Do piatej vlády vzal Orbán aj nepriateľov

Prvý vicepremiér novej vlády Viktora Orbána ešte pred piatimi rokmi označil ministra, s ktorým od pondelka sedí v kabinete, za vlastizradcu. Piatykrát, z toho štvrtý raz za sebou, zvolili v pondelok maďarskí zákonodarcovia Orbána za premiéra. Bude to jeho najťažšie volebné obdobie, priznal po tom, čo mu v 199-miestnom parlamente všetkých 133 poslancov jeho fideszáckej frakcie odovzdalo hlas.

16.05.2022 18:56 , aktualizované: 19:00
Maďarsko Budapešť Orbán Foto: ,
Na snímke uprostred predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán skladá slávnostný sľub na pôde parlamentu v Budapešti 16. mája 2022.
debata (12)

Európa vrátane Maďarska podľa staronového premiéra vstúpila do obdobia hrozieb. „Toto desaťročie bude érou nebezpečenstiev, epidémií a vojen,“ citoval ho portál Hang.hu.

Do neistých čias si Orbán, ktorý je pri moci presnú polovicu z 32 rokov od pádu komunistického režimu, nanovo zostavil svoj tím. Miesto v ňom dostal aj bývalý eurokomisár Tibor Navracsics. Umierneného právnika, ktorý predtým ako ho Orbán nominoval na post do Bruselu, pôsobil ako predseda parlamentnej frakcie Fideszu, vicepremiér, minister spravodlivosti i šéf diplomacie, svojho času označil prvý vicepremiér Zsolt Semjén za vlastizradcu. Túto nálepku si od muža, ktorý zastáva post číslo 2 už vo štvrtom Orbánovom kabinete, vyslúžil v roku 2017, keď si dovolil spochybniť konšpiračnú teóriu Fideszu, že americký miliardár maďarského pôvodu George Soros vypracoval plán na osídlenie Európy miliónmi moslimských imigrantov.

Soros je dodnes Orbánovým obľúbeným strašiakom. Aj v pondelňajšom príhovore k poslancom ho spomenul medzi svojimi protivníkmi, ktorí sa vo voľbách začiatkom minulého mesiaca pokúšali zabrániť opätovnému víťazstvu Fideszu. „Spojila sa proti nám maďarská ľavica, zahraničné médiá, a povedzme to nahlas: aj Brusel a George Soros hrali o našu prehru,“ povedal podľa Hang.hu.

Zo zoznamu protivníkov, ktorých Orbán vymenoval už pred pol druha mesiacom vo víťaznej povolebnej reči, tentoraz vynechal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Za vtedajší útok na prezidenta susednej krajiny, ktorá čelí ruskej agresii, vtedy maďarský premiér zožal v Európe tvrdú kritiku. Prečo Orbán omilostil Navracsicsa a vzal ho k sebe späť? Podľa politológa Lászlóa Kériho premiér potrebuje mať v tíme aj medzinárodne prijateľných politikov. „Vedie ho k tomu núdza, lebo taký osamelý a izolovaný na európskej politickej scéne ešte nikdy nebol. Prakticky nemá spojencov, ak nerátame Rusov, ale tí sú mimo ihriska únie,“ povedal Kéri minulý týždeň v rozhovore pre Pravdu.

Navracsicsovi Orbán zveril delikátnu úlohu. Ako minister pre miestny rozvoj bude mať na starosti vyjednávanie s Bruselom o eurofondoch. Tie má totiž Budapešť neisté. Brusel jej stále neuvoľnil 7,2 miliardy eur zo zdrojov na pocovidovú obnovu. A disciplinárne konanie pre nerešpektovanie pravidiel právneho štátu, ktoré Európska komisia spustila s Maďarskom bezprostredne po tamojších voľbách, môže krajinu stáť ďalšie vysoké sumy.

„Návrat Navracsicsa súvisí so zmenou medzinárodnopo­litickej situácie, osobitne vo svetle toho, že šéf diplomacie Péter Szijjártó pre svoje úzke ruské kontakty nie je práve populárny na Západe,“ napísal na svojom blogu politológ János Kovács.

Szijjártó si svoj post udržal aj v novej vláde. V pondelok v Bruseli potvrdil postoj Budapešti, ktorá blokuje prijatie šiesteho balíčka protiruských sankcií. Ten totiž má obsahovať aj embargo na dovoz ruskej ropy. „Žiaľ, celú úniu drží ako rukojemníka jediná členská krajina,“ kritizoval Maďarsko litovský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis.

„Európska komisia spôsobila problém s návrhom, takže Maďarsko oprávnene očakáva, že EÚ by mala ponúknuť riešenie: financovať investície a kompenzovať zvýšenie cien,“ citovala agentúra Szijjártóa, ktorý po prvý raz verejne vyslovil sumu, za ktorú by Budapešť bola ochotná schváliť embargo na ruskú ropu. Celková modernizácia energetickej štruktúry Maďarska si podľa neho vyžaduje investície 15 až 18 miliárd eur.

Ďalším nečakaným navrátilcom do vlády je János Lázár, niekdajšia pravá ruka Orbána, o ktorom sa svojho času uvažovalo ako o korunnom princovi Fideszu. Sebavedomý a oproti straníckym kolegom pozoruhodne samostatný politik, ktorý sa nebál v kontroverzných témach zaujať relatívne nezávislé stanovisko, upadol do nemilosti po tom, čo sa dostal do konfliktov s fideszáckymi elitami, predovšetkým s vedúcim kabinetu úradu predsedu vlády Antalom Rogánom. Teraz sa obaja znovu stretnú vo vláde, Rogán na svojom starom poste a Lázár ako minister výstavby.

Orbán spravil vo vláde aj štrukturálne zmeny. Zrušil napríklad ministerstvo pre ľudské zdroje, kam patrili okrem iného zdravotníctvo a školstvo. Nezriadil však pre ne samostatné rezorty, ako žiadala opozícia, ale zveril ich pod kuratelu ministerstva vnútra.

„Školstvo a zdravotníctvo budú policajnou otázkou, kde minister Sándor Pintér zariadi, aby tí pedagógovia a zdravotné sestry, ktorí ešte zostali, za málo peňazí a so zavretými ústami dreli ďalej a aby im ani im na um neprišla myšlienka štrajku,“ kritizoval podriadenie školstva a zdravotníctva ministerstvu vnútra ľavicový denník Népszava.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán