Moskva má čiernu listinu 963 Američanov. Biden tam je, Trump nie

Rusko zakázalo vstup do krajiny takmer tisícke amerických občanov, vrátane prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ministra obrany Lloyda Austina alebo šéfov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

22.05.2022 07:00
debata (39)

Oznámilo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zverejnilo kompletný menný zoznam. Podľa Moskvy odvetné sankcie sú vynútený krok s cieľom prinútiť USA „zmeniť správanie a uznať novú geopolitickú realitu“.

V zozname je len súčasný prezident USA. Nefigurujú v ňom ani Donald Trump, ani Barack Obama, ktorí boli hlavou štátu pred Bidenom. Sú v ňom aj ďalšie známe mená – investor George Soros, zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Herec Morgan Freeman je v zozname, lebo v roku 2017 nahral video, v ktorom podľa Moskvy obvinil Rusko zo sprisahania proti USA a vyzýval na boj proti nemu.

Dostala sa do neho aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová, hovorca Pentagónu John Kirby či Jen Psakiová (do začiatku mája 2022 bola hovorkyňou Bieleho domu).

Vzájomné zákazy cestovania majú iba symbolický dopad, ale tvoria súčasť neustáleho zhoršovania vo vzťahoch Ruska so Spojenými štátmi a ich spojencami v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, poznamenala agentúra Reuters.

Niektoré mená zo sankčného zoznamu, vrátane Bidena a Blinkena, Rusko zverejnilo už v marci. Vtedy Moskva dala najavo, že ide o reakciu na americké sankcie, vrátane zákazu vjazdu najvyšších ruských predstaviteľov do Spojených štátov. Na úplnom zozname je 963 mien.

„Zdôrazňujeme, že nepriateľské akcie Washingtonu, ktoré sú bumerangom zasahujúcim samotné Spojené štáty, budú mať aj naďalej patričnú odpoveď,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Rusko podľa neho „zavádza voči Spojeným štátom odvetné sankcie, aby americké úrady zmenili svoje správanie a uznali novú geopolitickú realitu“.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine