87. deň: Ukrajina upozorňuje na riziko leteckých útokov z Bieloruska

Ukrajina upozorňuje na riziko leteckých útokov z Bieloruska, ktoré sa zatiaľ do vojny na Ukrajine oficiálne nezapojilo. V sobotu to v správe o vývoji situácie v krajine uviedol ukrajinský generálny štáb.

21.05.2022 06:55 , aktualizované: 21:49
vojna na Ukrajine, tank Foto: ,
Vojenské bagandže zavesené na zničenom tanku v dedine Viľchivka v Charkovskej oblasti, 20. mája 2022, Ukrajina.
debata (568)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 87. deň
  • USA majú v Európe rozmiestnených 100-tisíc vojakov
  • Biden podpísal zákon o poskytnutí finančnej pomoci Ukrajine v objeme takmer 40 miliárd dolárov
  • Rusko zakázalo vstup 963 Američanom vrátane prezidenta Bidena
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruská strela zasiahla Palác kultúry v meste Lozova.

Video

21:49 Ukrajina exhumovala telá Rusov, vrátane vysokopostaveného ruského dôstojníka, z hrobov vykopaných miestnymi obyvateľmi v Charkovskej oblasti. V sobotu o tom informoval portál americkej televízie CNN.

Ukrajinskí predstavitelia vybrali telá najmenej šiestich príslušníkov ruskej armády, vrátane podplukovníka, pochovaných miestnymi obyvateľmi v uvedenej oblasti, informoval na Facebooku v sobotu predstaviteľ oblastnej polície Serhij Bolvinov.

Telá boli uložené do hrobov a označené len ručne vyrobenými krížmi, napísal Bolvinov. Miestni obyvatelia ich pochovali z úcty k náboženstvu, do­dal.

Polícia odkryla hroby v obci Zoločiv, „aby identifikovala pochovaných a prepravila ich v súlade s medzinárodnými postupmi“, vysvetlil Bolvinov.

21:20 Moskva zvažuje výmenu bojovníkov zajatých v oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol, vyhlásil v sobotu ruský zákonodarca Leonid Sluckyj. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry DPA.

Ruský odborník na zahraničnú politiku Sluckyj povedal, že prebieha diskusia o prípadnej výmene ukrajinských bojovníkov zajatých v Azovstale za proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka.

„Preskúmame túto možnosť výmeny Medvedčuka za bojovníkov z pluku Azov,“ vyhlásil Sluckyj, ktorého citovala ruská tlačová agentúra Interfax.

19:20 Ukrajina sa musí stať plnohodnotným členom Európskej únie a nepotrebuje žiadne alternatívy v podobe „európskeho politického spoločenstva“, ktoré navrhuje Francúzsko. V sobotu v Kyjeve to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s portugalským premiérom Antóniom Costom. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň načrtol vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie, ktorého členom by sa mohli stať Ukrajina, Moldavsko i Gruzínsko. Podľa jeho slov je naliehavou záležitosťou, aby mali tieto štáty svoje miesto vo vnútri Európy. Do radov tohto spoločenstva by mohlo zavítať napríklad aj Spojené kráľovstvo, dodal.

„Nepotrebujeme žiadne alternatívy k žiadosti Ukrajiny o členstvo v Európskej únii, nepotrebujeme takéto kompromisy,“ povedal Zelenskyj.

Macron tvrdí, že môže trvať celé „desaťročia“, kým sa Ukrajina stane členom EÚ. Ukrajina by totiž pred prijatím do EÚ musela spĺňať prísne kritéria v oblasti správy vecí verejných, boja proti korupcii či uplatňovania zásad právneho štátu.

Zelenskyj však v sobotu trval na tom, že Ukrajine by malo byť umožnené začať proces smerujúci k plnohodnotnému členstvu v EÚ. „Verte mi, nebude to kompromis pre Ukrajinu v Európe, bude to ďalší kompromis medzi Európou a Ruskom. Som si tým úplne istý,“ pokračoval Zelenskyj.

Podľa ukrajinského prezidenta ide o „politický a diplomatický tlak ruských predstaviteľov a lobistov na rozhodnutie určitej európskej krajiny, či podporiť Ukrajinu, alebo nie“.

16:58 Bezpilotné lietadlá zohrávajú na oboch stranách rusko-ukrajinského konfliktu kľúčovú rolu, hoci o nich obe strany vo veľkom množstve prichádzajú. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR informuje podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Rusko sa na Ukrajine snaží zaviesť taktika, aký využívalo aj pri bojových operáciách v Sýrii. Ide o nasadenie bezpilotných lietadiel na identifikáciu cieľov, ktoré následne zasiahne letectvo či delostrelectvo, píše britský rezort obrany.

Ruskí piloti sa pre obavy z ukrajinských raketových systémov alebo protivzdušnej obrany vo väčšine prípadov vyhýbajú misiám v ukrajinskom vzdušnom priestore, vysvetľuje britské ministerstvo obrany.

Pre ruskú armádu bude prieskum ukrajinského územia čoraz zložitejší, ak bude aj naďalej prichádzať o svoje bezpilotné lietadlá, uzavrelo ministerstvo.

16:19 Ukrajina upozorňuje na riziko leteckých útokov z Bieloruska, ktoré sa zatiaľ do vojny na Ukrajine oficiálne nezapojilo. V sobotu to v správe o vývoji situácie v krajine uviedol ukrajinský generálny štáb, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Moskva svoje útoky naďalej sústredí na východ Ukrajiny, kde ukrajinská armáda nedávno odrazila 11 útokov, uviedol generálny štáb. Lode ruského námorníctva sa presúvajú do Čierneho a Azovského mora na bojové a prieskumné operácie, píše sa v správe.

Ruskí vojaci bránia civilistom prejsť z Chersonskej oblasti na územie kontrolované Ukrajinou. Moskva taktiež blokuje nové humanitárne koridory, uviedol ukrajinský generálny štáb.

14:28 Rusko zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom vrátane prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena či riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vplyv tohto opatrenia bude z prevažnej časti symbolický, no ide o ďalšiu známku zhoršovania vzťahov Ruska a Spojených štátov od začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu z 24. februára, konštatuje Reuters.

Zákaz cestovania celkovo 963 občanov USA do Ruska oznámili krátko po tom, ako americký prezident Biden podpísal zákon o poskytnutí vojenskej, ekonomickej a ďalšej pomoci Ukrajine za takmer 40 miliárd dolárov.

13:07 Americký prezident Joe Biden dnes podpísal zákon o poskytnutí finančnej pomoci Ukrajine v objeme takmer 40 miliárd dolárov. Oznámil to Biely dom. Podľa médií ide o najväčší balík americkej zahraničnej pomoci za posledných aspoň 20 rokov.

Návrh vojenskej a humanitárnej podpory už schválila ako americká Snemovňa reprezentantov, tak aj Senát. Biden pôvodne navrhoval pomoc zhruba o sedem miliárd dolárov nižšiu, jeho rýchly súhlas s navrhovanou pomocou sa ale očakával.

Schválením nového balíka pomoci už sa podpora Spojených štátov Ukrajine od začiatku vojny zvýšila asi na 54 miliárd dolárov. Pravdepodobne ale nejde o poslednú pomoc zo strany Washingtonu v reakcii na ruskú inváziu.

11:42 Rusko tvrdí, že jeho ozbrojené sily zničili pri raketovom útoku na severozápade Ukrajiny veľkú dodávku zbraní poskytnutých Západom. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany, informovali agentúra AFP a televízia BBC.

Ruský rezort uviedol, že strely dlhého doletu Kalibr odpálené z mora zničili „veľkú zásielku zbraní a vojenského vybavenia“ dodanú Spojenými štátmi a európskymi krajinami neďaleko železničnej stanice v meste Malyn v Žytomyrskej oblasti, ležiacej východne od Kyjeva.

Podľa ministerstva boli tieto zbrane určené pre ukrajinské sily v regióne Donbas na východe krajiny, ktorého časť od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti a ktorý je v súčasnosti miestom ťažkých bojov.

11:09 Vojnu na Ukrajine možno ukončiť len prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjadril sa v čase uviaznutých rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, informuje agentúra AFP.

Vojna „bude krvavá, bude sa bojovať, ale definitívne sa skončí len prostredníctvom diplomacie“, povedal Zelenskyj pre ukrajinskú televíziu.

„Sú veci, ktoré možno dosiahnuť iba za rokovacím stolom,“ zdôraznil prezident. „Chceme, aby sa všetko vrátilo (tam, ako to bolo predtým)… ale Rusko to nechce,“ dodal.

Hlavný vyjednávač Kyjeva Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že rozhovory s Moskvou sú „pozastavené“. Hovorca Kremľa deň na to obvinil predstaviteľov v Kyjeve, že nechcú v rozhovoroch o ukončení bojov pokračovať.

9:36 Ruské sily sa chystajú obnoviť útočné operácie v smere na mestá Jampil a Siversk v Doneckej oblasti s ďalším pokusom o prechod cez rieku Severný Donec. Vo svojom pravidelnom rannom hlásení o situácii na bojiskách o tom dnes informoval ukrajinský generálny štáb.

Predchádzajúci pokus agresora postaviť pontónový most a prejsť Severný Donec pri obci Bilohorivka skončil drvivým neúspechom. Ukrajinská armáda intenzívnou paľbou zničila nielen premostenie, ale podľa odhadov z leteckých snímok aj 70 ruských bojových vozidiel, prevažne obrnených.

O tom, že ruské invázne sily budujú cez rovnaký vodný tok ďalší pontónový most, ukrajinské velenie informovalo už v piatok večer. Tentokrát sa o to Rusi snažia pri dedine Jaremivka, približne 20 kilometrov juhovýchodne od mesta Izjum.

7:55 Ruské sily opäť budujú pontónový most cez rieku Severný Donec na východe Ukrajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb. Ruskí vojaci presunuli desiatky jednotiek vojenského vybavenia na predmestie juhukrajinského Chersonu, uvádza štáb. Podľa šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruský prezident Vladimir Putin v ofenzíve uviazol na mŕtvom bode.

Pontónový most ruskí vojaci stavajú tentoraz pri dedine Jaremivka zhruba 20 kilometrov juhovýchodne od Izjumu. Ich predchádzajúce pokusy o premostenie rovnakej rieky pri obci Bilohorivka skončili neúspechom, pripomína ruskojazyčný server BBC. Odhady, opierajúce sa o letecké snímky z bojiska, hovorili o zničení až 70 ruských vozidiel a strate vybavenia zodpovedajúcej najmenej jednému práporu. Aktivita ruskej armády neustáva ani u okupovaného Chersonu. Do dediny Čornobajivka, pri ktorej sa nachádza aj letisko, presunuli ruskí vojaci 130 jednotiek vybavenia.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinské letectvo sa snažilo dopraviť počas obliehania do Mariupolu zásoby, ale bolo odrazené a utrpelo veľké straty. „Veľké množstvo našich pilotov pri tom, bohužiaľ, zahynulo,“ povedal prezident v ukrajinskej televízii. „Boli to hrdinovia, ktorí vedeli, že dopraviť do Azovstaľu lieky, potraviny a vodu a vrátiť sa s telami mŕtvych a so zranenými je takmer nemožné,“ dodal.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko vyhlásil, že o obrane Azovstalu sa bude raz učiť na vojenských školách. Podľa Heraščenka ľudia vo vnútri nemali pitnú vodu, prakticky žiadne zdravotnícke potreby a jedli len raz denne.

„Viete, čo je to amputovať končatinu bez anestetík? To, čo je vidieť v hollywoodskych hororových filmoch, nie je nič v porovnaní s tým, čo videli a pretrpeli obrancovia Azovstalu,“ povedal v ukrajinskej televízii Heraščenko.

Ruská propaganda vykresľuje príslušníkov pluk Azov ako neonacistov. Podľa ukrajinských médií ukrajinská verejnosť vníma obrancu Mariupolu ako hrdinu. Ruské jednotky obliehali strategicky položené prístavné mesto pri Azovskom mori od 1. marca. Po dobytí väčšiny Mariupolu zostal rozľahlý areál oceliarní Azovstal, nachádzajúci sa priamo v meste, poslednou baštou ukrajinského odporu, ktorý viedli práve vojaci pluku Azov spolu s námornými pešiakmi a príslušníkmi ďalších jednotiek. V piatok Rusko ohlásilo úplne ovládnutie Azovstaľu a tým aj Mariupolu.

6:55 Spojené štáty zrejme v dohľadnej dobe ponechajú v európskych krajinách svojich 100 000 vojakov. Ak by však došlo k eskalácii napätia zo strany Ruska a prípadného ohrozenia Švédska, Fínska či členských krajín NATO, mohli by tento počet ešte zvýšiť. Uvádzajú to viacerí nemenovaní americkí predstavitelia oboznámení so situáciou, ktorých v piatok citovala spravodajská stanica CNN.

Počet amerických vojakov vyslaných do európskych krajín by sa tiež mohol dočasne zvýšiť v prípade, že by sa tam konalo viac vojenských cvičení NATO. USA by zároveň mohli v Európe zriadiť ďalšie vojenské základne, ak by došlo k zhoršeniu bezpečnostnej situácie.

Zdroje CNN uvádzajú, že o týchto možnostiach sa diskutuje v nadväznosti na štvrtkové rokovanie Vojenského výboru NATO, najvyššieho vojenského orgánu Aliancie, zloženého z náčelníkov generálnych štábov členských štátov. Na tomto zasadnutí sa predkladali odporúčania pre júnové stretnutie ministrov obrany krajín NATO. Koncom mája sa zároveň v Madride uskutoční aj summit NATO, na ktorom sa má zúčastniť aj americký prezident Joe Biden.

USA po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšili počet svojich vojakov nasadených do európskych krajín z približne 60 000 na zhruba 100 000. Vojakmi, zbraňami a vojenskou technikou pritom posilnili najmä krajiny ležiace na tzv. východnom krídle Aliancie. USA zároveň prispeli tisíckami svojich vojakov aj do tzv. síl rýchlej reakcie NATO, ktoré boli po začiatku ruskej invázie vôbec prvýkrát uvedené do pohotovosti a čiastočne aj nasadené.

568 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine