Fínsky parlament schválil podanie prihlášky do NATO

Fínsky parlament v utorok veľkou väčšinou hlasov schválil podanie žiadosti Fínska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

17.05.2022 15:42 , aktualizované: 17:45
Fínsko NATO sanna marinová Foto: ,
Fínska premiérka Sanna Marinová počas hlasovania v parlamente 17. mája 2022 v Helsinkách.
debata (16)

Za uchádzanie sa Fínska o členstvo v NATO hlasovalo 188 poslancov 200-členného parlamentu. Proti bolo podľa agentúry DPA osem poslancov.

Poobede podpísal žiadosť svojej krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii aj fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu, oznámila v utorok poobede švédska premiérka Magdalena Anderssonová. „Som rada, že sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a môžeme to spraviť spoločne,“ povedala Anderssonová v Štokholme na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom.

Záložníci, Fínsko, armáda Čítajte viac Čo ponúknu Fíni a Švédi NATO? Mohutné delostrelectvo aj silné loďstvo

Hlasovanie vo fínskom parlamente sa považovalo za formalitu, keďže prezident Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili už v nedeľu úmysel požiadať v mene Fínska o vstup do NATO, pričom súhlas parlamentu nebol pre to potrebný. Niinistö aj Marinová však zdôraznili, že schválenie v parlamente bude symbolicky dôležitým momentom pri tomto „historickom“ kroku, pripomenula agentúra AP.

Končí sa tým vojenská neutralita Fínska, ktorá trvala viac než trištvrte storočia. Zmenu vo vojensko-politickom smerovaní Fínska podnietila invázia ruských ozbrojených síl na Ukrajinu 24. februára.

Šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová podpísala žiadosť Švédska o členstvo v Aliancii v utorok ráno. Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie bude musieť schváliť všetkých 30 členských štátov NATO. Voči ich členstvu namieta Turecko.

NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine