Na Ukrajine bojujú raketomety RM-70 z Česka proti ruským Gradom. Kto je lepší?

České raketomety RM-70 boli už nasadené do bojov proti ruským inváznym silám, ktoré napadli Ukrajinu. Raketomety RM-70 vďaka podvozkom Tatra majú významnú výhodu pred ruskými raketometmi BM-21 Grad, uviedol ukrajinský server Defense Express.

23.05.2022 12:48
debata (82)

O nasadení českých raketometov ukrajinskými silami do bojov podľa serveru svedčí aj rastúci počet videí, ktoré zachytávajú streľbu z RM-70. Správy o ich odovzdaní ukrajinským silám sa objavili približne pred mesiacom, ale doteraz sa nevie, koľko týchto vozidiel má Ukrajina k dispozícii.

VIDEO: České raketomety RM-70 v akcii na Ukrajine.

Video

Hoci RM-70 a BM-21 využívajú rakety rovnakého kalibru 122 milimetrov, český raketomet má podľa ukrajinského servera niektoré mimoriadne výhody. Hlavne ide o podvozok, ktorý namiesto šasi kamiónu Uralu využíva podvozok Tatra v usporiadaní pohonu 8×8, čo spolu s lepším motorom dáva isté výhody.

VIDEO: Rusi nasadili do akcií na Ukrajine raketomety Grad.

Video

Ale snáď ešte dôležitejšia je skutočnosť, že tento podvozok umožňuje k raketometu umiestniť systém automatického nabíjania, a to celým palebným priemerom, teda ďalšími 40 raketami. Ich nabitie do raketometu trvá s pomocou hydraulického systému len pár minút, zatiaľ čo ručné nabíjanie BM-21 pokojne zaberie aj hodinu. Výrazné skrátenie času nabíjania je mimoriadne dôležité v boji zameranom na umlčanie nepriateľskej paľby, dodal server.

Raketomety RM-70 vznikli ešte v bývalom Československu, pôvodne na šasi T-813 Kolos, v modernejších verziách využívajú podvozok T-815. Raketomety sa vyrábali v Dubnici nad Váhom. Na Slovensku neskôr vznikla aj modifikácia, ktorá využíva americké rakety.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine