Vo väčšine Šanghaja sa podarilo zastaviť šírenie vírusu

Vo väčšine Šanghaja sa podarilo zastaviť komunitné šírenie koronavírusu a v prísnom lockdowne zostáva už len menej ako milión ľudí. V pondelok to oznámili miestne úrady, zatiaľ čo sa mesto postupne posúva k opätovnému otváraniu a ekonomické dáta ukazujú pochmúrne dôsledky čínskej „nulovej tolerancie“ COVID-19.

16.05.2022 13:25
čína koronavírus Foto: ,
Testovanie na koronavírus
debata

Zástupkyňa starostu Cung Ming konštatovala, že 15 zo 16 šanghajských obvodov eliminovalo šírenie vírusu medzi ľuďmi, ktorí nie sú v karanténe. „Epidémia v našom meste je efektívne pod kontrolou. Preventívne opatrenia dosiahli značný úspech,“ uviedla na tlačovom brífingu.

Od pondelka môžu otvoriť supermarkety, nákupné centrá i reštaurácie, no s obmedzeným počtom zákazníkov a s povinným dodržiavaním „bezkontaktných“ transakcií. Ďalej však zostávajú v platnosti obmedzenia pohybu a nepremáva ani metro.

I keď počet prípadov klesá, mestské i štátne úrady vysielajú zmiešané správy o stave epidémie v Šanghaji a možnom návrate do normálu v 25-miliónovom meste. Ako možný dátum úplného znovuotvorenia sa však spomína 1. jún. Podľa Cung zostávajú úrady rozvážne, čo sa týka možnosti opätovného zosilnenia epidémie.

Prísne a často zmätočné zavádzanie protiepidemických opatrení v Šanghaji vyvolalo protesty v súvislosti s nedostatkom potravín, zdravotnej starostlivosti, slobody pohybu a už skôr obmedzeným právom na súkromie.

Prísne čínske lockdowny súvisiace s „nulovou toleranciou“ COVID-19 tiež spôsobujú problémy so zamestnávaním, dodávateľskými reťazcami a celkovo poškodzujú ekonomiku. V pondelok zverejnené údaje ukázali, že výrobná a spotrebiteľská aktivita v krajine bola v apríli ešte slabšia, ako sa očakávalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šanghaj #koronavírus