Usilujú sa o NATO, Fínsko a Švédsko spoločne nakúpia zbrane

Fínsko a Švédsko spoločne nakúpia strelné a protitankové zbrane, oznámilo fínske ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters.

19.05.2022 08:34 , aktualizované: 15:19
Marinová Foto:
Fínska premiérka Sanna Marinová na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Mariom Draghim v paláci Chigi v Ríme v stredu 18. mája 2022.
debata (40)

Tieto severské krajiny tak zvýšia obrannú spoluprácu, keďže sa Fínsko pripojí k zmluve na nákup protitankových zbraní od švédskeho výrobcu zbraní Saab Dynamics – dcérskej spoločnosti Saab.

„Spoločné obstarávanie zlepší dostupnosť dôležitej obrannej techniky vo Fínsku a Švédsku, keďže obe krajiny budú môcť konať na základe rovnakej obchodnej zmluvy,“ uviedol fínsky rezort obrany.

Zmluva o nákupe protitankových zbraní tiež umožňuje zaobstaranie rakiet, bezzáklzových diel (kanónov), munície a ďalšieho potrebného vybavenia.

NATO Čítajte viac Reuters o 'trápnom' okamihu: Ako Turci pokazili náladu Švédom a Fínom

Fínsky minister obrany Antti Kaikkonen tiež schválil prípravy na spoločné zakúpenie malých strelných zbraní vrátane útočných pušiek, brokovníc a zbraní určených na osobnú ochranu, uviedol fínsky rezort obrany.

Erdogan zopakoval, že Turecko bude vetovať vstup Fínska a Švédska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok zopakoval, že názor krajiny polmesiaca v otázke vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie sa nezmenil. Jeho vyhlásenia zazneli vo vysielaní tureckej štátnej televízie TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu). TASR informácie prevzala od agentúr AP a DPA.

„Zodpovedným v NATO sme povedali, že povieme ‚nie‘ na žiadosť Fínska a Švédska o pristúpenie (do Aliancie),“ povedal Erdogan.

Najvyšší turecký predstaviteľ obvinil obe krajiny z toho, že sú „ohniskom terorizmu“ a „domovom teroristov“. Erdogan tvrdí, že Helsinki a Štokholm poskytujú útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Navrhované rozšírenie NATO by tak podľa jeho slov ohrozilo bezpečnosť Aliancie.

Turecko ešte v stredu v Rade NATO zablokovalo začiatok prístupových rokovaní s oboma severskými krajinami, pripomína DPA. Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.

Marinová: Fínsko nechce na svojom území jadrové zbrane ani základne NATO

Fínsko nechce, aby NATO umiestnilo na jeho území jadrové zbrane alebo tam založilo vojenskú základňu, a to ani keď sa Fínsko stane členom Aliancie. Uviedla to fínska premiérka Sanna Marinová v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Podľa Marinovej nebola otázka týkajúca sa rozmiestnenia jadrových zbraní alebo otvorenia vojenskej základne NATO vo Fínsku súčasťou rokovaní o členstve medzi Helsinkami a Alianciu. „Nemyslím si ani, že existuje záujem v súvislosti s rozmiestnením jadrových zbraní alebo otvorením základne NATO vo Fínsku,“ uviedla fínska premiérka.

Podobne sa pritom vyjadrila aj švédska premiérka Magdalena Anderssonová, ktorej krajina rovnako ako Fínsko požiadala o vstup do Severoatlantickej aliancie. Anderssonová uviedla, že ani Švédsko nechce, aby na jeho území bola stála základňa NATO alebo jadrové zbrane.

Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali žiadosti o vstup do NATO. K tomuto kroku sa rozhodli pristúpiť po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe a prinútila ich prehodnotiť svoju politiku neutralitu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #zbrane #Fínsko #Švédsko