Turecko zablokovalo začiatok rokovaní o vstupe Fínska a Švédska do NATO

Turecko v stredu zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. TASR informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na zdroje z NATO. Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.

18.05.2022 08:25 , aktualizované: 21:39
Fínsko Švédsko NATO žiadosti vstup podanie uarus Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v Bruseli v stredu 18. mája 2022.
debata (181)

Švédsko a Fínsko dnes urobili kľúčový krok na ceste do Severoatlantickej aliancie. Zástupcovia oboch krajín odovzdali v Bruseli generálnemu tajomníkovi aliancie Jensi Stoltenbergovi žiadosti o prijatie do NATO. Šéf aliancie ich rozhodnutie privítal a vyhlásil, že škandinávske krajiny posilnia spoločnú bezpečnosť spojencov.

Rozhodnutie Fínska a Švédska požiadať o vstup do NATO bolo motivované obavami o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Po jej začiatku sa totiž verejná mienka v oboch severských krajinách do značnej miery zmenila, pričom veľká časť ich obyvateľov sa priklonila ku vstupu do Aliancie.

Ukrajina Rusko Vojna vojaci Čítajte viac Ruský plukovník v štátnej televízii skritizoval inváziu na Ukrajinu

„Ste naši najbližší partneri a vaše členstvo posilní našu spoločnú bezpečnosť,“ povedal Stoltenberg, podľa ktorého bude teraz aliancia rýchlo pracovať na dokončení prijímacieho procesu. Ten môže zabrať niekoľko mesiacov.

Vstupný proces do NATO nemá presne určený postup a preto sa jeho priebeh môže rôznym spôsobom líšiť, pripomína AP. Prvým krokom ale zrejme bude, že sa žiadosti severských krajín najskôr prehodnotia na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC), ktorá sa zrejme uskutoční na úrovni veľvyslancov.

Aby mohli oba štáty rady tridsaťčlennej vojenskej organizácie rozšíriť, musia najprv prihlášku schváliť zástupcovia všetkých existujúcich členských krajín a potom ratifikovať ich parlamenty. Väčšina členov NATO dáva najavo, že chce toto rozšírenie rýchlo podporiť, kriticky sa k nemu stavia turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdoğan / Vladimir Putin / Čítajte viac Turecko nebude hlasovať za rozšírenie NATO o Švedsko a Fínsko

Ak sa podarí prekonať výhrady Turecka a prístupové rokovania budú prebiehať tak, ako sa očakáva, tak Fínsko a Švédsko sa môžu stať členmi Aliancie už o niekoľko mesiacov. Proces vstup do NATO síce obvykle trvá osem až 12 mesiacov, avšak Severoatlantická aliancia chce v tomto prípade postupovať rýchlo vzhľadom na hrozbu zo strany Ruska, ktorej tieto krajiny v súčasnosti čelia, vysvetľuje AP.

Moskva nesie rozširovanie aliancie k ruským hraniciam zle a už skôr pohrozila odvetnými krokmi. Na oba štáty sa začne pravidlo kolektívnej obrany vzťahovať až po vstupe do NATO. Stoltenberg dnes ale pripomenul, že niektoré členské krajiny už sľúbili pomoc Fínsku a Švédsku v prípade nepriateľských ak­cií.

Biden podporil vstup Švédska a Fínska do NATO

Americký prezident Joe Biden vyjadril v stredu Švédsku a Fínsku silnú podporu čo sa týka ich žiadosti o vstup do NATO. Obom krajinám navyše ponúkol pomoc, ak by im počas prístupového procesu hrozila „agresia“. Vyhlásenie Bidena bolo zverejnené na stránke Bieleho domu.

Biden uviedol, že „Spojené štáty budú spolupracovať s Fínskom a Švédskom s cieľom nepoľaviť v ostražitosti voči akýmkoľvek hrozbám“ pre ich spoločnú bezpečnosť a budú tiež čeliť prípadnej agresii alebo jej hrozbe počas procesu posudzovania žiadosti oboch krajín o vstup do NATO.

„Srdečne vítam a silne podporujem historické žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v NATO,“ podotkol Biden. Zároveň uviedol, že sa teší na spoluprácu s americkým Kongresom a spojencami NATO ohľadom rýchleho začlenenia Fínska a Švédska do „najsilnejšej obrannej Aliancie v dejinách“.

Americký prezident dodal, že sa teší aj na štvrtkové stretnutie so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a fínskym prezidentom Saulim Niinistöom vo Washingtone, na ktorom budú okrem témy členstva v NATO diskutovať aj o širších otázkach európskej bezpečnosti.

NATO garantuje bezpečnosť pre jednu miliardu ľudí v Európe a Severnej Amerike, pripomenul Biden s tým, že členstvo Fínska a Švédska v Aliancii „bude prospešné pre celú Transatlantickú alianciu“.

Lídri pobaltských štátov schválili rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do NATO

Lídri Estónska, Lotyšska a Litvy v stredu v spoločnom vyhlásení schválili „historické rozhodnutie“ Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Informovala o tom webová stránka americkej televízie CNN.

„Fínsko a Švédsko zdieľajú tie isté hodnoty, aké spájajú spojencov v NATO, a zdieľajú našu oddanosť zásadám, ktoré tvoria základ euroatlantickej bezpečnosti,“ uviedli lídri vo vyhlásení.

„Vstup Fínska a Švédska do NATO zvýši našu kolektívnu bezpečnosť a posilní Alianciu,“ dodali.

Vyhlásenie vydali spoločne estónska premiérka Kaja Kallasová, lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš a litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

„Pobaltské štáty majú spolu s Fínskom a so Švédskom zodpovednosť za mierový, bezpečný a prosperujúci severský pobaltský región,“ napísali lídri.

„Po invázii Ruska na Ukrajinu sa úloha NATO ako obranného spojenectva, ktoré sa usiluje o mier, bezpečnosť a stabilitu v celom euroatlantickom priestore, stala ešte dôležitejšou. Tešíme sa na spoločnú prácu s Fínskom a so Švédskom v rámci Aliancie pri dosahovaní týchto cieľov,“ dodali pobaltskí lídri vo vyhlásení.

Nemecká vláda schválila žiadosti Fínska a Švédska o vstup do NATO

Nemecká vláda v stredu schválila žiadosť Fínska a Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Na sociálnej sieti Twitter to oznámil spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

„Teší ma, že že Fínsko a Švédsko chcú vstúpiť do NATO. Liberálne demokracie sa zbližujú a NATO sa posilňuje. (Nemecký) vládny kabinet dnes rozhodol o schválení žiadostí o členstvo v Aliancii,“ napísal na Twitteri Buschmann.

sergej lavrov Čítajte viac Lavrov: Vstup Fínska a Švédska do NATO nebude veľkou zmenou
181 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Fínsko #Švédsko