Ruský vojak povedal súdu, že na zabitie civilistu dostal rozkaz

Ruský vojak, ktorého ako prvého na Ukrajine súdia pre obvinenia zo spáchania vojnového zločinu, vo štvrtok povedal, že neozbrojeného ukrajinského civilistu zastrelil na príkaz dôstojníka. Hrozí mu doživotie.

19.05.2022 14:39 , aktualizované: 17:13
ukrajina rusko vojna šišimarin vojak Foto: ,
21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022.
debata (25)

Dvadsaťjedenročný Vadim Šišimarin povedal súdu v Kyjive, že dôstojník trval na tom, aby 62-ročného muža, ktorý telefonoval, zastrelil, pretože by mohol vyzradiť, kde sa nachádzajú. Vojak, ktorý strelil muža do hlavy z auta v obci v Sumskej oblasti 28. februára, povedal, že musel splniť rozkaz. Mladý muž čelí za svoj čin doživotnému trestu odňatia slobody. Informuje agentúra AP a portál televízie CNN.

Šišimarin požiadal ženu obete Katerynu Šelipovovú, ktorá bola prítomná v súdnej sieni, o odpustenie. Vdova sa vyjadrila o tom, ako jej muža Oleksandra Šelipova zastrelili pred ich domovom. Podľa nej si vojak zaslúži doživotie. Dodala však, že by jej nevadilo, ak by bol súčasťou možnej výmeny za ukrajinských obrancov oceliarne Azovstaľ v meste Mariupoľ.

Proces s Rusom podľa televízie CNN odročili na piatok. Podľa sudcov Šišimarin nie je pripravený na súdnu debatu. Ukrajinský prokurátor požiadal o „trest vo forme doživotného väzenia“.

Mladý vojak prišiel vo štvrtok na súd v šedomodrej mikine a agentúra AFP si všíma, že v čase, keď vypovedala manželka zabitého civilistu, hľadel Šišimarin do zeme.

Vadim Šišimarin Čítajte viac Ruský vojak obvinený z vojnových zločinov na Ukrajine pred súdom v Kyjeve priznal vinu

Vo štvrtok ráno sa okrem toho na Ukrajine uskutočnilo aj súdne konanie s ďalšími dvoma ruskými vojakmi, Alexandrom Bobykinom a Alexandrom Ivanovom, ktorí sú obvinení z ostreľovanie obývaných civilných oblastí na Ukrajine raketami GRAD. Obaja ráno priznali vinu, píše spravodajská stanica Sky News.

Šelipovová na súde uviedla, že by nebola proti tomu, ak by bol Šišimarin prepustený do Ruska v rámci výmeny zajatcov a Ukrajina by vďaka tomu získala „našich chlapcov“ z Mariupola. Narážala na stovky ukrajinských vojakov, ktorí opustili komplex oceliarní Azovstaľ, kde vyše mesiaca čelili ruským silám.

Ich osud je teraz neistý, nakoľko niektorých z nich Rusi odviezli do bývalej trestaneckej kolónie na ukrajinskom území ovládanom separatistami podporovanými Moskvou. Zatiaľ čo Ukrajina dúfa, že svojich vojakov dostane späť vďaka výmene vojnových zajatcov, Rusko sa vyhráža, že niektorých postaví pred súd za vojnové zločiny.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že tento týždeň sa v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol vzdalo 1730 ukrajinských vojakov. Kremeľ tvrdí, že nemá nijaké informácie o súdnom procese so Šišimarinom a dodal, že absencia diplomatickej misie Moskvy na Ukrajine obmedzuje možnosti, ako vojakovi poskytnúť právnu pomoc.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojak #vojna na Ukrajine