Maďari podporia embargo na ropu, ak dostanú miliardové investície

Maďarsko by chcelo európske investície 15 až 18 miliárd eur do modernizácie energetickej štruktúry alebo výnimku z embarga na dovoz ropy potrubím.

17.05.2022 06:05
debata (144)

Lídri Európskej únie nedospeli na pondelňajšom stretnutí na úrovni ministrov zahraničných vecí členských krajín k jednomyseľnej zhode v otázke zákazu dodávok ropy z Ruska. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého citovala spravodajská stanica CNN. Borrell na tlačovej konferencii v Bruseli tiež povedal, že na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci nebolo možné dosiahnuť dohodu na šiestom balíku sankcií EÚ voči Rusku, čo sa podľa jeho slov ani neočakávalo.

„Rovnaké ťažkosti máme aj v (dosiahnutí) jednomyseľnosti na zákaze (dovozu) ropy,“ spresnil. Ropné embargo je súčasťou zmieneného balíka sankcií.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v pondelok uviedol, že jeho krajina by potrebovala európske investície 15 až 18 miliárd eur do modernizácie energetickej štruktúry. Druhou možnosťou je podľa neho vyňatie ropy prepravovanej ropovodmi z embarga, ktoré by sa tak vzťahovalo len na surovinu prevážanú tankermi.

Inak Budapešť nie je pripravená podporiť vzhľadom na očakávaný ekonomický vplyv opatrenia. „Maďari túto vojnu nezavinili… takže od nich nikto nemôže chcieť, aby ju platili,“ povedal podľa agentúry MTI po rokovaní minister s tým, že vyjednávania pokračujú.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte uplynulú stredu uviedol, že Maďarsko zahlasuje za sankcie EÚ týkajúce sa zákazu dovozu ruskej ropy len v prípade, že Únia nájde riešenia na problémy, ktoré takéto embargo spôsobí.

EÚ navrhuje zakázať do konca roka dovoz všetkej ruskej ropy a tiež odpojenie najväčšej ruskej banky Sberbank od platobného systému SWIFT, pripomína CNN.

Borrell v pondelok novinárom povedal, že stretnutie ministrov zahraničných vecí eurobloku objasnilo niektoré súvislosti v prípade problémov, ktorým čelí Maďarsko, uvádza CNN.

„Dnes dokonca ani nebolo v pláne pokúšať sa dosiahnuť dohodu, keďže sme vedeli, že to nie je možné… Viedli sme však veľmi konštruktívnu diskusiu o dôvodoch, prečo sa niektoré štáty zdráhajú (schváliť sankcie), a to nie len týkajúcich sa zákazu ropy, ale aj o ďalších prvkoch tohto sankčného balíka,“ dodal.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vojna na Ukrajine #embargo na dovoz ropy