Turecko nebude hlasovať za rozšírenie NATO o Švedsko a Fínsko

Turecká vláda nebude súhlasiť s členstvom Švédska a Fínska v Severoatlantickej aliancii, vyhlásil v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

16.05.2022 19:38 , aktualizované: 20:19
Recep Tayyip Erdoğan / Vladimir Putin / Foto:
Vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan a ruský prezident Vladimir Putin
debata (165)

„Nepovieme ‚áno‘ tomu, aby sa (krajiny), ktoré uplatňujú sankcie voči Turecku, pripojili k bezpečnostnej organizácii NATO,“ povedal turecký prezident, pričom oba severské štáty opäť obvinil, že nezaujali dostatočne jasný postoj proti terorizmu.

Švédsko v roku 2019 prestalo dodávať zbrane do Turecka pre jeho vojenské operácie v susednej Sýrii. Štokholmu aj Helsinkám Erdogan navyše odkázal, že ich delegácie sa nemusia obťažovať cestovať do Ankary v snahe zmeniť jej postoj.

Erdogan ďalej označil Švédsko za „liaheň“ teroristických organizácií. Teroristi sú podľa Erdogana aj medzi poslancami v švédskom parlamente.

Turecko predtým v pondelok obvinilo Švédsko a Fínsko, že odmietli vydať desiatky podozrivých „teroristov“. Helsinki a Štokholm za posledných päť rokov odmietli 33 žiadostí Ankary o vydanie, uviedli zdroje z tureckého ministerstva spravodlivosti pre tlačovú agentúru Anadola.

Ankara žiada severské krajiny o vydanie jednotlivcov, ktorí sú obvinení z väzieb na kurdských militantov alebo z príslušnosti k hnutiu spájanému v Turecku s pokusom o zvrhnutie prezidenta Erdogana v roku 2016.

Turecký prezident minulý piatok povedal, že Fínsko a Švédsko sú „ako penzión pre teroristické organizácie“. Zároveň vyjadril nesúhlas s ich členstvom v NATO. Podľa analytikov ide o taktiku Ankary na získanie ústupkov od členských štátov Aliancie.

Turecko kritizuje Fínsko a najmä Švédsko za prejavy zhovievavosti voči Strane kurdských pracujúcich, ktorá je na zozname teroristických organizácií Európskej únie. Táto strana bojuje proti tureckému štátu od roku 1984.

Vladimir Putin Čítajte viac Švédsko požiada o vstup do NATO. Putin v tom problém nevidí
165 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Fínsko #Švédsko