Macron vymenoval za novú premiérku Élisabeth Borneovú

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vymenoval novú premiérku Élisabeth Borneovú. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Nahradila vo funkcii Jeana Castexa, ktorý v ten istý deň odovzdal Macronovi svoju demisiu.

16.05.2022 18:07 , aktualizované: 19:10
Élisabeth Borneová Foto: ,
Élisabeth Borneová
debata

Išlo o očakávaný krok, keďže vo Francúzsku premiéri spravidla odstupujú na začiatku nového funkčného obdobia hlavy štátu.

Borneová je druhou ženou na premiérskom poste v histórii Francúzska a prvou po viac než 30 rokoch. Až doteraz bola jedinou ženou v tejto funkcii Édith Cressonová, ktorá bola premiérkou v rokoch 1991 – 1992 za prezidenta Francoisa Mitteranda.

Borneová zastávala v predchádzajúcej Macronovej vláde pozíciu ministerky práce. Predtým bola ministerkou dopravy a ministerkou ekologickej transformácie.

Na archívnej snímke z 11. mája 2022 francúzsky... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Jean Castex Na archívnej snímke z 11. mája 2022 francúzsky premiér Jean Castex.

Francúzske stredoľavicové a ľavicové strany sa začiatkom mája dohodli, že pôjdu spoločne do júnových parlamentných volieb. Ich cieľom je prekaziť kontroverzne vnímané reformné plány prezidenta Macrona a zamedziť posilneniu pozícií krajnej pravice.

Macronovo hnutie Vpred, republika! bude v júnových voľbách zápasiť o udržanie väčšiny v dolnej komore parlamentu. Ak by túto väčšinu stratilo, prezident by nebol schopný zostaviť nový kabinet, čo by mu veľmi skomplikovalo vládnutie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Jean Castex