Pápež vyhlásil desať nových svätých

Pápež František svätorečil v nedeľu desať osobností z Talianska, Francúzska, Holandska, Indie a Uruguaja. Na Námestí sv. Petra v Ríme sa zhromaždili tisícky veriacich z celého sveta. TASR správu prevzala z agentúry AFP a Vatikánskeho rozhlasu.

15.05.2022 14:39
vatikán pápež svätorečenie Foto: ,
Obrazy desiatich nových svätých zavesené na fasáde Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. 15. máj 2022
debata (5)

Kanonizačnú omšu viedol 85-ročný pápež a zúčastnili sa na nej okrem iných aj francúzsky minister vnútra Gerald Darminin a taliansky prezident Sergio Mattarella.

Obrazy desiatich nových svätých boli zavesené na fasáde Baziliky sv. Petra. Pápež, obklopený približne 50 kardinálmi a 300 biskupmi a kňazmi, sa narozdiel od uplynulých dní neukázal na invalidnom vozíku, píše AFP.

Podľa pravidiel katolíckej cirkvi bolo všetkých desať nových svätcov už predtým blahorečených. Medzi novými svätcami bol aj francúzsky vojak a výskumník Charles de Foucauld, ktorý sa stal katolíckym kňazom a žil medzi trapistickými mníchmi v Sýrii, Palestíne a napokon medzi Tuarégmi v alžírskej púšti. Zavraždili ho banditi 1. decembra 1916, jeho skutky ho však prekonali a stal sa jedným z najoslavova­nejších mužov viery vo Francúzsku, píše AFP.

Ďalším novým svätým bol okrem iných aj holandský karmelitánsky kňaz, teológ a novinár Titus Brandsma, ktorý sa vzoprel nacistom počas druhej svetovej vojny. Vyjadril sa proti nim pred napadnutím Holandska Nemeckom v roku 1940 i po ňom a povzbudzoval katolícke holandské noviny, aby odolávali propagande okupantov. Zatkli ho v januári 1942 a skončil v koncentračnom tábore Dachau, kde 26. júla toho istého roku zomrel po tom, čo mu podali injekciu s kyselinou karbolovou.

Blahorečili ho v roku 1985 po tom, čo bol vyhlásený za mučeníka. Následne sa zistilo, že vykonal zázrak – ktorý je potrebné doložiť k svätorečeniu – keď uzdravil karmelitánskeho kňaza, spresňuje AFP.

Pápež v nedeľu okrem iných svätorečil aj prvého Inda – laika, ktorý nebol vysvätený za kňaza.

František vo svojom prejave zdôraznil, že svätosť nespočíva „v niekoľkých hrdinských činoch, ale v množstve činov každodennej lásky,“ cituje Vatikánsky rozhlas. Ako dodal, láska znamená slúženie a zasvätenie vlastného života ostatným.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #svätorečenie