„Horúčka“ zabila v KĽDR ďalších šesť ľudí, Kim mobilizuje armádu

Severná Kórea hlási šesť nových úmrtí v dôsledku prebiehajúcej "epidémie". Príznaky ochorenia prejavujúceho sa horúčkami eviduje u ďalších takmer 270 000 ľudí, informovala agentúra AFP. Celkový počet úmrtí tejto epidémie sa tak v KĽDR zvýšil na 56, uviedla oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

17.05.2022 07:20
Kórea KĽDR koronavírus horúčka prípady úmrtia Kim Foto: ,
Ľudia sledujú vodcu KĽDR Kim Čong-una na televíznej obrazovke na železničnej stanici v Soule. Niekoľko dní po oznámení o prvej nákaze covidom v krajine tiež vodca KĽDR kritizoval úrady za oneskorené dodávky liekov a nariadil armáde, aby sa zapojila do pandemickej reakcie.
debata (18)

Severná Kórea medzitým mobilizuje armádu, aby distribuovala lieky proti covidu-19. Nasadila tiež viac ako 10 000 zdravot­níkov, aby pomohli vysledovať potenciálnych pacientov s týmto ochorením. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na KCNA. Nebolo pritom bezprostredne jasné, aké prípravky majú byť nakazeným ľuďom podávané, podotkla agentúra AP.

Severokórejské zdravotnícke úrady medzitým oznámili, že celkový počet nakazených sa zvýšil na viac ako 1,48 milióna. Koľko z týchto chorých malo pozitívny test na koronavírus, Pchjongjang neoznámil. V KĽDR sú obmedzené testovacie kapacity, takže potvrdené je iba malé množstvo prípadov nákazy covidom.

Izolovaná krajina, ktorá má 26 miliónov obyvateľov, prvýkrát oficiálne priznala výskyt covidu minulý týždeň.

KĽDR horúčka koronavírus kórea Čítajte viac V Severnej Kórei pribúdajú úmrtia a nové prípady koronavírusu

Panujú obavy, že šírenie choroby spôsobí v Severnej Kórei humanitárnu krízu. Severokórejský zdravotnícky systém je dlhodobo v zlom stave a predpokladá sa, že väčšina obyvateľov nie je proti covidu očkovaná. KĽDR v minulosti odmietala dodávky očkovacích látok, ktoré jej Svetová zdravotnícka organizácia ponúkala v rámci programu COVAX.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň vyhlásil v celej krajine uzáveru. Na víkendovom mimoriadnom zasadnutí politbyra vládnucej Kórejskej strany práce kritizoval predstaviteľov zdravotníckych úradov za pomalú reakciu na epidémiu a nariadil armáde, aby pomohla pri distribúcii liekov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #koronavírus