Premiér Srí Lanky: Krajina má benzín na posledný deň

Novovymenovaný srílanský premiér Ranil Wickremesinghe v pondelok varoval obyvateľov krajiny zmietanej hospodárskou krízou, že zásoby benzínu vystačia už len na jeden deň.

16.05.2022 18:28
Srí Lanka Foto: ,
Obyvateľky Srí Lanky počas protestu požadujúce plyn na varenie v meste Kolombo, máj 2022
debata (3)

V prejave k národu vyhlásil, že krajina naliehavo potrebuje 75 miliónov dolárov v zahraničnej mene, aby mohla zaplatiť za nevyhnutne potrebný dovoz tejto komodity.

"V tejto chvíli máme zásoby benzínu len na jediný deň. Ďalších pár mesiacov bude najnáročnejších v našom živote. Musíme sa pripraviť, že budeme musieť urobiť isté obete a čeliť problémom tohto obdobia, "dodal Wickremesinghe, ktorý už v minulosti post predsedu vlády zastával.

Počas niekoľkých nasledujúcich dní by mali situáciu zmierniť dve dodávky benzínu a dve dodávky nafty zakúpené s využitím indického úveru. Krajine tiež chýba 14 základných druhov liekov, uviedol.

Premiér tiež navrhol privatizáciu srílanských stratových aerolínií ako jeden z krokov, ako zmierniť dopady najhoršej ekonomickej krízy, aká Srí Lanku zasiahla za posledné desiatky rokov. Finančná situácia krajiny je taká zlá, že vláda bola nútená vytlačiť peniaze, aby mohla zaplatiť vládnym zamestnancom a nakúpiť tovar a služby, dodal Wickremesinghe.

Súčasná hospodárska kríza je označovaná za najhoršiu od získania nezávislosti v roku 1948. V krajine s 22 miliónmi obyvateľov je nedostatok paliva, potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru a obyvateľov a podniky trápia dlhé výpadky dodávok elektrickej energie.

Táto situácia viedla k širokým protestom proti prezidentovi Gotabajovi Radžapaksovi a jeho rodine. Prezidentov brat Mahinda Radžapaksa kvôli nepokojom v krajine minulý týždeň rezignoval na funkciu premiéra. Strety medzi stúpencami vlády a protestujúcimi si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych a 300 zranených.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #Srí Lanka