Nemecko nechce diktát Ruska, ráta s miliardami na obnovu Ukrajiny

Rusko nesmie vojnu na Ukrajine vyhrať a Ukrajina a tiež Nemecko nikdy neprijmú podmienky zastavenia boja, ktoré by Rusko chcelo diktovať. Vo štvrtok to pred poslancami Spolkového snemu vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Povedal, že Nemecko bude Ukrajinu naďalej podporovať, ale zatiahnutie NATO do vojny je neprijateľné.

19.05.2022 12:32
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz
debata (26)

V prejave, v ktorom hovoril o témach nadchádzajúceho mimoriadneho summitu Európskej únie, zdôraznil, že únijné krajiny sa už teraz musia pripravovať na pomoc s rekonštrukciou Ukrajiny, ktorá bude stáť miliardy eur.

„Rusko nesmie vojnu vyhrať, Ukrajina musí vydržať,“ povedal Scholz s tým, že aj preto Nemecko spolu s ostatnými západnými krajinami Kyjevu pomáha humanitárne, finančne aj dodávkami zbrojného materiálu vrátane ťažkých zbraní.

„Pomôcť brániť sa krajine, ktorá je brutálne napadnutá, neznamená žiadnu eskaláciu konfliktu. Je to naopak pomoc s odrazením útoku a s čo najrýchlejším zastavením násilia,“ povedal.

Scholz vyhlásil, že spoločným cieľom je zastavenie ruskej agresie. „Robíme pre to všetko,“ povedal. Zdôraznil, že Ukrajina a ani Nemecko sa nikdy nezmieria s takými mierovými podmienkami, ktoré by sa ruský prezident Vladimír Putin pokúsil diktovať. „Putin stále verí, že môže ostatným diktovať. Ale mýli sa,“ povedal kancelár.

Šéf nemeckej vlády zopakoval svoje predchádzajúce vyhlásenia, že Berlín pri pomáhaní Ukrajine bude vždy úzko spolupracovať so spojencami z NATO a že nepripustí zatiahnutie aliancie do vojny s Ruskom.

Poznamenal však, že Západ si uvedomil, že život v mieri je samozrejmý len vtedy, ak sú krajiny pripravené mier brániť. A vstup Fínska a Švédska do NATO by podľa neho bol takýmto príspevkom k spoločnej obrane.

„A preto hovorím, milí švédski a fínski priatelia, buďte srdečne vítaní,“ povedal Scholz. Výhrady proti vstupu oboch severských krajín má z aliančných krajín Turecko, Scholz ale verí, že sa spory podarí prekonať.

Témou mimoriadneho summitu EÚ 30. a 31. mája bude ruská invázia na Ukrajinu. Podľa Scholza sa únia musí venovať nielen pomoci Ukrajine s obranou, ale aj tomu, ako pomôcť s budúcou rekonštrukciou krajiny. „Skôr či neskôr sa vojna skončí, my ale už teraz musíme pripravovať obnovu krajiny. Bude to stáť miliardy eur,“ povedal kancelár.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine