Biden: USA sú ochotné vojensky zasiahnuť v prípade útoku na Taiwan

Spojené štáty by boli ochotné vojensky zasiahnuť v prípade útoku na ostrov Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako súčasť svojho územia. Na tlačovej konferencii v Tokiu to uviedol americký prezident Joe Biden. Podľa zahraničných spravodajských agentúr dodal, že Čína sa zahráva s ohňom. Agentúra AP hovorí o jednom z najsilnejších vyjadrení podpory Taiwanu z posledných desaťročí.

23.05.2022 09:15
Biden kišida Foto: ,
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida počas tlačovej konferencie v Tokiu 23. mája 2022.
debata (36)

Biden ho urobil pri spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom, kde sa pýtali, či by USA prišli Taiwanu vojensky na pomoc, keby ostrov čelil čínskej invázii. Americký prezident odpovedal kladne a následne dodal: „To je záväzok, ktorý sme urobili.“

Podľa Bieleho domu sa Biden s Kišidom zhodli na spolupráci v súvislosti s „čím ďalej viac nátlakovým správaním Číny“. Šéf Bieleho domu zároveň pri svojej prvej návšteve Ázie uisťoval japonského premiéra, že Spojené štáty sú odhodlané podporiť obranu Japonska. Kišidu pritom označil za dobrého priateľa.

„Americko-japonské spojenectvo je už dlho základným kameňom mieru a prosperity v Indo-Pacifiku a Spojené štáty zostávajú plne odhodlané podporiť obranu Japonska,“ povedal Biden na začiatku rokovaní s Kišidom. Na následnej tlačovej konferencii okrem iného oznámil spustenie Indopacifického hospodárskeho rámca (IPEF), čo je nový druh obchodnej dohody, obsahujúci viac ako desiatku partnerov. Podľa Bidena pre obyvateľov regiónu z dohody vyplynú „konkrétne prínosy“.

Pred rokovaním s Kišidom sa šéf Bieleho domu stretol s japonským cisárom Naruhitom. Biely dom uviedol, že Biden pozdravil cisára v mene amerického ľudu a zdôraznil silu americko-japonských vzťahov.

Bidena počas dvojdňovej návštevy Japonska čaká v utorok summit lídrov krajín štvorstrannej bezpečnostnej aliancie Quad, v ktorej sú okrem Japonska a USA aj India a Austrália. Biden do Japonska priletel v nedeľu z Južnej Kórey, späť do Spojených štátov odletí v utorok.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #Taiwan