Čína zavrela v Šanghaji obchodnú štvrť, nechce sa podvoliť koronavírusu

Čínske úrady kvôli šíreniu koronaviru nariadili zavrieť všetky supermarkety a obchody v šanghajskej obchodnej štvrti Ťin-kan.

22.05.2022 06:00
Čína, koronavírus, opatrenia, karanténa Foto: ,
Zamestnanci nesú debničky so zeleninou, ktoré rozdajú mestským častiam v čínskom Šanghaji 22. apríla 2022.
debata

Obyvatelia musia zostať doma najmenej do utorka, informovala agentúra Reuters. Od nedele do utorka sa bude v tejto časti Šanghaja vykonávať testovanie na COVID-19. Všetky povolenia vychádzať z domovov vydané do tejto doby preto boli pozastavené. Úrady nové nariadenie nijako neodôvodnili.

Čína sa drží stratégie nulovej tolerancie voči koronavírusu v snahe zabrániť jeho šíreniu. Ekonomické stredisko Šanghaj bolo v uzávere od apríla, čo má značné ekonomické dôsledky. Opatrenie vyvolalo diskusiu o udržateľnosti tejto stratégie. Mesto uzáveru ruší postupne, teraz chce sprevádzkovať časť hromadnej dopravy.

Peking, ktorý hlási desiatky nových nakazených denne, k uzávere celého mesta neprikročil. Vykonáva ale hromadné testovanie a zavádza čiastkové ochranné opatrenia, čo narúša život občanov.

V Šanghaji v nedeľu otvárajú štyri linky metra, upratovacie čaty tam v sobotu dezinfikovali stanice. Prevádzka bude síce stále obmedzená, ale umožní ľuďom pohybovať sa medzi jednotlivými štvrťami a dostať sa k vlakovým spojom a na letisko. Sprevádzkovaných bude aj 200 autobusových liniek. Cestujúcim sa ale bude merať teplota a budú sa musieť preukázať negatívným PCR testom starým najdlhšie 48 hodín.

V piatok mesto zaznamenalo 868 nových prípadov, predchádzajúci deň ich malo 858. Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines oznámila, že v stredu obnoví lety zo Šanghaja cez Soul do Detroitu. Pôjde o jeden spoj každý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šanghaj #koronavírus