministerstvo vnútra SR.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 425 407 utečencov. Dočasné útočisko priznalo Slovensko od 1. marca marca 75 887 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 165 422 osôb.

10:16 Kolóna stoviek osobných áut a dodávok, v ktorej sa nachádzali utečenci zo zničeného Mariupolu, v noci na nedeľu bezpečne dorazila do Záporožia. Civilisti opustili Mariupol na vlastnú päsť a vydali sa do Berďanska, ležiaceho asi 80 kilometrov na západ. Odtiaľ boli prevezení do 200 kilometrov vzdialeného v Záporožia, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády.

Poradca starostu Mariupola uviedol, že v konvoji bolo 500 – 1000 vozidiel. Išlo tak o najväčšiu evakuačnú operáciu v tomto meste na pobreží Azovského mora od 24. februára, keď sa začala invázia Ruska na Ukrajinu. (TASR/Reuters)

9:51 Námestník generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Geoana verí, že turecké výhrady k vstupu Švédska a Fínska do aliancie sa podarí vyriešiť. Geoana to dnes v Berlíne vyhlásil pri príchode na neformálnu schôdzku ministrov zahraničia NATO. Podľa Turecka obe severské krajiny otvorene podporujú Kurdskú stranu pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Fínsko so Švédskom zvažujú vstup do aliancie kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

„Turecko je dôležitý člen (NATO) a vyjadril obavy, o ktorých sa teraz rokuje medzi priateľmi a spojencami. Ja som ale presvedčený, že ak sa tieto dve severské krajiny rozhodnú usilovať o členstvo v NATO, čo môže byť v poriadku dní, tak ich bude možné privítať,“ povedal Geoana. Očakáva, že rokovania budú konštruktívne a pozitívne. Poznamenal, že Švédsko s Fínskom boli zvláštnymi hosťami sobotňajšej pracovnej večere, ktorú dvojdňová neformálna schôdzka začala. (ČTK)

9:20 Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu pravdepodobne prišlo o „jednu tretinu“ svojich pozemných jednotiek, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany. Ministerstvo vo svojej najnovšej správe k vývoji na Ukrajine tiež dodalo, že ruská ofenzíva vo východoukrajinskom priemyselnom regióne Donbas „stratila dynamiku a výrazne zaostáva za plánom“.

Rusku sa podľa britského rezortu obrany za uplynulý mesiac vôbec „nepodarilo“ dosiahnuť žiadne „výrazné územné zisky“. „Ruské sily sú čoraz viac obmedzované zníženými schopnosťami, pretrvávajúcou nízkou morálkou a zníženou bojovou účinnosťou,“ uviedlo ministerstvo v správe. „Je nepravdepodobné, že by Rusko v priebehu nasledujúcich 30 dní dramaticky urýchlilo tempo svojho postupu,“ dodalo. (TASR/Sky news)

8:26 Moskva pripravuje referendum o pripojení juhoukrajinského mesta Mariupol k Rusku. Uviedol to v sobotu poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko, informuje denník The Guardian. Po týždňoch ostreľovania a bombardovania je podľa neho v Mariupole len málo obývateľných budov. Je aj veľmi málo potravín a pitnej vody. Niektorí ľudia, ktorí zostali v meste, spolupracujú s ruskými okupačnými silami výmenou za potraviny.

Andriuščenko pre noviny The Observer uviedol, že zdroje nachádzajúce sa priamo v Mariupole vyjadrili presvedčenie, že referendum o pripojení zničeného mesta k Rusku sa už – napriek alarmujúcej situácii tamojšieho obyvateľstva – pripravuje. Konanie plebiscitu by podľa neho mohlo byť ohlásené už v priebehu nedele, zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by sa v meste zriaďovali hlasovacie miestnosti.

Poradca mariupolského starostu to vyhlásil deň po tom, ako bolo takéto „referendum“ ohlásené i v gruzínskom separatistickom regióne Južné Osetsko; malo by sa uskutočniť 17. júla. (TASR)

7:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu zákon umožňujúci zakázať činnosť politickým stranám, ktoré ospravedlňujú, uznávajú alebo popierajú ozbrojenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Oznámil to šéf právneho výboru ukrajinského parlamentu, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AP.

Jednokomorový ukrajinský parlament (Najvyššia rada) schválil predmetný zákon ešte začiatkom mája, podporilo ho 330 poslancov. Hlasovalo zaň aj 17 bývalých poslancov Opozičnej platformy – Za život, ktorá je označovaná za proruskú. Šéfka klubu vládnej strany Sluha národa Olena Šuľaková vtedy vyhlásila: „Konečne u nás prestaneme tolerovať politiku ‚ruského sveta‘, ktorá na Ukrajine prináša len skazu.“

Od konca marca bola na Ukrajine pozastavená činnosť 11 politických strán s väzbami na Ruskú federáciu. Rozhodla o tom Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) s tým, že zákaz bude platiť počas stanného práva vyhláseného po ruskej invázii. Opatrenie sa týka nasledovných subjektov: Opozičná platforma – Za život; Strana šaría; Naši; Opozičný blok; Ľavicová opozícia; Zväz ľavicových síl; strana Deržava; Progresívna socialistická strana Ukrajiny; Socialistická strana Ukrajiny; Socialisti; Blok Volodymyra Saľda.

6:15 Ruské sily vypálili od začiatku invázie z bieloruského územia na Ukrajinu už 633 rakiet, uviedla v sobotu agentúra Unian s odvolaním sa na bieloruskú monitorovaciu skupinu Belaruski Hajun. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja vo štvrtok informoval, že dohromady potom Rusko na Ukrajinu vypálilo najmenej 2 100 rakiet.

Prvý raketový útok z Bieloruska na Ukrajinu bol zaznamenaný hneď v prvý deň ruskej invázie, teda 24. februára, uviedla ruská redakcia Deutsche Welle. Najviac raketových úderov sa potom odohralo 1. apríla, keď bolo z Bieloruska podniknutých najmenej 56 útokov. Zakladateľ monitorovacej iniciatívy, bloger Anton Matolka, vysvetlil, že skupina dostáva denne tisíce upozornení od užívateľov internetu po celom Bielorusku. „Akonáhle sa niekde objaví vojenská aktivita, hneď odtiaľ dostávame mnoho informácií,“ uviedol Matolka v rozhovore so stanicou.

VIDEO: Ruské rakety Kalibr odpálené z mora. Rusko používa na Ukrajine rakety s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré sú jednou z najúdernejších zbraní námorníctva. Na videu ruského ministerstva obrany je odpálenie týchto rakiet, ktoré môžu ničiť ciele až vo vzdialenosti viac ako 2 500 km.

Video

V Čiernom mori sú okrem toho v bojovej pohotovosti ruské lode, na ktorých je najmenej 30 riadených striel, upozornila agentúra Unian. Rusko tiež z prístavného Sevastopolu na Kryme vyslalo do Čierneho mora všetky ponorky Čiernomorskej flotily. Na lodiach a ponorkách môže byť dohromady maximálne 30 až 50 rakiet, napísala Unian s odvolaním sa na armádneho experta Oleksandra Musijenka. Ten upresnil, že na každej z ponoriek sa nachádzajú štyri rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr. (ČTK)

534 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine