86. deň: Rusi tvrdia, že dobyli oceliarne Azovstaľ

Ruskí vojaci na Donbase menia taktiku a začínajú bojovať v menších formáciách, uviedol predstaviteľ amerického Pentagónu. Tvrdí však, že bez väčších úspechov. Americké ministerstvo obrany predpokladá, že vojna sa bude naťahovať. Ruská armáda tvrdí, že "úplne oslobodila" oceliarsky komplex Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, v ktorom sa skrývali poslední ukrajinskí vojaci brániaci toto mesto pred ruskou agresiou.

20.05.2022 05:45 , aktualizované: 23:00
Oceliarne / Azovstaľ / Foto: ,
Dym stúpa z oceliarní Azovstaľ počas ruského ostreľovania v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol
debata (657)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 86. deň
  • Ruský útok v Luhansku si vyžiadal 12 mŕtvych
  • Rusi zintenzívnili ofenzívu na Donecku, tvrdí Kyjev
  • Americký Pentagón očakáva, že konflikt sa bude naťahovať
  • USA avizujú ďalšiu pomoc Ukrajine za 100 miliónov dolárov
  • Späť do vlasti sa zo Slovenska vrátilo už 180-tisíc ukrajinských utečencov
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruská strela zasiahla Palác kultúry v meste Lozova.

Video

23:00 Taliansko vypracovalo mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vo štvrtok predložilo generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov (OSN) Antóniovi Guterresovi. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na stretnutí Rady Európy v Turíne.

Di Maio zároveň informoval, že zmienený mierový plán vyzýva na zastavenie paľby v oblastiach, kde sa bojuje, aby tak bolo možné evakuovať civilistov cez tzv. humanitárne koridory. Žiada tiež o vytvorenie podmienok potrebných na prímerie na celom území Ukrajiny, ktoré by viedlo k „dlhotrvajúcemu mieru“.

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že plán berie na vedomie. Dodal, že Európska únia „robí všetko preto, aby tento konflikt ukončila“.

Podľa Borrella si pritom podmienky akýchkoľvek rokovaní musí stanoviť samotná Ukrajina. Šéf diplomacie EÚ zároveň vyjadril vieru v to, že „keď príde čas rokovaní“, Ukrajina na nich bude schopná vyjednávať „z pozície sily“. (ap, tasr)

22:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odsúdil ruský raketový útok na budovu kultúrneho centra v meste Lozova v Charkovskej oblasti. Pri útoku sa zranilo sedem ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa. Zelenskyj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Zelenskyj útok na nedávno zrekonštruovaný dom kultúry v Lozove opísal ako „absolútne zlo a absolútnu hlúposť“. V príspevku na Telegrame zverejnil video, ktoré celý incident zachytáva. „Okupanti určili za svojich nepriateľov kultúru, vzdelanie a ľudskosť,“ napísal ukrajinský prezident. „Čo je v hlavách ľudí, ktorí si vyberajú takéto ciele?“ dodal.

Lozova sa nachádza zhruba 73 kilometrov juhozápadne od mesta Izium, ktoré v súčasnosti okupujú ruskí vojaci, spresňuje americká televízia CNN. (tasr, bbc.com, cnn.com)

21:15 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podal hlásenie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi o „oslobodení“ oceliarní Azovstaľ v Mariupole. Stalo sa tak po tom, čo sa poslední obrancovia tejto východoukrajinskej bašty vzdali, uviedla dnes večer agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Ruské jednotky obliehali Mariupol, strategický prístav pri Azovskom mori, od 1. marca. (čtk, tasr)

20:20 Francúzsko v piatok letecky evakuovalo z Poľska skupinu zranených Ukrajincov a ukrajinských detí trpiacich onkologickým ochorením. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že letecky evakuovalo sedem Ukrajincov, ktorí utrpeli zranenia pri boji, a troch detských onkologických pacientov aj s osobami, ktoré sa i nich starajú.

Išlo o prvý takýto zdravotnícky evakuačný let zorganizovaný Parížom. Evakuovaným pacientom bude zdravotnú starostlivosť hradiť Francúzsko. Umiestnení budú v rôznych francúzskych nemocniciach.

„Francúzsko je naďalej odhodlané podporovať Ukrajinu a obyvateľstvo trpiace dôsledkami ruskej agresie,“ uviedol v súvislosti s evakuačným letom vypraveným z Poľska francúzsky rezort diplomacie. (tasr, cnn.com)

18:50 Ukrajina v piatok nariadila svojim vojakom, ktorí sú v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, aby po takmer troch mesiacoch odporu zložili zbrane. „Najvyššie vojenské velenie vydalo rozkaz zachrániť životy vojakov našej posádky a prestať brániť mesto,“ povedal veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko vo videu zdieľanom na komunikačnej aplikácii Telegram.

Uviedol, že pokračuje úsilie o vynesenie tiel padlých bojovníkov z areálu závodu. Vyjadril nádej, že „rodiny a celá Ukrajina budú môcť pochovať svojich bojovníkov so všetkými poctami“.

„Neustále sme zdôrazňovali tri pre nás najdôležitejšie podmienky: civilisti, zranení a mŕtvi,“ hovorí vo videu Prokopenko. „Civilisti boli evakuovaní. Ťažko zranení dostali potrebnú pomoc a boli evakuovaní, aby boli neskôr vymenení a dopravení na územie ovládané Ukrajinou,“ sumarizoval. Informácie o osude ostatných obrancov komplexu Prokopenko neposkytol.

Ukrajinské vedenie naďalej dúfa, že svojich vojakov brániacich Azovstaľ sa mu podarí vymeniť za ruských vojakov zajatých počas bojov na Ukrajine. Prokremeľské úrady v Donecku sa však avizovali, že niektorých obrancov Azovstaľu postavia pred súd. (afp, tasr)

18:38 Nemecko v júli dodá Ukrajine prvých 15 kusov protivzdušného systému Gepard. Oznámilo to dnes nemecké ministerstvo obrany. Krajina by tak mohla začať systémy používať v prvej polovici júla po tom, ako ukrajinskí vojaci dostanú výcvik, ako so zbraňovým systémom zaobchádzať. Ďalších 15 Gepardov Nemecko sľúbilo Ukrajine do konca leta.

„Pracujeme spoločne na tom, aby prvých 15 Gepardov s plne vycvičenými posádkami bolo pripravených na nasadenie do polovice júla,“ uviedol nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová po rokovaní so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom. Ten na sociálnych sieťach oznámil začiatok novej spolupráce, ktorá posilní bojaschopnosť ukrajinskej armády bez toho, aby spomenul ďalšie detaily.

Systém nemecká armáda vyradila v roku 2012, zbrojný výrobca Krauss-Maffei Wegmann ale má k dispozícii 50 kusov techniky, ktoré môže poslať na Ukrajinu. Dodávku okrem iného sťažilo to, že Švajčiarsko v apríli zablokovalo reexport munície vyrobenej v tejto neutrálnej krajine.

Berlín s dodávkou ťažkých zbraní na Ukrajinu dlho otáľal a spočiatku Kyjevu poskytol protiletecké či protitankové strely, ktoré používa pechota. Nakoniec sa Nemecko rozhodlo Ukrajine poskytnúť popri Gepardoch tiež húfnice.

Systém Gepard je vhodný predovšetkým na ochranu kritickej infraštruktúry. Môže ničiť ciele, napríklad lietadlá a helikoptéry, letiace vo výške až 3 500 metrov. Systém bol navrhnutý, aby čelil útokom bojových vrtuľníkov Mi-24 sovietskej výroby. (dpa, čtk)

18:31 Spojené štáty posielajú na Ukrajinu obrovskú loď s nákladom vojenského vybavenia a zdravotníckych vozidiel a potrieb. Plavidlo sa pripravuje na plavbu z belgického prístavu Antverpy do severného Nemecka, odkiaľ náklad prevezú po súši na Ukrajinu.

Vysokopostavená predstaviteľka administratívy prezidenta USA Joea Bidena uviedla, že Spojené štáty chcú týmto spôsobom poskytnúť Ukrajine nevyhnutné vybavenie, ktoré potrebuje, aby sa mohla ubrániť ruskej vojenskej agresii.

Podľa tajomníčky ministerstva dopravy USA Carol Petsonkovej nákladné plavidlo Arc Integrity, určené na prepravu áut, bude naložené rôznym vojenským vybavením a tiež provizórnymi mostami, zdravotníckymi potrebami a vozidlami na poskytovanie pomoci zraneným.

„Ukrajina zúfalo potrebuje zdravotnícke pomôcky a tiež ich musí dopravovať na tie miesta, kde ich treba. A s tým im pomôžu tieto vozidlá,“ dodala Petsonková. Náklad bude vyložený v severonemeckom prístave Bremerhaven a odtiaľ dopravený po súši na Ukrajinu. Okrem zásob pre Ukrajinu loď prepraví do Nemecka aj osobné vozidlá pre amerických vojakov slúžiacich v Európe.

Prezident USA Joe Biden v piatok oznámil aj svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Zahŕňať bude 18 kusov húfnic kalibru 155 mm, 18 taktických vozidiel na ťahanie týchto húfnic, tri protiletecké radary AN/TPQ-36, poľné vybavenie a náhradné diely. Toto oznámenie prišlo po tom, ako Senát amerického Kongresu vo štvrtok schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov. (reuters, tasr)

15:25 Slovenská republika bude podporovať všetky sankcie, ktoré ekonomicky poškodia Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Pri prijímaní odvetných opatrení by sme však mali postupovať tak, aby nepoškodili viac Európu ako režim prezidenta Vladimira Putina. V diskusii TASR TV to uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. Slovensko je podľa neho schopné zmeniť dodávateľa ropy v horizonte troch rokov. O energetickej bezpečnosti EÚ sa diskutovalo aj v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

„To, čo chce zaviesť Európa, Európska komisia, je komplexný zákaz (dovozu) s tým, že terminály by mali zmeniť dodávky ruskej ropy na nejakú inú už od začiatku budúceho roka. V prípade ropovodov sa rokuje o prechodných obdobiach, ktoré si nárokuje Slovensko, Česko alebo Bulharsko,“ priblížil Galek s tým, že trvalú výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy, ktorú žiada Maďarsko, Slovensko nepodporuje.

„Veríme, že tri roky nám postačia na to, aby vedeli rafinérie zmeniť technológiu a spracovávať aj inú ropu,“ dodal štátny tajomník. Pripomenul, že rafinéria Slovnaft vyrába motorové palivá nielen pre Slovensko, ale aj pre Rakúsko a Českú republiku. Zároveň podľa neho netreba zabúdať na Ukrajinu, ktorej sme už dodali 14 miliónov litrov pohonných hmôt, z toho štyri milióny boli leteckého benzínu, ktorý je používaný aj v rámci vojnových operácií voči ruskému agresorovi.

14:50 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Rusko uznalo dva separatistické územné celky – Luhanskú a Doneckú oblasť –, ktoré spoločne tvoria Donbas, za nezávislé krajiny krátko pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

„Oslobodenie Luhanskej ľudovej republiky sa blíži ku koncu,“ uviedol Šojgu na zasadnutí svojho rezortu.

Jedným z cieľom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu bola podľa ruského prezidenta Vladimira Putina aj ochrana rusky hovoriacich obyvateľov na Ukrajine, a to predovšetkým v Donbase, pripomína AFP.

13:42 Právny zástupca ruského vojaka, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny, vo svojej piatkovej záverečnej reči uviedol, že jeho klient „je nevinný“, a požiadal o jeho oslobodenie i napriek tomu, že sa k zabitiu civilistu priznal. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Domnievam sa, že (Vadim) Šišimarin nie je vinný zo zločinu, z ktorého je obvinený. Žiadam vás, aby ste môjho klienta oslobodili,“ povedal na súde jeho obhajca Viktor Ovsiannikov.

Prokurátor vo štvrtok požiadal sudcu, aby 21-ročnému Šišimarinovi, ktorý sa priznal k zabitiu 62-ročného civilistu v prvých dňoch vojenskej invázie, udelil „trest doživotného väzenia“.

Seržant Šišimarin je prvým ruským vojakom, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny. „Priznávam svoju vinu… žiadam Vás o odpustenie,“ povedal Šišimarin vo štvrtok na súde v Kyjeve vdove po usmrtenom civilistovi.

Verdikt súdu sa očakáva v pondelok.

12:23 Ukrajinskí zákonodarcovia navrhli rezolúciu, ktorá označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca v súvislosti s jeho „agresívnymi“ krokmi voči Ukrajine vrátane nevyprovokovanej invázie. Informuje o tom stanica Slobodná Európa.

Návrh rezolúcie, ktorý pripravili parlamentné skupiny a výbory, vo štvrtok zaregistrovali v Najvyššej rade – jednokomorovom parlamente Ukrajiny.

Autori uznesenia priamo spojili Putina s „agresívnou vojnou proti Ukrajine“ vrátane prebiehajúcej invázie, ktorú začal 24. februára, anexie Krymu a okupácie častí východoukrajinských regiónov Luhansk a Doneck z roku 2014.

11:20 Dolná komora ruského parlamentu sa zaoberá úpravami zákona, ktoré by znamenali zrušenie vekového obmedzenia pre záujemcov o profesionálnu vojenskú službu. Vyplýva to z informácie zverejnenej na webe Štátnej dumy. Podľa existujúcich pravidiel môžu prvú zmluvu o práci v ozbrojených silách v Rusku uzavrieť iba ruskí občania vo veku od 18 do 40 rokov a cudzinci od 18 do 30 rokov.

„Používanie vysoko presných zbraní a obsluha zbraní a vojenskej techniky vyžaduje vysoko profesionálnych odborníkov. Skúsenosť ukazuje, že tými sa ľudia stávajú približne vo veku 40 až 45 rokov,“ uviedli autori zákonnej iniciatívy.

Podľa Kyjeva aj zhodnotenia západných odborníkov Rusko od februára, keď začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, zápasí s nedostatkom ľudskej sily a čelí drvivým stratám. Oficiálne sa na ruskej „špeciálnej operácii“, ako Moskva svoju vojnu v susednej krajine označuje, zúčastňujú len profesionálni vojaci slúžiaci práve na základe zmluvy. Podľa dostupných informácií sa však najmenej v niekoľkých prípadoch dostali na ukrajinské územie aj ruskí vojaci základnej služby. Ročná vojna je v krajine povinná, tento rok pri jarných odvodoch Moskva povoláva približne 134 500 občanov Ruskej federácie medzi 18 a 27 rokmi.

10:49 Na dvoch videách sú vidieť ruskí výsadkári, ako vedú s namierenými zbraňami niekoľko mužov ulicou mesta Buča na predmestí Kyjeva. Niektorí z týchto ukrajinských zajatcov sú prikrčení, držia sa za opasky tých, ktorí idú pred nimi. Iní majú ruky nad hlavou. Podľa svedectva miestnych a záberov získaných denníkom The New York Times (NYT) ruskí vojaci týchto najmenej osem mužov 4. marca zastrelili, čím sa zrejme dopustili vojnových zločinov.

Videá z bezpečnostných kamier a tiež natočené svedkom v jednom zo susedných domov sú doteraz najjasnejším dôkazom toho, že týchto osem mužov bolo pred zastrelením v ruskom zajatí.

„Rukojemníci tam ležia, oproti plotu,“ hovorí autor videa, na ktorom vojaci donútili zajatcov zaľahnúť si na zem, vrátane jedného muža v dobre rozoznateľnej žiarivo modrej mikine.

Video v tejto chvíli skončí. Ale osem svedkov popísalo NYT, čo sa stalo ďalej. Vojaci vzali týchto mužov za neďalekú kancelársku budovu, ktorú Rusi ovládli a urobili z nej svoju dočasnú základňu. Ozvali sa výstrely. Zajatci sa už nevrátili.

Video vytvorené z dronu o deň neskôr, teda 5. marca, je prvým obrazovým dôkazom, ktorý potvrdzuje oznámenie svedkov. Sú na ňom vidieť mŕtvi ležiaci na zemi bokom od kancelárskej budovy, pri ktorých stoja na stráži dvaja ruskí vojaci. Medzi telami je vidieť záblesk žiarivo modrej mikiny jedného zo zajatcov.

Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac Ukrajina vyšetruje desať ruských vojakov pre vojnové zločiny v Buči

Fotografie tiel zastrelených mužov ležiacich na dvore, z ktorých niektorí mali zviazané ruky, boli jednými z obrázkov, ktoré vzbudili po stiahnutí ruských vojsk z Buče zo začiatku apríla medzinárodnú pozornosť. Ruskí lídri opakovane popierali, že by sa ich vojaci dopustili neprávostí v Buči, a fotografie, ktoré z mesta prichádzali, vyhlasovali za provokácie a podvrhy.

Niekoľkotýždňové vyšetrovanie NYT však prináša nové dôkazy – vrátane troch videí – že ruskí výsadkári zhromaždili a cielene zastrelili mužov vyfotených na onom dvore, čo priamo poukazuje na to, že spáchali vojnové zločiny. Ruské ministerstvá zahraničia a obrany nechceli zistenia NYT komentovať.

Reportéri NYT strávili v Buči týždne a pýtali sa preživších, svedkov, koronerov, policajtov a príslušníkov armády. Reportéri dali dohromady doposiaľ nezverejnené zábery z incidentu – jedny z mála dôkazov, podľa ktorých je možné vystopovať posledné pohyby obetí.

10:35 Ruský útok na mestá Lysyčansk a Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny si vyžiadal 12 mŕtvych. Informoval o tom gubernátor spomenutého regiónu Serhij Hajdaj.

Na Telegrame uviedol, že v dôsledku útoku bolo v celom regióne zničených viac ako 60 domov. Dodal, že útok na Severodoneck „bol neúspešný, Rusi utrpeli personálne straty a ustúpili“. Jeho tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej piatkovej rannej aktualizácii taktiež uviedol, že Rusi sa pokúsili zaútočiť na Severodoneck, ale po utrpení strát sa stiahli.

10:03 Nemecké ministerstvo obrany v liste určenom predstaviteľom Spolkového snemu priblížilo podrobnosti darovania 15 tankov Leopard Českej republike, napísala agentúra DPA. Dodá k nim muníciu kalibru 120 milimetrov na 30 dní. Nemecká strana predpokladá, že dodávky tankov začnú ešte tento rok. Ide o náhradu za tanky T-72, ktoré Česko nedávno poskytlo Ukrajine čeliacej ruskej agresii.

„Vozidlá a munícia pochádzajú zo zásob zbrojárov a bude ich financovať Spolková republika Nemecko. Ich následná údržba bude zodpovednosťou Česka,“ píše sa v liste. Podľa DPA Česko poslalo ukrajinskej armáde 20 tankov. „V prvej fáze by malo Česko ako náhradu za dodávku z vlastných zásob dostať 14 bojových tankov Leopard 2 A4 a jeden vyslobodzovací tank postavený na základoch Leopardu 2,“ píše sa aj v liste.

Nemecko tiež počíta s posilnením spolupráce s českou armádou aj zbrojným priemyslom. Obe krajiny o tom chcú podpísať zmluvu. Český rezort obrany začne s Nemeckom vyjednávať o nákupe ďalších až 50 Leopardov 2A7+ v rôznych modifikáciách.

Česká armáda je teraz vyzbrojená asi tromi desiatkami modernizovaných tankov sovietskeho pôvodu T-72M4 CZ, v roku 2020 vláda rozhodla o ich ďalšom technickom zhodnotení za asi miliardu korún. S ich náhradou pôvodne počítala v druhej polovici 20. rokov. V skladoch armáda má niekoľko desiatok nemodernizovaných strojov T-72, časť z nich vláda darovala Ukrajine.

9:55 Slovensko je schopné úplne zmeniť dodávateľa ropy v horizonte troch rokov. Potrebné budú viaceré investície a technické zmeny.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Tri roky na odstrihnutie sa od ruskej ropy budú stačiť, myslí si Galek

9:37 Rusko pravdepodobne presunie svoje sily z Mariupoľa do Donbasu ihneď po tom, ako toto dlho obliehané mesto strategicky zabezpečí. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že pre tlak, ktorý je vyvíjaný na ruských veliteľov, sa tento presun zrejme uskutoční bez adekvátnej prípravy.

Podľa britského rezortu obrany sa v areáli oceliarní Azovstaľ, ktorý bol poslednou baštou odporu ukrajinských vojakov v Rusmi zničenom Mariupole, vzdalo približne 1700 ukrajinských vojakov. Koľko ich ešte v oceliarňach zostáva, nie je jasné. No silný vzdor, ktorý Ukrajinci v Mariupole preukazovali už od začiatku vojny, znamená, že ruské jednotky z tejto oblasti sa musia prezbrojiť. Ide pritom o proces, ktorý môže trvať dlho, upozorňuje ministerstvo.

„Ihneď ako Rusko (strategicky) zabezpečí Mariupol, pravdepodobne presunie svoje jednotky do Donbasu, aby tam posilnili prebiehajúce operácie,“ uvádza britský rezort obrany.

„Ruskí velitelia sú však pod tlakom v súvislosti s preukázateľným dosiahnutím operačných cieľov. To znamená, že Rusko zrejme presunie svoje jednotky rýchlo a bez adekvátnych príprav, čím riskuje ďalšie oslabenie svojich síl,“ dodáva britské ministerstvo.

9:16 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na vstupe do Slovenskej republiky 2 844 osôb. Z toho bolo 723 mužov, 1 757 žien a 404 detí, informuje rezort vnútra. O dočasné útočisko požiadalo 162 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za uplynulý deň 3 355 osôb.

Zároveň bolo vypravených deväť autobusov, ktoré prepravili 174 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 32 osôb.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 439 382 osôb. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 76 977 ľudí. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. februára je 180 626.

9:04 Ruskom vymenovaný gubernátor ukrajinskej Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo povedal, že uvedený región sa „čoskoro stane súčasťou“ Ruskej federácie. Na Telegrame o tom píše Civilno-vojenská správa Chersonskej oblasti.

„Ruskú federáciu vnímame ako svoju vlastnú krajinu,“ povedal Saldo a dodal, že nový rozpočet Chersonskej oblasti bol schválený v ruských rubľoch.

8:27 Slovenská republika si veľmi váži pomoc a solidaritu Švajčiarska s krajinami, ktoré v súčasnosti čelia veľkému náporu vojnových utečencov z Ukrajiny. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal počas návštevy Švajčiarska, kde doprevádza na oficiálnej návšteve prezidentku Zuzanu Čaputovú. Minister o tom informoval vo svojom profile na sociálnej sieti.

Korčok konštatuje, že Slovensko a Švajčiarsko nespája len 20-tisíc občanov Slovenska, ktorí tam žijú, ale aj veľa spoločných vecí v hospodárstve, vede, vzdelávaní, zelenej ekonomike a v tom, že obom krajinám záleží na dodržiavaní medzinárodného práva. „S Ignaziom Cassisom – prezidentom Švajčiarskej konfederácie, ktorý je zároveň aj ministrom zahraničných vecí, sme sa rozprávali o viacerých témach, najviac však o Ukrajine či západnom Balkáne. Debatovali sme o tom, ako Slovensko a Švajčiarsko pomáhajú východnému susedovi,“ povedal Korčok.

Zástupcovia Slovenska a Švajčiarska diskutovali aj o tom, ako zlepšiť bilaterálne vzťahy oboch krajín, a to nielen v oblasti biznisu, ale aj v oblasti vzdelávania a vedeckotechnickej spolupráce.

8:08 Ruské invázne jednotky zosilnili ofenzívu a útočné operácie v doneckom smere, aby zlepšili svoju taktickú situáciu v niektorých oblastiach, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej situačnej správe o vývoji bojov. Velenie ukrajinskej armády zároveň tvrdí, že súčasne na niektorých častiach frontu ukrajinské ozbrojené sily postup okupačných vojsk zastavili.

„Hlavná pozornosť ruského nepriateľa sa sústredila na donecký smer, kde použil letectvo, delostrelectvo a mínomety,“ uvádza ukrajinský generálny štáb. Invázne jednotky podľa neho pokračujú v ofenzíve v oblasti Severodonecka, ktorý sa nachádza v Luhanskej oblasti.

„V oblasti Severodonecka nepriateľ vykonal útočné akcie, utrpel straty a stiahol sa na predtým obsadené pozície. V okolí obce Toškivka pokračujú boje,“ povedal štáb, ktorý zároveň hlási, že invázne jednotky ostreľovali civilnú infraštruktúru v niektorých obciach pri Slovjansku.

V Charkovskej oblasti sa podľa neho ruské jednotky sústredili na udržanie obsadených pozícií. „Hrozba raketových a bombových útokov na civilnú a vojenskú infraštruktúru z územia Bieloruskej republiky pretrváva,“ dodalo velenie ukrajinskej armády.

7:35 Ruský rockový hudobník Jurij Ševčuk čelí obvineniu z diskreditácie armády za výroky na stredajšom koncerte. Obvinenia voči spevákovi skupiny DDT vo štvrtok podali na správnom súde. Hrozí mu pokuta až 50-tisíc rubľov (asi 426 eur).

Po začiatku vojny Rusko prijalo prísnejší zákon, podľa ktorého sa šírenie „falošných správ“ o konflikte trestá až 15 rokmi väzenia. Ševčuk počas koncertu v Ufe spochybnil ciele vojny, keď sa nahlas zamyslel, prečo mladí Rusi a Ukrajinci bojujú a umierajú vo vojne, ktorá stojí aj životy civilistov.

„Starí ľudia, ženy a deti zomierajú. Pre nejaký druh napoleonských plánov nášho posledného Caesara? Vlasť, priatelia, nie je zadok prezidenta, ktorý musíte neustále olizovať a bozkávať. Vlasť je chudobná babička, ktorá predáva zemiaky na železničnej stanici. To je vlasť,“ vyhlásil Ševčuk na koncerte.

7:18 Spojené štáty zvažujú, že dočasne zrušia niektoré sankcie voči Bielorusku, ak by umožnilo cez svoje územie vyvážať ukrajinské obilie. Informoval o tom denník The Wall Street Journal. Prevádzka prístavov na juhu Ukrajiny blokujú ruské invázne jednotky a námorníctvo, krajina tak nemá ako vo veľkom vyvážať poľnohospodárske produkty.

OSN opakovane apeluje, aby ukrajinské čiernomorské prístavy obnovili činnosť, čo by umožnilo export obilia a znížilo riziko hroziaceho nedostatku potravín v chudobnejších krajinách. Rusko to odmieta a tvrdí, že za nedostatok obilia na svetových trhoch môžu západné sankcie, nie vojna na Ukrajine.

Americký minister zahraničia Antony Blinken na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Moskva používa potraviny ako zbraň. Na Ukrajine je podľa neho 20 miliónov ton obilia, ktoré kvôli vojne nie je zo zeme ako vyviezť.

Egypt, pôdohospodárstvo, pšenica, Čítajte viac Zatvorené prístavy v Čiernom mori podporujú hladomor

Americkí predstavitelia podľa zistení denníka v spolupráci s OSN skúmajú možnosť vývozu ukrajinského obilia cez Bielorusko do litovského prístavu Klajpeda. Ako stimul pre bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zvažujú šesťmesačnú výnimku zo sankcií na uhličitan draselný alebo potaš, ktorý slúži ako hnojivo či látka na výrobu pracích práškov.

Bieloruský režim je terčom sankcií USA a Európskej únie od predvlaňajška, kedy boli spustené prvé opatrenia v reakcii na zmanipulované voľby a násilné potláčanie opozičných protestov. Ďalšie kolo sankcií nasledovalo v súvislosti s migračnou krízou na hranici krajín Európskej únie a Bieloruska a tiež kvôli podielu Bieloruska na ruskej invázii na Ukrajinu.

Presmerovanie exportu ukrajinského obilia na železnicu môže nahradiť iba zhruba desať percent predvojnového vývozu, upozorňujú podľa WSJ experti. OSN si však od plánu sľubuje, že umožnenie vývozu bieloruského potaše povedie k zvýšeniu poľnohospodárskej produkcie inde vo svete.

6:39 Prezident USA Joe Biden oznámil svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Informovala o tom rozhlasová stanica Deutsche Welle.

„Dnes oznamujem ďalší balík bezpečnostnej pomoci, ktorý poskytne Ukrajine ďalšie delostrelectvo, radary a iné vybavenie, ktoré už efektívne používa na bojisku,“ uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok večer (SELČ) na webovej stránke Bieleho domu.

Podľa Bidena sa Spojené štáty poskytnutím takejto podpory snažia „posilniť pozíciu Ukrajiny na bojisku aj za rokovacím stolom“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že nový balík bude stáť 100 miliónov dolárov.

Uvedená pomoc zahŕňa 18 kusov húfnic kalibru 155 mm, 18 taktických vozidiel na ťahanie týchto húfnic, tri protiletecké radary AN/TPQ-36, poľné vybavenie a náhradné diely, spresnil hovorca Pentagónu John Kirby.

Celkovo podľa neho USA za éry Bidenovej administratívy poskytli Ukrajine bezpečnostnú pomoc vo výške približne 4,6 miliardy dolárov, z toho 3,9 miliardy od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Donbas na východe Ukrajiny je ruskými jednotkami úplne zničený. Súčasne Rusko obvinil z nezmyselného bombardovania, keďže v tejto oblasti zintenzívňuje svoju ofenzívu. Zelenskyj podľa agentúry Reuters vo štvrtok večer vo videoposolstve informoval, že ukrajinskí vojaci stále pracujú na oslobodzovaní Charkovskej oblasti, zatiaľ čo sa Rusko snaží zvyšovať svoj tlak v Donbase.

„Je to tam peklo – a to nie je prehnané,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že pri „brutálnom a absolútne nezmyselnom ostreľovaní“ mesta Severodoneck vo štvrtok zahynulo 12 ľudí a desiatky ďalších sú zranené. Informoval tiež: „(Neustále) dochádza k úderom na Odeskú oblasť, na mestá v strednej Ukrajine. Donbas je úplne zničený“.

„Ide o úmyselný a zločinný pokus zabiť čo najviac Ukrajincov, zničiť čo najviac domov, sociálnych zariadení a podnikov,“ uviedol Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

5:45 Podľa amerického Pentagónu ukrajinská armáda v týchto dňoch zaznamenala úspechy v okolí Charkova, ruskí okupanti ale posilňujú kontrolu na Donbase a stále majú k dispozícii značnú časť síl nazhromaždených pred februárovou inváziou. Vysokopostavený činiteľ amerického ministerstva obrany varoval, že konflikt ešte môže trvať dlho.

„Naďalej sa domnievame, že tento konflikt sa bude naťahovať,“ citovala AFP z pravidelného brífingu. Nemenovaný pracovník Pentagónu povedal, že Rusi stále zápasia s rovnakými problémami, aké sprevádzajú ich ťaženie od začiatku, a že ich sily teraz nie sú dostatočné na to „vyhrať vojnu“.

Moskva má však „stále k dispozícii významnú časť prostriedkov, ktoré hromadili od jesene“ pozdĺž ukrajinských hraníc.

Hodnotenie prichádza v čase, keď sa Ukrajincom darí okupantov vytláčať z oblastí okolo Charkova, ktoré sa dostali pod ruskú kontrolu na začiatku vojny. Tento vývoj podľa Washingtonu stále pokračuje.

Avšak na Donbase, ktorý sa stal ťažiskom bojov po neúspešnom ruskom útoku na Kyjev, je situácia pre obrancov o poznanie menej priaznivá. Ruské jednotky pokračujú v útokoch na ukrajinské ciele a hoci podľa Kyjeva či Washingtonu nedosahujú žiadne výrazné úspechy, objavujú sa o tom, že sa im darí dobývať ďalšie a ďalšie obce.

Predstaviteľ ministerstva obrany USA novinárom uviedol, že Rusi na Donbase menia taktiku a začínajú bojovať v menších formáciách. „Vytyčujú si menšie ciele. A niekedy sú tieto ciele kontrolované len krátky čas, kým ich Ukrajinci získajú späť,“ z brífingu denník The New York Times (NYT). Nemenovaný činiteľ pri tom tvrdil, že ani s novým prístupom neslávia Rusi žiadne veľké úspechy.

Pripustil však, že sa okupanti posúvajú, akokoľvek prerušovane a pomaly. „Riadenie a manévrovanie menších síl je jednoduchší stráviteľnejší spôsob, ako sa vysporiadať s operačným pokrokom,“ dodal podľa NYT.

© Autorské práva vyhradené

657 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine