Po Európe aj Kanada či Austrália hlásia prípady vírusu opičích kiahní

Taliansko vo štvrtok zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní. Pacientom je muž, ktorý pricestoval z Kanárskych ostrovov a od svojho návratu bol v izolácii, pričom aktuálne sa nachádza v rímskej nemocnici Spalazanni. Nové prípady tohto ochorenia zistili aj v Španielsku, Portugalsku a Švédsku. Nakazených v uplynulých dňoch hlásili aj Británia a Spojené štáty.

19.05.2022 22:57 , aktualizované: 20.05.2022 12:27
debata (29)
Na snímke z elektrónového mikroskopu z roku... Foto: SITA/AP
Opičie kiahne Na snímke z elektrónového mikroskopu z roku 2003, ktorú sprístupnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, zrelé vírusové častice opičích kiahní oválneho tvaru (vľavo) a sférické nezrelé vírusové častice získané zo vzorky ľudskej kože (vpravo)

V Portugalsku potvrdili deväť nových prípadov opičích kiahní. Podľa portugalského úradu verejného zdravotníctva sa odborníci snažia „identifikovať reťazce prenosu a potenciálne nové prípady“. Úrad zároveň vyzval všetkých s podozrivými príznakmi, ktoré zahŕňajú kožné vyrážky alebo vriedky, aby sa vyhýbali fyzickému kontaktu s inými osobami.

V Španielsku zaznamenali sedem potvrdených a 22 možných prípadov kiahní, pričom podľa šéfa tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Antonia Zapatera je možné, že ich počet v blízkej budúcnosti narastie.

Prvý prípad opičích kiahní má aj Švédsko, pričom pôvod nákazy u tejto osoby je nateraz neznámy.

Francúzsko eviduje prvý prípad

Francúzsko potvrdilo v piatok prvý prípad nákazy opičími kiahňami. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá upozorňuje, že toto ochorenie pochádzajúce z Afriky zaznamenali už viaceré európske krajiny a štáty Severnej Ameriky.

Opičie kiahne diagnostikovali 29-ročnému mužovi v regióne Ile-de-France – metropolitnej oblasti Paríža. Tento muž sa pritom v poslednom období nevrátil zo zahraničnej krajiny, v ktorej sa tento vírus vyskytuje, uviedli francúzske zdravotnícke úrady.

Aj Kanada či Austrália

Prvé prípady tejto vzácnej choroby potvrdila už aj Kanada. Kanadská agentúra pre verejné zdravie vo štvrtok uviedla, že potvrdila prvé dva prípady tohto ochorenia, ktoré bolo doteraz známe predovšetkým z Afriky. Úrady v provincii Québec vyšetrujú celkom 17 podozrivých prípadov.

Spojené štáty v stredu preukázali prípad opičích kiahní u muža zo štátu Massachusetts, ktorý bol predtým na návšteve v Québeku.

Austrália oznámila v piatok prvý prípad nákazy opičími kiahňami. Ide o cestovateľa, ktorý sa nedávno vrátil z Británie. Nakazeným je tridsiatnik, ktorý v pondelok pricestoval do mesta Melbourne, informovalo ministerstvo zdravotníctva v štáte Viktória. V meste Sydney zase identifikovali predpokladaný prípad tejto nákazy. Ide o štyridsiatnika, ktorý nedávno cestoval do Európy. Toto podozrenie však musia ešte potvrdiť testy.

Obaja muži mali po návrate do Austrálie mierny priebeh ochorenia so symptómami klinicky zhodnými s opičími kiahňami, uviedli miestni predstavitelia z oblasti zdravotníctva.

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná ľudským kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické.

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a kožné vyrážky.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne