Bush spomenul brutálnu vojnu v Iraku. Myslel na Ukrajinu

Invázia do Iraku je brutálna a neopodstatnená. Takto opísal americký exprezident George Bush vojnu... Na Ukrajine.

19.05.2022 07:19
Braves Rangers Baseball Foto: ,
Americký exprezident George Bush.
debata (73)

Bývalý šéf Bieleho domu sa v prejave, ktorý predniesol v Dallase, očividne pomýlil. Bol to však práve Bush, ktorý v roku 2003 začal vojnu v Iraku. Tá odstránila krvavého diktátora Saddáma Husajna, ale USA ju spustili aj pod falošnou zámienkou, že režim v Bagdade má k dispozícii zbrane hromadného ničenie. Konflikt si vyžiadal státisíce obetí a prispel k destabilizácii Blízkeho východu.

Bush chcel vo svojej reči kritizovať ruský politický systém a vojnu na Ukrajine. "Je výsledkom absencie deľby moci a rozhodnutia jedného muža začať absolútne neopodstatnenú a brutálnu inváziu do Iraku,“ vyhlásil. "Myslel som sa Ukrajinu,“ opravil sa vzápätí exprezident. A potom dodal: A aj na Irak. Bývalý vládca Oválnej pracovne neskôr povedal, že sa pomýlil, lebo už má svoj vek. Bush má 75 rokov.

Krátky klip z prejavu, ktorý zverejnil reportér denníka Dallas Morning News Michael Williams, sa rýchlo stal hitom na sociálnej sieti Twitter.


Viacerí komentátori nazvali Bushov omyl freudovským prerieknutím. V podstate to znamená, že exprezident síce chcel povedať Ukrajina, ale niekde z jeho podvedomia či nevedomia z toho vyšiel Irak. "Fíha. To je jediný raz, čo Bush povedal pravdu o invázii do Iraku,“ napísal na Twitteri Pouya Alimagham, expert na dejiny Blízkeho východu z Massachusettskej technickej univerzity.

Ruský prezident Vladimir Putin, o ktorom raz Bush povedal, že sa mu pozrel do očí a videl jeho dušu, spustil 24. februára brutálnu a neopodstatnenú inváziu na Ukrajinu, ktorá si už pravdepodobne vyžiadala desaťtisíce obetí.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Ukrajina #George Bush #vojna na Ukrajine #vojna v Iraku #Putinova vojna