Do Somálska sa vrátia americkí vojaci

Prezident USA Joe Biden podpísal v pondelok nariadenie o opätovnom vyslaní amerických vojakov do Somálska pre obavy z tamojšej militantnej organizácie aš-Šabáb. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na nemenovaného predstaviteľa americkej vlády.

16.05.2022 20:57
US Army / Armáda / Vojak / Americký vojak / Foto: ,
debata (37)

Biden svojim podpisom zrušil rozhodnutie predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ku koncu svojho funkčného obdobia rozhodol o stiahnutí takmer všetkých 700 príslušníkov amerických špeciálnych síl pôsobiacich v tejto násilím zmietanej africkej krajine.

Rozhodnutie šéfa Bieleho domu prichádza po tom, čo americký minister obrany Lloyd Austin požiadal o „obnovenie trvalej vojenskej prítomnosti USA v Somálsku“. Podľa neho by to umožnilo efektívnejšie bojovať proti aš-Šabábu, ktorý v poslednom období zosilnel a stal sa nebezpečnejším.

Medzinárodné spoločenstvo už dlhšie vyjadruje obavy o stabilitu Somálska, ako aj o schopnosť miestnych ozbrojených síl bojovať proti islamistickým miláciám aš-Šabáb, ktoré sa už roky usilujú o zvrhnutie vlády. Militanti ovládajú rozsiahle územia na juhu a v centrálnej časti krajiny a často útočia na bezpečnostné sily aj na civilistov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Somálsko