Čo ponúknu Fíni a Švédi NATO? Mohutné delostrelectvo aj silné loďstvo

Budú nové štáty pre NATO prínosom? Vybrané údaje o armádach Fínska a Švédska, ktoré sa usilujú o vstup do Severoatlantickej aliancie.

16.05.2022 14:10
Záložníci, Fínsko, armáda Foto: ,
Záložníci brigády Karelia strieľajú ostrými nábojmi počas miestneho obranného cvičenia v Taipalsaari na juhovýchode Fínska 9. marca 2022.
debata (68)

Fínsko

Fínsko prehodnocuje svoju neutralitu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a chystá sa vstúpiť do NATO. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky televízie Yle teraz vstup do NATO podporuje 76 percent Fínov a iba 12 percent opýtaných sa vyjadrilo proti.

Fínsko má podľa vojenských analytikov moderné a kompetentné ozbrojené zložky. Na obranu vynakladá štyri až päť percent svojho HDP, aliančný záväzok je vydávať na obranu dve percentá HDP.

Armáda krajiny s 5,5 milióna obyvateľmi môže mať v prípade vojny až 180 000 bojas­chopných vojakov (výcvik ale má viac ako pol milióna ďalších obyvateľov), čo je v rámci EÚ výnimočný počet. Bežné počty sú však oveľa nižšie – profesionálna armáda má zhruba 3 600 vojakov, k tomu je každoročne povolaných približne 18 400 mladých Fínov (z toho je tisícka žien – dobrovoľníčok) na povinnú základnú službu a rovnaký počet záložníkov podstupuje výcvik.

Obrnené sily: 240 tankov (nemecké Leopardy 2) a viac ako 2 000 obrnených transportérov a bojových vozidiel pechoty.

Letectvo: 192 bojových lietadiel, 20 vrtuľníkov a 11 transportných strojov. Fínsko si nedávno objednalo ako náhradu svojich lietadiel F-18 nové americké stroje F-35, ktoré už používajú Dáni alebo Nóri. Keď sa to skombinuje s gripenmi, ktoré vyrábajú a používajú Švédi, bude mať aliancia na severe Európy zhruba 250 moderných bojových lietadiel.

S arzenálom 700 húfnic, 700 ťažkých mínometov a 100 raketometov má Fínsko podľa miestnej tlače najväčšiu delostreleckú kapacitu v západnej Európe.

Flotila: 246 bojových plavidiel.

Profesionálna časť armády je dopĺňaná brancami povolávanými na základnú vojenskú službu v trvaní šesť až 12 mesiacov. Tá je povinná pre všetkých mužov vo veku od 18 do 29 rokov. Môže však byť nahradená 11 mesiacov dlhou civilnou službou.

Švédsko

Švédsko rovnako ako Fínsko prehodnocuje svoju neutralitu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a chystá sa vstúpiť do NATO. Švédsko, ktoré na rozdiel od Fínska nemá s Ruskom spoločnú hranicu, sa podľa analytikov stavia k možnému vstupu do NATO zdráhavejšie. Podľa prieskumu verejnej mienky v posledných týždňoch ale trvalo stúpa podiel Švédov, ktorí členstvo v aliancii podporujú. Prieskum spoločnosti Demoskop pre denník Aftonbladet v apríli ukázal, že za vstup do NATO je aktuálne 57 percent ľudí, v marci to bolo 51 percent.

Švédska armáda má 64 000 vojakov, z toho vyše 30 000 záložníkov. V roku 2017 opäť zaviedla brannú povinnosť.

V roku 2020 Švédsko dalo na obranu 1,2 percenta HDP. Aliančný záväzok je dávať na obranu dve percentá HDP. Na dve percentá by sa Švédsko malo dostať do roku 2028.

Obrnené sily: 120 tankov a viac ako 3 400 obrnených transportérov a bojových vozidiel pechoty.

Letectvo: viac ako 300 bojových lietadiel, viac ako 50 vrtuľníkov.

Flotila: 316 bojových plavidiel (šieste miesto na svete).

Zdroje: www.globalfirepower.com; armedforces.eu

68 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko #vojna na Ukrajine