82. deň: 'Sme tu, pán prezident'. Ukrajinci sa dostali až na hranicu s Ruskom

Ukrajinskí vojaci v Charkovskej oblasti dorazili až na hranicu s Ruskom a vztýčili na nej hraničný stĺp v ukrajinských farbách. Sme tu, pán prezident, poslali odkaz Volodymyrovi Zelenskému.

16.05.2022 05:40 , aktualizované: 23:19
Vojna na Ukrajine, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci počas hliadky v nedávno dobytej dedine severne od Charkova na východe Ukrajiny v nedeľu 15. mája 2022.
debata (529)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 82. deň
  • Ukrajinská jednotka v Charkovskej oblasti dosiahla hranicu s Ruskom
  • ISW: Rusi vzdali boj o obsadenie Donecka a Izjumu a nasadili už aj elitných výsadkárov
  • Briti hlásia zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl na hraniciach
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ukrajinskí vojaci sa dostali až na hranicu s Ruskom.

Video

23:19 Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj pochválil v pondelok britského premiéra Borisa Johnsona a britskú ministerku zahraničných vecí Lizz Trussovú za razantný postoj voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Navaľnyj na Twitteri zároveň vyslovil podporu najnovšiemu balíku britských sankcií zameraných proti šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. „Sankcie voči jednotlivcom, zmrazovanie účtov a konfiškácia, zákaz vydávania víz a zhabanie jácht a účtov činiteľov sú medzi ruskými občanmi veľmi populárne. Dokonca aj ten najletargickejší ruský volič je v tejto otázke solidárny (so Západom), alebo ešte radikálnejší ako Západ,“ tvrdí Navaľnyj.

Ruský súd uznal v roku 2014 Navaľného za vinného zo sprenevery v ruskej pobočke francúzskej spoločnosti Yves Rocher a udelil mu podmienečný triapolročný trest. V auguste 2020 Navaľného otrávili nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok a následne sa niekoľko mesiacov zotavoval Berlíne. V januári 2021 bol zatknutý hneď po návrate do Ruska. Súd mu následne nariadil odpykať si zvyšok uvedeného trestu v trestaneckej kolónii.

V marci tohto roku ho moskovský súd zase odsúdil za podvod a pohŕdanie súdom na deväťročné väzenie. Tento trest si Navaľnyj odpykáva súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze údajnej sprenevery.

Navaľnyj a jeho spolupracovníci označujú obe kauzy za celkom vykonštruované a politicky motivované. Alexej Navaľnyj je podľa nich osobným väzňom Vladimira Putina. Vyjadrujú pritom obavy, že sa Navaľnyj nedostane na slobodu, pokým bude v Kremli úradovať tento bývalý agent sovietskej KGB. (tasr)

23:12 Zo zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol vyrazilo v pondelok údajne približne desať autobusov so zranenými ukrajinskými bojovníkmi z oceliarní Azovstaľ. Počet zranených vojakov vo vozidlách nebolo možné určiť, uviedol pre agentúru Reuters očitý svedok.

Ruské ministerstvo obrany tiež deklarovalo, že evakuácia ukrajinských vojakov sa už začala. Rezort obrany v Moskve v pondelok oznámil, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahol dohodu na evakuácii ranených vojakov z komplexu oceliarní Azovstaľ.

Ministerstvo na sociálnej sieti Telegram priblížilo, že bol otvorený humanitárny koridor, cez ktorý sú ranení ukrajinskí vojaci prevážaní do zdravotníckeho zariadenia v Novoazovsku v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR), kde im bude poskytnutá potrebná pomoc. Novoazovsk sa nachádza zhruba 40 kilometrov od Mariupola.

Médiá v DĽR priniesli zábery najmenej jedného zraneného vojaka, ktorého v pondelok na nosidlách privážajú do nemocnice v regióne. Jeho identitu však nebolo možné overiť. „V záujme záchrany životov celá posádka z Mariupola vykonáva schválené rozhodnutie Najvyššieho vojenského velenia a dúfa v podporu ukrajinského ľudu,“ uviedol v krátkom vyhlásení pluk Azov.

„Obrancovia Mariupola napriek všetkým ťažkostiam splnili rozkaz a viažu na seba už 82 dní obrovské sily nepriateľa,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková minulý týždeň povedala, že v tuneloch pod Azovstaľom sa nachádza vyše 1-tisíc ukrajinských vojakov. Podľa zástupcu veliteľa pluku Azov Sviatoslava Palamara je v metalurgickom komplexe asi 600 zranených ukrajinských vojakov. (reuters, tasr, cnn.com)

22:15 Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá v sobotu zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, sa v pondelok vrátila do vlasti. Na hraniciach s Poľskom ju privítali príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a ďalší Ukrajinci.

Frontman skupiny Oleh Psiuk dostal od pohraničnej stráže kyticu zo žltých a modrých kvetov, a teda farieb ukrajinskej vlajky. Na hranice ho prišla privítať aj jeho priateľka. Skupina zhromaždeným predviedla aj improvizovanú verziu skladby Stefania, s ktorou na súťaži Eurovízie v Turíne zvíťazila, čím dodala morálnu podporu svojim bojujúcim krajanom.

Z víťazstva skupiny sa tešili aj ukrajinskí vojaci pozerajúci súťaž v televízii, píše Reuters. Psiuk na konci živého vystúpenia žiadal o pomoc pre obliehané ukrajinské mesto Mariupol a tamojšie oceliarne Azovstaľ, v ktorom sa skrývajú poslední z ukrajinských vojakov brániacich toto mesto pred ruskou agresiou. „Eurovízia je veľmi dôležitá, obzvlášť v tomto roku. Životy tak mnohých ľudí sú však oveľa dôležitejšie,“ povedal v pondelok Psiuk na stretnutí s pohraničníkmi.

Ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra,... Foto: Mykola Tys
Ukrajina / Eurovízia / Kalush Orchestra / Ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne, pózuje s trofejou v Krakovci na ukrajinsko-poľských hraniciach 16. mája 2022

Kalush Orchestra plánuje víťaznú trofej z finále Eurovízie, ktorou je ikonická sklenená soška v tvare mikrofónu, predať a získanými peniazmi podporiť obranu Ukrajiny proti ruskej agresii. Psiuk dúfa, že za trofej dostane státisíce dolárov. „Sú ľudia, ktorí sú jednoducho pripravení dávať takéto dary. Toto ich má jednoducho trochu motivovať – môžu vlastniť túto trofej. Pre niekoho môže byť cool mať doma sošku od víťaza ceny Eurovízie 2022,“ povedal.

Skupine sa bezprostredne po víťazstve poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nadšenie vyjadrovali aj občania mesta Kaluš, po ktorom je táto formácia pomenovaná, keďže ide o Psiukovo rodné mesto.

„Milujem mojich Kalush. S manželkou sme pozerali do jednej v noci, a tešili sme sa z víťazstva. Skákal som (od radosti). Bol som v siedmom nebi… Chcem však tiež, aby sme čo najrýchlejšie skončili vojnu, to by bolo ešte väčšie víťazstvo,“ povedal 74-ročný obyvateľ tohto mesta, ktoré je od poľsko-ukrajinských hraníc vzdialené zhruba tri hodiny cesty autom. (reuters, tasr)

21:36 Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívi Kyjev iba v prípade, že bude potrebné rokovať o konkrétnych veciach. Scholz v pondelok uviedol, že sa nemieni pridať k ľuďom, ktorí sa na Ukrajinu chodia iba odfotiť.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz zatiaľ neplánuje ísť do Kyjeva. Odmieta sa pridať k ľuďom, ktorí sa na Ukrajinu chodia iba odfotiť

21:33 Najmenej desať ľudí zahynulo pri ostreľovaní východoukrajinského mesta Sjevjerodoneck, ktoré je takmer úplne obkľúčené ruskými vojakmi. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram napísal gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Ruskí vojaci „ostreľujú Sjevjerodoneck bez prestávky,“ uviedol Hajdaj. „Najmenej desať ľudí zahynulo. V súčasnosti je oblasť extrémne náročné skontrolovať,“ dodal gubernátor.

Východ Ukrajiny je v posledných týždňoch terčom neustáleho bombardovania zo strany ruskej armády, ktorá sa snaží prevziať kontrolu nad regiónom. (tasr, afp)

15:25 Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Krátko predtým sa za podanie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v parlamentnej rozprave vyslovila väčšina strán.

Vladimir Putin Čítajte viac Švédsko požiada o vstup do NATO. Putin v tom problém nevidí

16:43 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahlo dohodu na evakuácii ranených vojakov z oceliarní Azovstaľ v zničenom prístavnom meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

„So zástupcami ukrajinskej armády blokovanými v Azovstali v Mariupole sme dosiahli dohodu na evakuácii ranených,“ oznámil ruský rezort obrany.

„V týchto chvíľach je v areáli podniku zavedený tichý režim a je otvorený humanitárny koridor, cez ktorý sú ranení ukrajinskí vojaci prevážaní do zdravotníckeho zariadenia v Novoazovsku v Doneckej ľudovej republike, kde im bude poskytnutá potrebná pomoc,“ napísalo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinskí predstavitelia tieto informácie nepotvrdili.

14:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po takmer troch mesiacoch vojny proti Rusku bez uvedenia dôvodu nahradil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU). V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Zelenskyj za veliteľa síl územnej obrany vymenoval generálmajora Ihora Tancjuru, ktorý na tomto poste vystrieda Jurija Haluškina.

Sily územnej obrany pomáhajú ukrajinskej armáde brániť krajinu vo vojne rozpútanej Ruskom 24. februára, pripomína Reuters.

Ministerstvo obrany označilo Tancjuru za skúseného dôstojníka, ktorý bol predtým náčelníkom štábu ukrajinských pozemných síl. Zároveň uviedlo, že územné obranné sily sa od svojho vzniku krátko po začiatku ruskej invázie rýchlo rozrástli a zohrávajú dôležitú úlohu v konflikte s Ruskom.

14:32 Rozhodnutie Fínska a Švédska o vstupe do Severoatlantickej aliancie (NATO) nepredstavuje pre Rusko hrozbu, môže však „vyvolať reakciu“. Povedal to v pondelok ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky kanadského denníka National Post.

13:53 Celkovo už 3,4 milióna ľudí prišlo z Ukrajiny do Poľska od 24. februára, keď Rusko spustilo na územie svojho suseda vojenskú inváziu. V pondelok dopoludnia o tom informovala poľská pohraničná stráž (SG), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra PAP.

Podľa SG vykonali jej príslušníci v nedeľu 19 800 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich do Poľska z Ukrajiny a v pondelok k 07.00 h dosiahol počet prichádzajúcich 5600.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že za posledných 24 hodín odišlo z Poľska na Ukrajinu 32 400 ľudí.

13:48 Ruskí vojaci pripravujú v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ propagandistický materiál s písomnými svedectvami tamojších obyvateľov, že Mariupoľ zničila ukrajinská armáda. Na Telegrame to uviedol poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko.

Ruskí okupanti podľa neho oznámili začiatok registrácie na vyplácanie kompenzácií za zničené bývanie 500-tisíc rubľov (asi 4260 eur) alebo tri milióny rubľov (zhruba 25 600 eur) za stratu člena rodiny.

„Obyvatelia Mariupoľa však musia pri predložení písomného vyhlásenia uviesť, že majetok zničila a príbuzných zabila ukrajinská armáda. V prípade absencie alebo odmietnutia takejto poznámky neposkytnú žiadnu kompenzáciu,“ poznamenal Andriuščenko. Rusko podľa neho chce získať desaťtisíce podpísaných svedectiev o tom, že zverstvá ruskej armády spáchali Ukrajinci, aby to následne mohlo ďalej šíriť cez propagandistické kanály.

Andriuščenko poznamenal, že uvedenú kompenzáciu si Rusko v skutočnosti nemôže dovoliť a je to iba snaha oklamať Ukrajincov. „Len na splnenie týchto sľubov obyvateľom Mariupoľa by Rusko muselo minúť najmenej 2,5 miliardy dolárov. To je v súčasnom stave ruskej ekonomiky nemožné,“ skonštatoval.

13:31 Kremeľ v pondelok oznámil, že rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) bezpečnosť v Európe nezlepší. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nie sme presvedčení o tom, že vstup Fínska a Švédska do NATO nejakým spôsobom posilní alebo zlepší bezpečnostnú architektúru na našom kontinente,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Parlamenty Fínska a Švédska v pondelok rokujú o členstve v NATO. Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku.

13:25 Ukrajinskí pohraničníci odrazili vpád ruskej sabotážnej a prieskumnej skupiny v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Žyvyckyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že skupina Rusov vstúpila na ukrajinské územie, pričom sa snažila kryť mínometnými granátmi, granátmi a streľbou z automatických zbraní. Skupina sa však nakoniec po protiútoku ukrajinských síl stiahla.

Agentúra Reuters však upozorňuje, že túto správu nedokázala nezávisle overiť.

13:00 Nočné bombardovanie ukrajinského mesta Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti zasiahlo nemocnicu, pričom dvaja ľudia zomreli a ďalší deviati vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia. Informoval o tom v pondelok guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Dodal, že ukrajinské špeciálne sily vyhodili do vzduchu Rusmi kontrolované železničné mosty medzi mestami Rubižne a Sjevjerodoneck v rámci snahy o spomalenie ruskej ofenzívy.

Ruské sily sa už týždne usilujú obsadiť mesto Sjevjerodoneck, ktoré je kľúčovým sídlom v Donbase mimo teritória už niekoľko rokov ovládaného proruskými separatistami­. (SITA)

12:42 Ostreľovanie oceliarní Azovstaľ v Mariupole stále pokračuje.

12:11 Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok neočakáva od pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli prelom v rokovaniach o šiestom balíku sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii. Tieto rokovania podľa jeho slov naďalej prebiehajú a dodal, že slovenský postoj voči týmto sankciám a embargu na ruskú ropu je stále rovnaký. Informuje spravodajca TASR.

11:26 Kanadská vláda podporuje snahy Fínska a Švédska „rýchlo vstúpiť“ do Severoatlantickej aliancie v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine. Uviedla to v pondelok šéfka kanadskej diplomacie Melanie Jolyová po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Na rokovanie pricestoval aj minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba. TASR informácie prevzala od agentúry AP.

„Kanada je za rýchly vstup (do NATO) pre obe krajiny. Naším cieľom je byť medzi prvými krajinami, ktoré budú môcť ratifikovať pristúpenie Švédska a Fínska,“ povedala Jolyová.

10:31 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom nedeľnom zhodnotení bojov napísal, že sa ruské sily zrejme prestali snažiť o obkľúčenie ukrajinských jednotiek medzi mestami Doneck a Izjum a namiesto toho chcú dostať pod kontrolu celú východúkrajinskú Luhanskú oblasť.

Na juhu krajiny potom Rusko zrejme opevňuje niektoré dobyté pozície, čo naznačuje, že chce Moskva región dlhodobo okupovať. Podľa ukrajinských činiteľov kopú ruské vojská zákopy a na rôznych miestach v Mykolajivskej, Chersonskej a na západe Záporožskej oblasti stavajú betónové zátarasy.

Ruskej armáde podľa ISW zrejme došli rezervisti, ktorých je možné rýchlo zapojiť do bojov. Rusko tak do svojich jednotiek teraz zaraďuje bojovníkov z rozličných zdrojov, vrátane žoldnierov, či príslušníkov rôznych domobraneckých skupín. Podľa ukrajinského generálneho štábu teraz v Belgorode prechádza výcvikom asi 2 500 rezervistov, ktorí sa čoskoro zapoja do bojov. To však podľa ISW nebude stačiť na doplnenie stavu ruských jednotiek, ktoré na niektorých miestach údajne prišli až o 20 percent svojich príslušníkov.

Podľa ISW ruská armáda zapája bojovníkov zo súkromných vojenských organizácií aj do jednotiek svojich elitných výsadkárov, čo inštitút označuje za šokujúce. Ide podľa neho o doposiaľ najzreteľnejšie znamenie toho, že Rusko vyčerpalo svoje dostupné vojenské zálohy.

10:06 Ukrajinskí vojaci tvrdia, že víťazstvo ich krajiny v pesničkovej súťaži Eurovízia 2022 v noci na nedeľu posilnilo ich morálku. V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Podľa niektorých ukrajinských vojakov je úspech folkrapovej ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra v talianskom Turíne predzvesťou toho, že nasledovať budú víťazstvá na bojisku.

„Zvíťazili sme: dnes v Eurovízii, ale čoskoro zvíťazíme v ukrajinsko-ruskej vojne,“ povedala vojenská zdravotníčka Tetjana.

Vitalij, ukrajinský vojak nasadený severne od hlavného mesta Kyjev, povedal: „Ukázali sme, že vieme nielen bojovať, ale aj veľmi pekne spievať.“

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra sa stala víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 so skladbou „Stefania“.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Sláva Ukrajine, znelo Turínom! Víťazom Eurovízie sa stal ukrajinský Kalush Orchestra

9:43 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v nedeľu prešlo 2 833 osôb. Z toho bolo 725 mužov, 1580 žien a 528 detí. O dočasné útočisko požiadalo 153 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3 244 osôb, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

„Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 48 policajtov, 71 hasičov, dvaja colníci, 150 vojakov, 89 dobrovoľníkov, 44 príslušníkov zahraničných zložiek a 17 zamestnancov migračného úradu,“ priblížila Eliášová.

Vypravili zároveň 17 autobusov, ktoré prepravili 294 osôb. Vlakmi prepravili 72 ľudí.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 428 240 utečencov. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 76 039 žiadateľov.

9:28 Britské ministerstvo obrany hlási zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl, ktorá naznačuje, že je súčasťou taktiky účinne zabrániť vyslaniu ukrajinských vojakov na posilnenie príslušníkov armády, ktorí už bojujú s Ruskom o ovládnutie východoukrajinského územia Donbas. Informácie priniesol portál britskej stanice Sky News.

Britské ministerstvo vo svojej každodennej aktuálnej správe uviedlo, že Bielorusko ako spojenec Ruska „oznámilo rozmiestnenie špeciálnych síl popri ukrajinských hraniciach, ako aj jednotiek protivzdušnej obrany, delostrelectva a raketových síl na výcvikových strelniciach na západe krajiny“.

„Prítomnosť bieloruských síl blízko hraníc zrejme pripúta k tejto lokalite ukrajinských vojakov, takže sa nebudú môcť presunúť na Donbas a posilniť tamojšie operácie,“ vysvetlilo ministerstvo.

V aktuálnej správe však rezort britskej obrany napísal, že napriek predchádzajúcim špekuláciám sa bieloruské sily priamo nezapojili do vojnového konfliktu, pretože bieloruský prezident a spojenec ruského lídra Vladimira Putina, Alexandr Lukašenko, „pravdepodobne balansuje medzi podporou ruskej invázie na Ukrajine a želaním vyhnúť sa priamej vojenskej účasti, aby jeho krajinu nepostihli západné sankcie, odveta Ukrajiny či prípadná nespokojnosť v radoch bieloruskej armády“.

9:01 Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky „utrpeli významné straty ľudského potenciálu a vybavenia" v snahe postúpiť na západ k hraniciam Luhanskej a Doneckej oblasti. „V niektorých oblastiach početné stavy ruských jednotiek klesli na necelých 20 percent," uviedol v nedeľu večer generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom portál CNN.

„V smere Popasna pre veľké straty a neschopnosť pôsobiť samostatne sa výsadkové jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie spájajú s predstaviteľmi ruských súkromných vojenských oddielov," povedal hovorca ukrajinského generálneho štábu Oleksandr Štupun. Rusi sa okrem toho niekoľko týždňov snažia posunúť na juh od mesta Izjum a ukrajinský generálny štáb v nedeľu povedal, že sa neúspešne pokúšajú viesť ofenzívu a útočné operácie smerom k dvom dedinám južne od mesta.

Ukrajinská armáda dodala, že ruské sily severne a východe od Charkiva sa snažia brániť svoje pozície, aby „predišli postupu našich vojakov k štátnym hraniciam Ukrajiny", pričom pokračujú v bombardovaní mestečiek a dedín, ktoré Ukrajina nedávno oslobodila.

8:44 Cez zviazané nohy a ruky sa Mykola dokázal vyhrabať z hrobu. Došiel do najbližšej dediny. Ruskému kontrolnému stanovisku sa vyhol.

ukrajina Čítajte viac Ukrajinec prežil vlastnú popravu, dokázal sa vyhrabať z hrobu

8:28 Ruské jednotky teraz svoje hlavné úsilie sústredia v Doneckej oblasti, kde sa delostreľbou a leteckými útokmi snažia zničiť ukrajinské opevnené obranné pozície, uviedol v dnešnej rannej správe ukrajinský generálny štáb. Pokračuje tiež ťažké ostreľovanie mariupoľských oceliarní Azovstaľ s cieľom spôsobiť čo najväčšie straty uväzneným obrancom závodu, uvádza Kyjev.

Pri Avdijivke, severne od Donecku, sa Rusi kvôli stratám stiahli na predtým obsadené pozície. Zhromažďujú svoje jednotky pri Izjume a pripravujú tam pokus o ďalšiu ofenzívu.

V nedeľu jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany zostrelili jedenásť vzdušných cieľov, z toho dva vrtuľníky Ka-52 a Mi-18, sedem bezpilotných lietadiel a dve raketové strely, uvádza generálny štáb. V Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajinci podľa neho odrazili celkom 17 útokov a zničili tri ruské tanky.

8:02 Americký minister obrany Lloyd Austin hovoril v noci na pondelok s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom o situácii na Ukrajine a vyjadril mu stálu podporu Spojených štátov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Austin sa podľa svojich vyjadrení s Reznikovom spojil, aby s ním hovoril o situácii na bojovom poli i o potrebách Ukrajiny. Americký minister opätovne vyjadril neochvejnú podporu Spojených štátov zvrchovanosti a bezpečnosti Ukrajiny. Takisto svojho ukrajinského rezortného kolegu oboznámil s obsahom svojho telefonického rozhovoru s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom z 13. mája.

Austin v piatkovom (13. mája) rozhovore so Šojguom žiadal okamžité ukončenie konfliktu na Ukrajine a zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikačných liniek.

7:33 Predpokladaní ruskí hekeri zaútočili na systémy samosprávy v západoukrajinskom meste Ľvov, oznámil zástupca starostu Andrij Moskalenko, píše agentúra DPA.

V dôsledku útoku, ku ktorému došlo v piatok, boli v uplynulých dňoch prerušené niektoré služby mesta. Čiastočne sa ich podarilo obnoviť v nedeľu.

Útočníci ukradli tiež interné informácie mestskej samosprávy, ktoré následne zverejnili na „nepriateľských“ kanáloch na platforme Telegram, napísal Moskalenko na sociálnej sieti.

Upozornil tiež na to, že Rusko v rámci svojej invázie na Ukrajinu podniká aj kybernetické útoky, a varoval občanov, aby si dávali pozor na internete i mimo neho, píše DPA.

Agentúra dopĺňa, že Ukrajina je už dlho terčom hekerckých skupín, ktoré západní experti na počítačovú bezpečnosť spájajú s ruskými tajnými službami. Po začiatku ruskej invázie sa očakávalo aj vystupňovanie kybernetických útokov, ich výraznejší nárast však nebol zaznamenaný.

6:53 Na palube ruských vrtuľníkov Mi-24 je aj priestor na prevoz malého výsadku, a tak sa dá dohadovať, či ho posádka nevyužila aj na prepravu koristi z Ukrajiny.

ukrajina Čítajte viac Na čo je ruskému vrtuľníku vo vojne práčka? A sušička?

6:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce žiadať o pomoc pre svoju krajinu čeliacu ruskej agresii aj v Afrike a Ázii. S týmto zámerom plánuje vystúpiť pred parlamentmi ďalších krajín, uviedol v pravidelnom videopríhovore v noci na pondelok. Informácie priniesla agentúra DPA.

Zelenskyj sa v uplynulých mesiacoch snažil získať podporu okrem iného vystúpeniami pred poslancami početných európskych krajín, s ktorými sa spojil prostredníctvom videokonferencie. O týždeň sa chce obrátiť i na Svetové ekonomické fórum v Davose, na ktorého zasadnutí sa bude hovoriť aj o obnove Ukrajiny po vojne.

Cieľom je aj sprísnenie sankcií proti Rusku, zdôraznil ukrajinský líder. „Okupanti musia pociťovať, že cena vojny pre nich neustále rastie,“ vyhlásil v najnovšom odkaze. Prioritou je podľa neho ropné embargo. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Moskva snaží tomuto rozhodnutiu zabrániť, čas závislosti Európy od ruských energetických zdrojov sa blíži ku koncu. A to sa nezmení,“ citovala Zelenského DPA.

5:40 Jedna z jednotiek ukrajinskej domobrany v Charkovskej oblasti vytlačila ruské sily z ukrajinského územia a dosiahla štátnu hranicu s Ruskom, oznámil v pondelok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Pri Charkove ukrajinské jednotky pred niekoľkými dňami prešli do protiútoku a oslobodili viacero obcí.

„Hlásim, že 227. prápor 127. brigády síl územnej obrany dosiahol hranicu, na demarkačnú líniu z krajín-okupantov. Došli sme sem, pán prezident, sme tu, sme na hraniciach,“ hlási v natočenom videu jeden z vojakov ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému.

Denník poznamenal, že vojak zrejme omylom uvádza, že video bolo nakrútené 15. apríla, a nie mája. Zelenskyj v nedeľu menoval za svojho nového veliteľa síl územnej obrany, Jurija Halaškina v tejto funkcii vystriedal generálmajor Ihor Tancjura, ktorý doteraz bol náčelníkom štábu pozemných síl. Prezident ho na začiatku mesiaca vyznamenal za osobnú odvahu pri obrane Ukrajiny.

Dôvod zmeny veliteľa nebol uvedený. Sily územnej obrany vznikli na Ukrajine na začiatku tohto roku, pripomenul denník Kommersant.

Nedlho po začiatku ruskej invázie 24. februára donútila ukrajinská armáda ruskej veliteľa vzdať sa postupu na Kyjev a neskôr vytlačila Rusov aj od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova. Aktuálne prebieha ukrajinská protiofenzíva pri meste Izjum, ktoré je v rukách Rusov.

Napriek ťažkým ruským útokom kontroluje ukrajinská armáda naďalej približne desať percent územia Luhanskej oblasti na východe krajiny, oznámil v nedeľu večer podľa agentúry DPA jej najvyšší predstaviteľ Serhij Hajdaj.

Americké húfnice M-777 Howitzer pre Ukrajinu Čítajte viac Ukrajinci už majú zbrane, ktoré môžu zvrátiť vojnu. Americké M-777

Ruským jednotkám sa dosiaľ nepodarilo dobyť okraje miest Rubižne, Severodoneck a Lysyčansk, uviedol gubernátor. Moskva minulý týždeň vyhlásila, že proruskí separatisti sa s pomocou ruskej armády dostali až na administratívnu hranicu Luhanskej oblasti. Hajdaj to teraz označil za „výmysel“.

V susediacej Doneckej oblasti pri nedeľňajších ruských útokoch zahynuli traja civilisti a ďalších 13 utrpelo zranenia, vyplýva z údajov regionálnej správy.

Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine 24. februára. Boje sa sústreďujú prevažne na východ a juh krajiny. Proruskí separatisti si nárokujú celé územia Doneckej a Luhanskej oblasti pre svoje samozvané ľudové republiky, ktoré Moskva uznala niekoľko dní pred inváziou.

© Autorské práva vyhradené

529 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine