V ujgurskej provincii Šu-fu je za terorizmus uväznený každý 25. človek

Čínska provincia Šu-fu v Ujgurskej autonómnej oblasti má najvyššiu mieru väznených na svete v súvislosti s terorizmom – pre tieto obvinenia je tam za mrežami každý 25. človek. Uviedla to agentúra AP, ktorá sa odvoláva na dokumentáciu uniknutú od čínskej vlády.

16.05.2022 19:29
Ujguri / Väzenie / Foto: ,
Vstup do jedného z väzení v čínskej provincii Šu-fu v Ujgurskej autonómnej oblasti
debata (4)

Zoznam, ktorý získala AP, obsahuje mená viac ako 10-tisíc Ujgurov, ktorých poslali do väzenia len v samotnom regióne Šu-fu, kde žije 267-tisíc obyvateľov. Dĺžka trestu v tomto regióne sa pohybuje od dvoch do 25 rokov, pričom priemerne strávia údajní teroristi za mrežami deväť rokov.

Väznení sú muži, ženy, mladí aj seniori – všetci ujgurskej národnosti. Trestné činy či priestupky súvisiace s terorizmom sa týkajú aj vyvolávania nepokojov či provokácií.

Počet väznených v pomere k obyvateľom je v tejto čínskej provincii desaťkrát vyšší ako v Spojených štátoch a až 30-krát vyšší v porovnaní s čínskym priemerom.

Čína v uplynulých rokoch začala s tvrdými zásahmi voči väčšinovo moslimskej komunite Ujgurov. Aktivisti v oblasti ľudských práv a rodiny väznených tvrdia, že Čína používa väzenie ako spôsob na ovládanie ujgurskej menšiny. Čína tieto tvrdenia odmieta.

V reakcii na medzinárodnú kritiku Čína v roku 2019 oznámila zatvorenie mimosúdnych internačných táborov určených na krátkodobý pobyt za mrežami, kde končili Ujguri, aj keď voči nim nebolo vznesené žiadne obvinenie. Tábory skutočne ukončili činnosť, aj keď niektoré z nich boli prestavané na väzenské objekty.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Ujguri