Rusko mizne z mapy sveta, chce vystúpiť aj z WHO a WTO

Ruské ministerstvo zahraničia poslalo Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, návrhy na vystúpenie Ruska zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), napísal v utorok na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na podpredsedu snemovne.

18.05.2022 06:00
debata (230)

Ministerstvo poslalo dume zoznam dohôd Ruska s medzinárodnými organizáciami kvôli možnému vypovedaniu. Posudzovať sa bude aj odchod z WTO a WHO, uviedol podpredseda dumy Pjotr ​​Tolstoj. Poslanci podľa neho všetky návrhy posúdia spoločne so senátormi.

Podľa Tolstého je potrebné prehodnotiť všetky dohody, ktoré „neprinášajú úžitok, ale priame škody“. „Rusko už vystúpilo z Rady Európy. Teraz je na rade odchod z WTO a WHO, ktoré voči našej krajine ignorovali všetky záväzky,“ vyhlásil.

Kommersant pripomenul, že v reakcii na ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, čo je oficiálny termín Kremľa pre inváziu nariadenú 24. februára prezidentom Vladimirom Putinom, začal Západ zavádzať proti Rusku sankcie. Ruské úrady sú presvedčené, že tieto sankcie ničia systém pravidiel WTO. Už 14 členov tejto organizácie zbavilo Rusko režimu najväčších výhod.

Štátnej dume bol v marci predložený návrh zákona o vystúpení Ruska z WTO, o ktorom však poslanci zatiaľ nerozhodli. Ukrajina tiež iniciovala diskusiu o uzavretí kancelárie WHO v Moskve. Uznesenie v tomto zmysle prijal európsky výbor organizácie 10. mája.

lavrov Čítajte viac Rusko vystupuje z Rady štátov Baltského mora
230 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #WHO #WTO