Pokračovanie článku: Za tri mesiace vojny sa život v Rusku radikálne zmenil

Namiesto 90 minút 12 hodín

Odísť je ale oveľa ťažšie ako predtým: 27 krajín Európskej únie spolu so Spojenými štátmi a Kanadou zakázalo lety do a z Ruska. Estónske hlavné mesto Tallinn, kedysi ľahko dostupná destinácia pre predĺžený víkend, vzdialená iba 90 minút letu z Moskvy, zrazu znamená putovanie trvajúce najmenej 12 hodín na trase cez Istanbul.

Dokonca aj zástupné virtuálne cestovanie cez internet a sociálne médiá sa pre Rusov zúžilo. Rusko v marci zakázalo Facebook a Instagram – aj keď sa to dá obísť pomocou virtuálnej súkromnej siete VPN – a zablokovalo aj prístup k webom zahraničných médií, vrátane BBC, americkou vládou financovaného Hlasu Ameriky a Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda a nemeckého rozhlasu Deutsche Welle.

Instagram, Facebook Čítajte viac Rusko spustí vlastnú verziu Instagramu s názvom Rossgram

Potom, čo ruské úrady schválili zákon hroziaci až 15 rokmi väzenia za „klamlivé správy“ o vojne, mnoho významných nezávislých spravodajských médií skončilo alebo pozastavilo prevádzku. Patrila k nim rozhlasová stanica Echo Moskvy a noviny Novaja Gazeta, ktorých šéfredaktor Dmitrij Muratov získal najnovšiu Nobelovu cenu za mier.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika